Vital Heynen, antrenorul Germaniei, și-a dus elevii într-un altfel de cantonament: de regăsire a liniștii interioare

Vital Heynen este de patru ani antrenorul Germaniei, cu care a cucerit bronzul la Mondiale
Vital Heynen este de patru ani antrenorul Germaniei, cu care a cucerit bronzul la Mondiale

În vârstă de 46 de ani, Vital Heynen, antrenorul belgian al naţionalei masculine a Germaniei, are un stil propriu de pregătire a echipei. El şi-a băgat elevii într-o săptămână de cantonament „de iad”, după cum a fost numit de presă. Tehnicianul a stabilit niște reguli care pot părea bizare, dar care au rolul de a-i fortifica mental pe sportivi.

Medaliată cu bronz la Mondialele de anul trecut, naţionala masculină de volei a Germaniei e considerată una dintre favoritele Campionatului European care va avea loc în Bulgaria şi Italia în perioada 9-18 octombrie. Pentru că o pregătire temeinică are nevoie de un cantonament pe măsură, tehnicianul a decis ca înaintea perioadei de pregătire propriu-zise să convoace jucătorii într-o săptămână „altfel”. În cele 7 zile, petrecute undeva la munte, selecţionerul a pus unele condiţii ceva mai neobişnuite. Totul pentru a strânge legăturile între jucători, dar şi pentru a-i ajuta să se echilibreze mental şi emoţional.

Cele care au suscitat interesesul presei germane au fost două: prima spunea că jucătorii nu au voie să vorbească deloc în primele trei ore de după răsăritul soarelui, adică până la 9 dimineața, iar a doua că între răsăritul şi apusul soarelui, jucătorilor le este interzis să se atingă de telefoanele mobile, să intre pe Internet sau să deschidă televizoarele.

”Acesta este cel de-al patrulea sezon al meu la cârma naționalei Germaniei și mereu am vrut să încerc lucruri noi pentru jucătorii mei, să-i ajut să fie mai buni. Apoi m-am întrebat: ce le-aș putea spune mai mult, astfel încât să fie capabili să învețe ceva nou despre ei? Primul pas logic a fost să le dau timp să se gândească la ei. Așa că am pus deoparte iPhone-urile, iPad-urile, laptopurile, televizoarele, radiourile, tot ce putea să-i distragă, pentru a le face timp să gândească. Al doilea lucru pe care l-am făcut a fost să le creez momente în această perioadă în care să nu aibă ce face altceva decât să se gândească. De asemenea, cu antrenamentele fizice ei s-au focalizat pe sunetul corpului lor. Așa că aceste reguli nu sunt bizare, ci parte a unui concept”, a explicat antrenorul belgian pentru Worldofvolley.com.

Tehnicianul Germaniei spune că a încercat să le arate jucătorilor săi că există probleme mai mari în viață decât victoria sau eșecul într-un meci de volei.

”Într-una din zile, i-am dus pe jucători să viziteze un spital din Berlin unde s-au întâlnit cu copii bolnavi de diabet. Jucătorii mei au mâncat sănătos toată săptămâna. Nimeni nu a mâncat ciocolată, dulciuri și au băut doar cafea, ceai, apă, dar fără zahăr sau înlocuitori, astfel încât corpurile lor să se obișnuiască să mănânce normal, mâncare sănătoasă. Noi am avut de făcut asta o săptămână, dar acei copii o fac toată viața. Așa că astfel am văzut și simțit pe pielea noastră cum se descurcă cei mici. Seara, trei oameni fără adăpost au fost aduși în cantonament și le-au povestit jucătorilor cum e să trăiești fără un acoperiș deasupra capului. Am vrut să le arăt sportivilor mei diferitele aspecte ale societății și nu doar frumusețea vieții de voleibalist. Așa că sper că după aceste confruntări ei vor începe să se gândească la ei. Au avut și momente în care am stat și ne-am gândit la sine. Acelea erau momentele de tăcere”, a mai spus Heynen.

Tehnicianul belgian e sincer și spune că nu asta e neapărat cheia pentru câștigarea titlului european. El are așteptări mult mai mari: ”Nu cred că aplicarea acestor reguli de cantonament vor avea ca efect neapărat câștigarea titlului la Campionatul European. Speranța mea e că în cinci ani câțiva dintre jucători îmi vor spune: ”Hei, coach, am învățat ceva în acea săptămână, am învățat ceva despre noi””, a mai spus tehnicianul, care recunoaște că ideile aplicate în ”Săptămâna de Iad” i-au venit după ce a studiat învățăturile unui psiholog norvegian.

”Eu sunt fericit, iar jucătorii mei sunt fericiți. Noi doar ne facem antrenamentele obișnuite, dar sportivii sunt obosiți deoarece ei încep ziua devreme, la 6 dimineața, și multitudinea de lucruri noi pe care trebuie să le facă de-a lungul zilei le consumă multă energie. Din punct de vedere psihic nu am ajuns la cel mai înalt nivel, dar am observat câteva lucruri. Am văzut într-o dimineață, în jur de ora 9.00, cum toată lumea stătea pe terasă. Era pentru prima dată când se petrecea acel lucru. Ei chiar se bucurau de razele soarelui”, a încheiat belgianul Vital Heynen.

Jucătorii germani au fost de acord cu metodele lui Heynen: „A fost o experienţă cu totul nouă pentru noi. Cred că e o idee foarte bună să ne gândim la Dumnezeu şi la lume”, a declarat căpitanul Jochen Schöps.

[wpdevart_like_box profile_id=”doarvolei” connections=”show” width=”300″ height=”550″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]

Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati - mai des sau mai rar - acest site. Un loc facut exclusiv pentru volei, pentru voleibalisti si pentru iubitorii acestui frumos sport, cazut pe nedrept in dizgratie. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail andrei@doarvolei.ro sau pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei
http://doarvolei.ro

One thought on “Vital Heynen, antrenorul Germaniei, și-a dus elevii într-un altfel de cantonament: de regăsire a liniștii interioare

  1. Cred ca dl. Heynen s-a inspirat din strategia ”atat de sanatoasa” a clubului CTF Mihai I Baieti,in ce priveste viata sanatoasa, fara ”electronice noaptea si peste ziua !!! Iata ca si la niveluri mult mai inalte specialistii adevarati,care doresc binele elevilor lor,actioneaza similar. Felicitari !

Lasă un răspuns