Beata Vaida, despre ce înseamnă volei pe zăpadă: ”Trebuie să te acomodezi şi să prinzi tupeu să te deplasezi la mingi”

beata vaida atac volei zapada
beata vaida atac volei zapada
Beata Vaida in atac

Duminica trecută, în Turcia, la Erciyes, Beata Baida și Adriana Matei au scris o pagină de istorie în voleiul românesc. Au devenit primele jucătoare din țara noastră care au câștigat un turneu de volei pe zăpadă. Am stat de vorbă după terminarea competiției cu Beata Vaida și iată ce mi-a povestit.

Doarvolei.ro: Felicitări, Beata, pentru victoria de duminică. Bănuiesc că sunteţi foarte fericite şi tu şi colega ta, Adriana.

Beata Vaida: Da, a fost o victorie frumoasă, mai ales că am obţinut-o la prima noastră participare la o astfel de competiţie.

Cum v-a venit ideea să participaţi?

Aş spune că a venit firesc, pentru că eram deja în cantonament în Antalya şi auzind de acest turneu am decis să jucăm. Pentru noi a fost ca un fel de cantonament la munte. Nu mai jucasem decât de distracţie pe zăpadă, dar am zis că nu strică să participăm.
Cât a costat participarea la turneu?

Cheltuielile de cazare şi masă au fost asigurate, pe toată durata perioada competiţiei, de organizatori, aşa că a fost foarte bine.

Înseamnă că nu a trebuit să acoperiţi cheltuielile din cecul primit după ocuparea locului 1. Care a fost valoarea lui?

Am primit 1.000 de euro pentru victorie.

beata vaida adriana matei volei plaja podium
Beata Vaida si Adriana Matei, pe cea mai inalta treapta a podiumului

Şi acum aţi rămas în Turcia?

Da, vom sta în Antalya până în aprilie. Apoi, continuăm cu un stagiu de pregătire în Italia, alături de mai multe echipe.

Revenind la turneul din weekend. Cum este să joci pe zăpadă? Cât de dure sunt plonjoanele?

E, e total diferit, pentru că trebuie să porţi ghete de fotbal, cu crampoane. Trebuie să te acomodezi şi să prinzi tupeu să te deplasezi la mingi. La început ne deplasam cu reţinere, iar la finală am făcut chiar plonjoane. Contactul cu solul e destul de ciudat dar… te poţi obişnui. La un moment dat ieşeau aburi din mâinile noastre pentru că eram încălzite şi am pus mâinile pe zăpadă

adriana matei plonjon volei zapada
Adriana Matei, in plonjon

Cum a fost vremea?

Am avut noroc că pe perioada turneului a fost vreme însorită. Erau vreo 5-7 grade Celsius. Ne-am şi ars pe faţă după experienţa asta.

Deci nu aţi avut probleme din punctul ăsta de vedere…

Nu la concurs. Oricum, am jucat în echipament termic, deci eram protejate, dar a fost şi senin şi destul de cald în timpul concursului. O problemă a fost că s-a jucat la o altitudine de 2.500 de metri, iar lipsa oxigenului a fost încă un lucru care a ingreunat jocul.

Şi când nu era senin, cum era?

Groaznic. În Turcia contează foarte mult dacă e soare. De exemplu, în timpul antrenamentelor a fost o vreme foarte urâtă. Abia am putut sta 15-20 de minute afară că sufla vântul şi ningea. A trebuit să purtăm mănuşi, că în 30 de secunde îţi şi îngheţau mâinile. Erau -15 grade Celsius.

Şi ce aţi făcut în timpul acela?

Am plecat la hotel, pentru că nu ne place să forţăm când e ceva periculos. Dar ne-am continuat pregătirea înăuntru. Aveam sală de forţă, ne puteam face programul de antrenament. E urmă mai ieşeam câte 20 de minute la antrenament şi fugeam înapoi la hotel.

adriana matei beata vaida zolei plaja
Adriana Matei si Beata Vaida

Mai participaţi la vreun turneu pe zăpadă?

Mai avem în program un singur turneu, tot în Turcia. Va avea loc în perioada 3-5 martie, la Uludag, la Bursa, în etapa a treia a circuitului.

După zăpadă, ce urmează pentru voi?

Păi vor începe turneele pe nisip, anul ăsta vrem să jucăm în jur de 15. Avem mare noroc cu cei doi sponsori, Gamma & Gamma şi Schlemmer, cărora le mulțumim. În iunie avem Campionatul European Under 22 în Austria, la Baden, iar in iulie Campionatul Mondial Under 21 din China, de la Nanjing. Acestea sunt cele mai importante, pentru ca sunt pe categoria noastră de vârstă.

Iată mai multe fotografii cu fetele noastre în acțiune sau pe podiumul de premiere.

beata vaida atac volei zapada
Beata Vaida in atac

Beata Vaida Adriana Matei volei zapada 17 Beata Vaida Adriana Matei volei zapada 16 Beata Vaida Adriana Matei volei zapada 15 Beata Vaida Adriana Matei volei zapada 14 Beata Vaida Adriana Matei volei zapada 13 Beata Vaida Adriana Matei volei zapada 12 Beata Vaida Adriana Matei volei zapada 08

beata vaida adriana matei volei plaja podium
Beata Vaida si Adriana Matei, pe cea mai inalta treapta a podiumului

Beata Vaida Adriana Matei volei zapada 06 Beata Vaida Adriana Matei volei zapada 05 Beata Vaida Adriana Matei volei zapada 04 Beata Vaida Adriana Matei volei zapada 03 Beata Vaida Adriana Matei volei zapada 02 Beata Vaida Adriana Matei volei zapada 01

 

Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati - mai des sau mai rar - acest site. Un loc facut exclusiv pentru volei, pentru voleibalisti si pentru iubitorii acestui frumos sport, cazut pe nedrept in dizgratie. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail andrei@doarvolei.ro sau pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei
http://doarvolei.ro

Lasă un răspuns