Campionatul European de volei feminin – S-au stabilit semifinalele: Olanda – Turcia și Rusia – Serbia

campionat european volei feminin olanda
olanda rotterdam campionat european ahoy
Sala Ahoy din Rotterdam, locul unde Olanda va incerca sa cucereasca titlul european

Campionatul European de volei feminin a ajuns în faza semifinalelor. Semifinale care se vor disputa sâmbătă și care vor reuni chiar cele mai bune patru echipe ale competiției: Olanda, Turcia, Rusia și Serbia. Iată povestea sferturilor de finală, fază disputată azi.

Rusia – Italia 3-1 (30-28, 20-25, 25-23, 25-20)

Un sfert de finală cât o finală de Campionat European, în care victoria în fiecare set a stat pe muchie de cuțit. Având în Kosheleva (24 de puncte) și Obmochaeva (17) adevărate guri de tun, campioanele continentale au reușit să câștige primul act cu 30-28, după ce, la 26-27, au salvat o minge de set. Italiencele nu au căzut psihic și au controlat autoritar pe alocuri cea de-a doua parte a meciului, pe care l-au câștigat la 20, după ce au condus cu 13-7 sau 22-14.

Din păcate pentru peninsulare, niciodată nu trebuie să te crezi învingătooare contra naționalei Rusiei. În setul trei s-a mers cap la cap până la 23-23, atunci când un blocaj al Irinei Zaryazhko și un as din serviciu al Kseniei Ilchenko au readus Rusia la conducere. Italia a acuzat șocul, dar nu imediat, ci de la 7-7, atunci când rusoaicele s-au desprins la 18-13. Pe fondul unui joc mai slab al vedetei lor, Diouf, italiencele nu au mai putut reveni și astfel Rusia a câștigat meciul și a obținut o nouă calificare în semifinalele Campionatului European.campionat european volei feminin rusia
Atacul devastator al campioanelor europene, rusoaicele

Nationala Rusiei vrea sa-si pastreze titlul european
Nationala Rusiei vrea sa-si pastreze titlul european
campionat european volei feminin rusia
Blocajul italiencelor a incercat sa blocheze atacul Rusiei

Turcia – Germania 3-2 (25-20, 21-25, 20-25, 25-23, 15-12)

Două ore și 23 de minute a durat acest adevărat thriller al sferturilor de finală de la Europene. Un meci care a dovedit încă o dată că nu e de ajuns să ai cele mai eficiente jucătoare de pe teren (nemțoaicele au fost primele la numărul punctelor, la atacuri, la preluare și la servicii) pentru a bate o echipă. Iar Turcia a fost o echipă în meciul de joi seară. Campioane în vară, la Jocurile Europene de la Baku, învingătoarele au avut în acest meci exact acel plus pe care ți-l dă diferența. Primul set a fost dominat de turcoaice exact atât cât aveau nevoie, pentru a-l câștiga la 20. totul s-a schimbat în următoarele două părți ale jocului, câștigate de nemțoaice la 21 și 20. Setul patru a fost și cel mai echilibrat și tensionat. Turcia însă a făcut apel la experiența de care vă spuneam mai devreme și, apăsând pe accelerația nevăzută a campionilor, a reușit să egaleze și să ducă meciul în tiebreak. Acolo unde, după ce s-a mers cap la cap până la 7-7, meciul a fost decis de execuțiile de geniu ale lui Gözde Yilmaz, Neriman Ozsoy și Naz Aydemir Akyol, care au calificat Turcia în semifinale. Acolo unde le așteaptă un adevărat ”infern”, urmând să joace contra Olandei chiar la Rotterdam!

campionat european volei feminin turcia
Bucuria turcoaicelor dupa calificarea in semifinale
campionat european volei feminin turcia
Faza de joc din meciul Turcia – Germania

Olanda – Polonia 3-1 (25-16, 23-25, 25-16, 25-16)

4.500 de spectatori au aplaudat în picioare calificarea Olandei în semifinalele Campionatului European. Pentru olandeze această competiție este una cu dus și întors. Pe de o parte sunt considerate mari favorite deoarece au jucat și vor juca doar pe propriul teren partidele – semifinalele și finalele sunt programate a se disputa la Rotterdam. Pe de alta, însă, acest avantaj se poate transforma foarte ușor în dezavantaj, deoarece nu e deloc ușor să treci peste presiunea unei săli arhipline, dar și a unei întregi țări care se așteaptă de la tine să cucerești aurul. În aceste condiții, e de înțeles de ce, după ce au câștigat primul set la 16, olandezele au avut un moment de lipsă de concentrare, îndeajuns cât să piardă setul secund. Cu calificarea în pericol, gazdele au revenit la conducerea jocului și nu le-au mai lăsat nici o șansă polonezelor, care pleacă spre casă cu insatisfacția că nu se pot ridica la nivelul băieților. În semifinale, olandezele par să aibă un meci mult mai greu, contra Turciei, o formație mereu periculoasă.

olanda campionat european volei feminin
Olanda a fost de neoprit in atac in sferturi
campionat european volei feminin olanda
Bucuria olandezelor dupa calificarea in semifinale
Olanda in atac in sferturile Europeanului de volei
Olanda in atac in sferturile Europeanului de volei

Serbia – Belgia 3-1 (19-25, 29-27, 25-11, 25-18)

Serbia, una dintre principalele favorite ale Europenelor feminine, a reușit să surmonteze elanul unei echipe încurajate de o sală plină ochi. La Anvers, visul belgiencelor s-a încheiat după ce atât jucătoarele gazdelor cât și miile de compatrioți ai acestora din tribună au crezut că ating luna cu mâna după 60 de minute de joc. Atunci, belgiencele aveau 1-0 la seturi și erau aproape de câștigarea celui de-al doilea. Numai că experiența, în volei, bate de cele mai multe ori hei-rup-ul, și elevele lui Zoran Terzic au demonstrat și joi seară de ce s-au calificat la Jocurile Olimpice în fața unor echipe poate mai bine cotate. Pentru că formează o echipă și pentru că atunci când o jucătoare evoluează ceva mai slab, alte două vin și o suplinesc. Așadar, după ce au reușit să egaleze, câștigând dramatic, cu 29-27, setul secund, sârboaicele au defilat spre semifinale. Acolo unde vor disputa o adevărată finală contra campioanei europene, Rusia. Un meci în care eu recunosc că țin cu sârboaicele, un meci care, dacă se va încheia așa cum cred eu, poate  reprezenta un adevărat schimb de ștafetă între fosta și viitoarea campioană a Europei.

campionat european volei feminin serbia
Bucuria sarboaicelor dupa calificarea in semifinale
campionat european volei feminin serbia
In seturl trei, sarboaicele s-au distrat cu blocajul belgiencelor

Semifinalele se vor juca sâmbătă, după următorul program:

  • Rusia – Serbia
  • Olanda – Turcia

Ambele semifinale se vor disputa la Rotterdam, sâmbătă. Orele de disputare a meciurilor sunt 16.30 și 19.30, dar încă nu s-a stabilit (acum e noaptea de joi spre vineri) care va fi primul meci și care al doilea. Eu cred că olandezele vor juca în închiderea programului, dar televiziunile vor decide, cred. Cert e că indiferent de ordinea meciurilor de sâmbătă, duminică, de la ora 15.00 și, apoi, 18.00, tot în Rotterdam, vom avea finala mică, respectiv finala mare.
[wpdevart_like_box profile_id=”doarvolei” connections=”show” width=”300″ height=”550″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]

Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sa nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati - mai des sau mai rar - acest site. Un loc facut exclusiv pentru volei, pentru voleibalisti si pentru iubitorii acestui frumos sport, cazut pe nedrept in dizgratie. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail andrei@doarvolei.ro sau pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei
http://doartenis.ro

One thought on “Campionatul European de volei feminin – S-au stabilit semifinalele: Olanda – Turcia și Rusia – Serbia

Lasă un răspuns