Campionatul Mondial U23 (m): Iată primul meci din istorie încheiat cu 4-3: China – Turcia. Puteți vedea noul sistem de punctaj și cum se aplică noua regulă la serviciu VIDEO

În Egipt a început Campionatul Mondial Under 23 la volei masculin. Care este interesant pentru că este prima competiție la care se aplică noul regulament, aflat în fază de testare.E vorba de noul sistem de punctaj și de noua regulă la serviciu. Să o luăm pe rând, căci probabil că din competițiile din 2018 vor fi introduse indiferent de categoria de vârstă.

La punctaj lucrurile stau în felul acesta: se joacă după sistemul cel mai bun din 7 seturi, nu 5 ca până acum, iar un set se termină când o echipă face 15 puncte, cu două diferență.

Scopul acestei schimbări este reducerea timpului de disputare al unui meci. De aceea pauza între seturi e acum de două minute, în loc de trei, iar time-out-urile tehnice au dispărut. Au rămas cele două time-out-uri ale fiecărei formații într-un set. Echipele schimbă terenurile după primele două seturi și apoi după setul 4, 5 și 6.

Alegerea limitei de 15 puncte la câștigarea unui set nu a fost aleasă întâmplător. Până în anii 90, seturile se jucat până la 15, însă atunci făcea punct doar echipa aflată la serviciu, nu ca acum, când fiecare minge este punct. De aceea înainte meciurile puteau ține lejer și trei ore.

În clasament, echipa care învinge cu 4-0, 4-1 sau 4-2 primește 3 puncte. În caz de 4-3, învingătoarea ia 2 puncte, iar învinsa unul.

turcia china under 23 scor
Tabela de scor de la finalul partidei Turcia – China, de la Campionatul Mondial Under 23

A doua regulă importantă este cea care se referă la serviciu. Concret, jucătorul la serviciu nu are voie să aterizeze în interiorul terenului. Adică se servește mai mult float sau, dacă se dă în forță, mingea vine mai ușor. Scopul e evident, acela de a ajuta echipa la preluare, pentru ca fazele să fie mai multe și mai spectaculoase.

Ar mai fi o regulă schimbată, dar ea privește doar antrenorii. Aceștia își  pot conduce echipa fără a fi nevoiți să stea în dreptunghiul tradițional, ci se pot plimba de-a lungul cât e tușa de lungă.

Ca să vedeți cum afectează noile reguli jocul, vă invit să vedeți înregistratea primul meci din istoria voleiului încheiat cu scorul de 4-3: China – Turcia. Pe seturi: 19-17, 12-15, 11-15, 15-8, 15-10, 10-15, 15-10 pentru asiatici.

Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sa nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati - mai des sau mai rar - acest site. Un loc facut exclusiv pentru volei, pentru voleibalisti si pentru iubitorii acestui frumos sport, cazut pe nedrept in dizgratie. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail andrei@doarvolei.ro sau pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei
http://doartenis.ro

Lasă un răspuns