Carmen Țurlea, singurul team-manager român din Serie A1: ”Nu mă gândeam că voi rămâne în volei după retragere”

Carmen Țurlea, team-managerul formației Pomi Casalmaggiore, în acțiune

Carmen Țurlea este una dintre voleibalistele reprezentative ale României din ultimele decenii. Retrasă din activitate în urmă cu trei ani după 20 de sezoane consecutive în voleiul italian și alte trei în România (la începutul carierei), sportiva lucreza acum în cel mai important campionat feminin de volei din lume, cel italian. Ea este team-managerul formației Pomi Casalmaggiore, una dintre cele mai importante din Peninsulă și din această postură a acordat un amplu interviu site-ului italian volleyball.it.
În el a vorbit despre cum se simte în acest rol, cum a ajuns să ocupe acel post, cât de grea a fost retragerea din activitate, dar a dar și detalii despre activitatea ei din afara voleiului: antrenor de wellness. Iată cele mai importante declarații acordate de Carmen Țurlea (44 de ani).

Despre retragerea din activitate: „Abandonarea activității competiționale a fost o decizie dificilă. De aceea a durat foarte mult. De fapt, cred că mi-a luat vreo patru ani din momentul în care m-am gândit serios să mă retrag până în momentul în care am și făcut-o. La fiecare început de sezon îmi spuneam că acesta va fi ultimul. Dar, dintr-un motiv sau altul, mereu continuam. Până a venit oferta de la Casalmaggiore (n. ed: în 2016). Un club printre primele din Italia, cu o echipă învingătoare și cu obiective importante. Atunci mi-am spus: acesta e anul potrivit, e ceea ce așteptam. Așa vreau să-mi închei cariera și așa a și fost”.

Pomi Casalmagiore a fost ultimul club la care a jucat Carmen Țurlea, în campionatul 2016/ 2017. Românca avea 41 de ani când a jucat la deținătoarea din acel moment a Ligii Campionilor.
Despre cum a ajuns team-manager la Casalmaggiore. ”Am fost plăcut surprinsă de propunerea lui Massimo (n. ed. este vorba de președintele clubului, Massimo Boselli Botturi). Să implici un fost jucător experimentat într-un rol managerial și, mai mult decât atât, într-un rol atât de important în dinamica unei echipe, cred că este o valoare adăugată acestei funcții. De aceea am acceptat, am văzut-o un pic ca pe o nouă provocare, o experiență diferită față de cea de voleibalistă”.

Carmen Țurlea, team-managerul formației Pomi Casalmaggiore, în acțiune
Carmen Țurlea, team-managerul formației Pomi Casalmaggiore, în acțiune (FOTO: Instagram)
Echipele la care a activat Carmen Țurlea
 • 1994-1996 Rapid
 • 1996-1997 Farul Constanța
 • 1997-2000 Matera
 • 2000-2001 Centro Ester
 • 2001-2003 Bergamo
 • 2003-2004 Chieri
 • 2004-2005 Giannino Pieralisi
 • 2005-2006 Santeramo
 • 2006-2009 Sassuolo
 • 2009-2010 Busto Arsizio
 • 2010-2011 Spes Conegliano
 • 2011-2013 River Piacenza
 • 2013-2014 Forlì
 • 2014-2016 San Casciano
 • 2016-2017 Casalmaggiore

Despre cum își vedea viitorul după retragere. „Să fiu sinceră, niciodată nu m-am gândit că voi rămâne în volei după ce îmi voi agăța pantofii în cui. Am vrut să schimb mediul și să fac ceva complet diferit. Apoi, am realizat că ar fi păcat să întorc pagina ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic înainte și, ca în cărți, în viață trebuie să existe o continuare, o legătură între un capitol și altul, altfel nu se mai înțelege nimic din acea poveste. Așa că mi-am revizuit puțin convingerile și anul sabatic pe care mi l-am luat la finalul carierei mi-a fost de mare ajutor. Nu m-am așteptat niciodată la o astfel de continuare, dar mă bucur că ea există”.

Am motto-ul meu, care spune că ”Lucrurile merg întotdeauna așa cum ar trebui”. Deci, calea pe care am luat-o a fost cu siguranță cea potrivită pentru a mă face cine suntCarmen Țurlea

Carmen Țurlea: ”Nu am nici un regret”

Despre regretele carierei: „Nu am nici un regret. Am avut o carieră lungă, plină de bucurii, de momente de neuitat, de sacrificii și de perioade dificile. M-am bucurat, dar am și plâns de multe ori, dar nu am nici un regret, iar asta înseamnă că de fiecare dată când privesc înaipoi la anii petrecuți în volei o fac cu seninătate”.

Carmen Țurlea, palmares
De două ori campioană a României, cu Rapid (94/ 95 și 95/96)

De două ori campioană a Italiei (2001/ 2002, cu Volley Bergamo și 2012/ 2013, cu River Piacenza)

O Cupă a Italiei (2012/ 2013, cu River Piacenza, an în care a făcut eventul)

O Cupă CEV (2009/ 2010, cu Busto Arsizio)

MVP-ul turneul final al Cupei CEV 2010.

În 2007/ 2008 a fost cea mai bună marcatoare din campionatul feminin italian

A jucat de peste 200 de ori în naționala României.

Despre ce îi lipsește din volei. ”Deși nu-mi lipsește în mod special voleiul, dacă ar fi să înlocuiesc finalul unui meci care contează, aș face-o. Nu o partidă în mod special, ci acele emoții de a juca în fața unor tribune pline, adrenalina pe care o simți în astfel de meciuri. Să retrăiesc acea stare sufletească pe care o ai când știi că mingea decisivă își va fi pasată ție, momentul în care atinge solul și țipătul după ce ai făcut un punct, dar și îmbrățișarea cu coechipierele la mijlocul terenului după o acțiune lungă, în care toate am dat totul”.Carmen Țurlea, carte de vizită

Data nașterii: 18 noiembrie 1975

Locul nașterii: Cisnădie

Post: Fals/ secund

Retragere din activitate: 2017

Post actual: Team-manager Pomi Casalmaggiore

Antrenoare de wellness

Despre motto-ul ei: ”Cu siguranță mi-ar fi plăcut să câștig mai multe trofee, de exemplu Liga Campionilor. Dar am motto-ul meu, care spune că ”Lucrurile merg întotdeauna așa cum ar trebui”. Deci, calea pe care am luat-o a fost cu siguranță cea potrivită pentru a mă face cine sunt”

Carmen Țurlea este antrenoare de wellness

Despre activitatea pe care o face în paralel: este antrenoare de wellness. ”Să fiu antrenor de wellness este un proiect care este foarte aproape de inima mea și care se conturează din ce în ce mai mult zi de zi. Totul a pornit din dorința de a pune în aplicare experiența din studiile de nutriție sportive și energetice conform medicinii tradiționale chineze. Am început imediat ce am terminat activitatea de jucătoare, iar munca de la distanță mi-a dat oportunitatea de a fi liberă să călătoresc. Obiectivul meu este că construiesc ”rutina de wellness a persoanei” prin sport, cu exerciții personalizate și sfaturi de nutriție, modelate după caracteristicile reale ale persoanei. Aceasta deoarece zilnic, printr-o cale naturală, poți să-ți găsești forma fizică optimă, să-ți crești vitalitatea, să-ți îmbunătățești stima de sine și să te simți în general mult mai bine cu propria persoană”.

VEZI ȘI: Site-ul de prezentare al antrenoarei de wellness Carmen Țurlea.

ALIMENTEAZĂ-ȚI DRAGOSTEA PENTRU VOLEI CU PRODUSELE DE PE DOARVOLEI SHOP Pentru comenzi mai mari de 100 de lei, transportul este gratuit pretutindeni în țară

Cum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite

Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant.

Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe E-rovinieta.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Cum puteți susține Doarvolei.ro prin donații

Există și posibilitatea de a ajuta acest site prin donații, dacă doriți acest lucru. Vedeți mai jos câteva posibilități. Prima este o donație prin PayPal – este de ajuns să apăsați pe butonul ”Donate” și sunteți redirecționați la pagina respectivă, unde puteți dona 1, 3 sau 5 euro, ori o altă sumă aleasă de voi – iar cea de-a doua este prin platforma Patreon, care este foarte folosită în această perioadă de multe site-uri și care funcționează pe același sistem. Donațiile pot fi singulare (prin PayPal) sau recurente (prin Patreon), adică se repetă în fiecare lună.

Înainte de a vă mulțumi, vreau să vă asigur că viitorul acestui site nu este condiționat de existența sau inexistența donațiilor. Așa că nimeni nu trebuie să se simtă obligat în vreun fel de nimic. Ele pot doar mări numărul de materiale sau de fotografii, căci astfel voi avea fondurile necesare plătirii unor colaboratori, care să suplinească momentele, destul de dese, în care nu pot sta la laptop.

Donație prin PayPal


Donație prin Patreon

Become a Patron!Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati - mai des sau mai rar - acest site. Un loc facut exclusiv pentru volei, pentru voleibalisti si pentru iubitorii acestui frumos sport, cazut pe nedrept in dizgratie. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail andrei@doarvolei.ro sau pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei
http://doarvolei.ro

Lasă un răspuns