Cea mai importantă pereche din voleiul pe plajă românesc s-a „rupt”. Iată de ce și cu cine va juca în continuare Beata Vaida

Adriana Matei și Beata Vaida, la turneul de volei pe plaja de la Miguel Pereira 2018

Vești triste din voleiul pe plajă. S-a ales praful de singura echipă care a cucerit medalii pe plan internațional, care intrase în planurile COSR pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Adriana Matei nu mai poate practica acest sport, așa că perechea Beata Vaida/ Adriana Matei rămâne doar o amintire frumoasă. Acum, Vaida trebuie să o ia de la zero cu o altă parteneră.
Conform declarațiilor antrenorului Adrian Pricop, problemele medicale au împiedicat-o pe Adriana Matei să mai continue acest sport: “Adriana are o problemă congenitală. Vertebrele sale sunt slabe. Medicul ne-a spus că problemele au apărut abia acum deoarece a făcut volei pe plajă. Dacă ar fi continuat cu voleiul în sală, ele ar fi apărut cu doi-trei ani înainte”, a explicat pentru FIVB antrenorul lor, Adrian Pricop.

Acum, Beata trebuie să își găsească o nouă parteneră, iar aceasta pare a fi Ariana Pîrv. Fosta componentă a formației Agroland Timișoara a participat deja la trei turnee cu Vaida. ”Acum încercăm o nouă parteneră pentru Beata: Ariana Pîrv. Este o jucătoare foarte bună, din echipa națională a României. Am încercat-o la trei turnee să vedem dacă poate juca volei pe plajă la nivel înalt”, a mai spus Pricop. Începutul a fost dificil. Beata și Ariana au pierdut primele meciuri, în calificări la Ostrava și Varșovia, dar lucrul împreună le-a făcut să câștige prima partidă, în turul inaugural al calificărilor turneului de 4 stele de la Espinho. ”Sunt fericită, deoarece am obținut prima victorie în trei turnee. E un început, e un nou început”, a declarat Beata Vaida (20 de ani).

Ariana Pirv și Beata Vaida au inceput colaborarea in luna iunie 2018 la volei pe plajă
Beata Vaida și Ariana Pîrv au jucat la trei turnee de volei pe plajă în luna iunie 2018

”E mereu greu să începi un nou parteneriat. Nu am avut timp de antrenamente, deoarece problemele au apărut recent. Nu e normal să începi cu o nouă coechipieră la un nivel atât de înalt, la turnee de patru stele, dar se întâmplă. Nu a fost plănuit, dar Adriana și cu mine ne înscrisesem și nu am vrut să ne retragem”, a explicat jucătoarea de volei pe plajă.
Chiar dacă al doilea meci din calificări a fost pierdut, Beata rămâne optimistă: ”Sunt un pic dezamăgită, deoarece am pierdut puncte pe care am muncit atâta timp să le câștig. Dar sunt tânără, așa că am timp în următorii ani să joc din nou la aceste turnee de nivel înalt”, a spus ea. Cu cele 80 de puncte acumulate prin cele trei participări, perechea Vaida/ Pîrv este pe locul 455 în clasamentul mondial. Cuplul Matei/ Vaida era pe poziția a 62-a, cu 1.300 de puncte.

Ariana Pirv si Beata Vaida au inceput colaborarea la turneul de volei pe plaja de la Ostrava
Turneul de volei pe plajă de la Ostrava a fost primul pentru perechea Ariana Pîrv/ Beata Vaida

Ce rezultate au avut Adriana Matei și Beata Vaida la volei pe plajă

Pentru perechea Matei/ Vaida, participarea internațională a început în urmă cu trei ani, la Balcaniada de la Plovdiv. Anul trecut, ele au reușit să se claseze pe un istoric – pentru România – loc 5 la Campionatul Mondial sub 21 de ani, în Lucerna. De fapt, anul 2017  fost bun pentru ele. La începutul lui, ele câștigaseră ambele turnee de volei pe zăpadă la care au participat, pentru ca în a doua jumătate să obțină prima medalie la o competiție de senioare la volei pe plajă, în Cipru.

adriana matei si beata vaida dupa victoria la volei pe zapada
Adriana Matei si Beata Vaida dupa victoria de la turneul de volei pe zapada din iarna anului 2017Care a fost cel mai valoros rezultat al perechii Adriana Matei/ Beata Vaida

Marele salt a fost făcut anul acesta, când au câștigat titlul la un turneu din circuitul mondial, în Brazilia, la Miguel Pereira, în luna mai.Participarea la turnee de volei pe plajă în Mecca acestui sport a fost un vis devenit realitate pentru românce: ”Mereu am vrut să mergem în Brazilia, deoarece ei au cei mai buni jucători de volei pe plajă. Am vrut să mergem acolo să furăm câte ceva de la ei. A fost incredibil. Fanii brazilieni te susțin și te fac să te simți ca un superstar. Victoria a fost incredibilă pentru noi. A fost un vis să câștigăm o medalie la un turneu FIVB, dar niciodată nu ne-am gândit la aur. A fost prima medalie pentru România, și a fost chiar de aur”, a rememorat Beata Vaida perioada de aur a cuplului pe care l-a făcut cu Adriana Matei.

Adriana Matei si Beata Vaida cu medaliile si florile primite după victoria de la Miguel Pereira
Beata Vaida și Adriana Matei, fericite la premierea de la Miguel Pereira

Cu cine va juca Beata Vaida la Europenele Under 22

În viitorul apropiat, Beata Vaida va face pereche cu o jucătoare surpriză, pentru turneele Under 22 la care va participa: Francesca Alupei, centrul naționalei Under 17 care a terminat pe locul 5 la Europenele din primăvară. ”Avem două turnee care stau să vină: Campionatul Balcanic U22 și Campionatul European U22”, a mai declarat antrenorul Adrian Pricop. ”Pentru acestea, Beata va avea o nouă parteneră, care e destul de tânără să joace. Numele ei este Francesca Alupei și este foarte înaltă și foarte talentată. Bea și Francesca se plac și asta e foarte important. Au chimia potrivită, ceea ce este cheia spre succes. Ca echipă, cred că au un potențial chiar mai mare decât Bea și Adriana. Vom începe cu un cantonament în Constanța cu câteva zile înainte de Balcaniadă. Apoi, dacă vom avea destule puncte, am vrea să revenim în circuitul mondial spre finalul anului acesta”, a mai spus tehnicianul.

Francesca Alupei joaca pe postul de centru in nationala Romaniei
Francesca Alupei e titulara in nationalele Under 17 și Under 19 a Romaniei

”Aș vrea să avem mai multe echipe de volei pe plajă în România, astfel încât să fie mai ușor să schimbăm partenerii dacă e necesar”, a spus Beata. ”Francesca are 1,90 m. În această echipă, eu voi fi apărătoarea, ceea ce va fi perfect pentru mine, deoarece îmi place să mă apăr. Sper că voi putea reveni la nivelul de dinainte cu următoarea parteneră. Va fi dificil, dar oricum sunt bucuroasă pentru că joc volei pe plajă”.

Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati - mai des sau mai rar - acest site. Un loc facut exclusiv pentru volei, pentru voleibalisti si pentru iubitorii acestui frumos sport, cazut pe nedrept in dizgratie. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail andrei@doarvolei.ro sau pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei
http://doarvolei.ro

Lasă un răspuns