China, pentru a treia oară în istorie campioană olimpică la volei feminin. Serbia și SUA au completat podiumul la Rio

Bucuria chinezoaicelor după cucerirea titlului olimpic
Bucuria chinezoaicelor după cucerirea titlului olimpic

Naționala de volei feminin a Chinei a devenit pentru a treia oară campioană olimpică.

China a învins cu scorul de 3-1 (19-25, 25-17, 25-23, 25-23) formația Serbiei și a cucerit pentru a treia oară titlul olimpic, după succesele înregistrate în 1984, la Los Angeles, și în 2004, la Atena. Locul al treilea a fost ocupat de SUA, care a învins cu scorul de 3-1 (25-23, 25-27, 25-22, 25-19) Olanda.
Pentru China, autoarea marii surprize din sferturi, când a eliminat marea favorită, Brazilia, aceasta e a șasea oară când urcă pe podiumul olimpic. În afara celor trei titluri olimpice, chinezoaicele mai au un argint la Atlanta 1996 și două medalii de bronz, cucerite în 1988, la Seul, și în 2008, la Beijing.

china aur olimpic podium volei
Nationala Chinei, cu aurul olimpic

Fapt demn de remarcat, antrenoarea asiaticelor, Lang Ping, a devenit prima femeie care a cucerit titlul olimpic atât din postura de antrenoare, cât și de jucătoare – ea a contribuit din teren la cucerirea aurului din 1984, de la Los Angeles.

lang ping  antrenor china volei
Lang Ping a scris o noua pagina de istorie

Pentru Serbia, e prima medalie olimpică din istoria voleiului feminin din această țară, iar el a fost obținut avându-l la timonă pe Zoran Terzic, un tehnician care e binecunoscut în voleiul românesc, el activând ani la rând în campionatul nostru și care chiar în primăvară a cucerit Cupa României cu CSM Târgoviște și a devenit vicecampion al României cu aceeași formație. El e la cârma Serbiei din 2002, timp în care a cucerit cu naționala titlul european în 2011, argintul în 2007, și a calificat echipa la ultimele trei ediții ale Jocurilor Olimpice.

serbia medalia argint olimpic volei
Nationala Serbiei, cu primele medalii olimpice din istoria lor

Bronzul a fost câștigat de SUA, campioana mondială care spera la mult mai mult la această ediție a Jocurilor Olimpice, acolo unde sperau că obțină primul titlu olimpic feminin din istorie. Învinse în semifinale cu 3-2 de Serbia la capătul celui mai frumos meci din întrecerea feminină, americancele și-au regăsit ritmul și au învins în finala mică Olanda. În urma acestei victorii, au urcat pentru a cincea oară pe podiumul olimpic, având acum trei medalii de argint (1984, 2008 și 2012) și două de bronz (1992 și 2016).

sua jocurile olimpice volei feminin
Americancele au urcat pe treapta a treia

Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati - mai des sau mai rar - acest site. Un loc facut exclusiv pentru volei, pentru voleibalisti si pentru iubitorii acestui frumos sport, cazut pe nedrept in dizgratie. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail andrei@doarvolei.ro sau pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei
http://doarvolei.ro

Lasă un răspuns