Etapa a treia a Diviziei A1 la volei masculin a fost de departe cea mai spectaculoasă din acest sezon. Cu două surprize majore – victoriile Coronei la București, cu Rapid, respectiv a formației CSM Constanța acasă cu SCM Zalău -, am putea fi cumva tentați să uităm de reeditarea finalei campionatului trecut, dintre Arcada Galați și Steaua, la rândul lui un meci senzațional.
O să încep cu el, pentru că de la început era anunțat drept meciul etapei de toată lumea și pentru că este o confruntare cu care ne vom mai întâlni de-a lungul acestui campionat, cu siguranță. A fost o partidă care și-a justificat titulatura, în care ambele echipe au trecut pe rând la timonă.
Spre surprinderea fanilor gazdelor, steliștii au fost cei care au început mai bine, dovedind că victoria cu Rapidul din etapa trecută, scor 3-2, nu a fost deloc întâmplătoare. Au condus în permanență în primul set – cu excepția a trei egalități – au avut chiar și 5 puncte avans în două rânduri (8-3 și 9-4) și s-au impus cu 25-23 în 27 de minute.
Numai că Arcada are un antrenor care are o calitate care mie mi se pare esențială: are încredere în lotul pe care l-a format, astfel încât nu stă să aștepte să vadă dacă titularii își reintră în formă în seturile următoare, ci apelează imediat la schimbări. Pentru că, repet, are încredere în TOȚI jucătorii săi. De aceea Arcada este, probabil, formația la care fiecare voleibalist are în traistă bastonul de mareșal, dacă îmi este permis să spun asta. Practic, cred că nu a existat meci important jucat de Arcada în ultimii ani în care să nu intre dacă nu toți 14, măcar 13 dintre jucătorii din lot și cred că acesta este unul din secretele succeselor obținute de gălățeni în ultimii 5 ani: faptul că fiecare jucător știe că va avea șanse să demonstreze în jocuri importante că merită să fie titular. De aceea se antrenează la capacitate maximă, pentru că știu că dacă dau totul când sunt introduși pe teren e posibil să nu mai fie înlocuiți până la finalul meciului, chiar dacă vin din postura de rezervă.
Ca să înțelegeți ce vreau să spun, echipa de start a setului secund a avut trei modificări față de formația inițială, adică jumătate dintre jucători au fost schimbați. Astfel, dacă în setul întâi, Galațiul a început cu Woch centru, Gergye secund și Theo Lopes fals, din setul secund pe teren s-au aflat Talpă, Hamacher și uriașul Nikula. Iar ei au schimbat fața jocului, Arcada reușind să câștige următoarele două seturi, la 20 și la 22. Mergând mai departe în meci, chiar dacă în primele meciuri și chiar și în Liga Campionilor, Woch și Butnaru au fost adevărate ziduri înălțate pe centrul fileului, ei nu au terminat partida pe teren. Talpă a jucat până la final în locul polonezului, iar locul lui Butnaru – care a avut un start de sezon senzațional – a fost luat în seturile 4 și 5 de Aldea, care s-a descurcat foarte bine, chiar dacă Steaua a câștigat actul patru destul de clar, la 16.
Însă în decisiv, Arcada a dominat lupta, impunându-se cu 15-10 și câștigând meciul cu 3-2, în condițiile în care doar ridicătorul Lescov și secundul Bala au jucat în toate cele cinci seturi. Dincolo de însemnătatea acestei victorii, cred că acest succes este o dovadă în plus a importanței grupului în jocul de volei, dar și a talentului antrenorului de a-i ține pe toți componenții lotului în priză. Autor a 21 de puncte, Bala a fost cel mai bun marcator al gălățenilor, dar după părerea mea MVP a fost finlandezul Nikula, care a totalizat 20 de puncte și a terminat meciul pe +17, adică a greșit doar trei mingi.
Câteva vorbe și despre Steaua, una dintre echipele care și anul acesta este printre candidatele autorizate la titlu. Fără multă reclamă, steliștii și-au păstrat nucleul valoros din sezonul trecut. Joacă un volei modern, se apără foarte bine și mă bucur să văd că titularul postului de ridicător este Claudiu Dumitru, coordonatorul naționalei României.
La fel ca și în victoria cu Rapid, Peța a demonstrat că este într-o formă foarte bună, terminând partida cu 21 de puncte. A fost urmat de Bontea, care a acumulat 19 puncte, fiind introdus spre finalul primului set, la scorul de 22-22, în locul lui Cherbeleață. Și, după cum se vede, a jucat foarte bine dovedind că „roș-albaștrii” sunt bine acoperiți pe postul de fals.
Scor final: Arcada Galați – Steaua 3-2 (23-25, 25-20, 25-22, 16-25, 15-10)
Au jucat pentru Arcada: Bala 21p (+11), Nikula 20p (+17), Hamacher 16p (+12), Butnaru 6p (+4), Talpă 5p (+5), Aldea 3p (0), Gergye 3p (0), Woch 2p (-1), Theo Lopes 2p (-3), Lescov 1p (+1), Mihălescu 0p (0), Ghimeș 0p (0), Toman (libero, 0), Cristudor (libero, -2). Antrenor: Sergiu Stancu.
Au jucat pentru Steaua: Peța 21p (+14), Bontea 19p (+9), Wiese 16p (+7), Krajcovic 10p (+7), Sobala 6p (+6), Viiber 2p (0), Cherbeleață 2p (-1), Cl. Dumitru 0p (-2), Kross (libero, -3). Nu au jucat: Iftime, Wildman, Laza, Păun (libero). Antrenor: Bogdan Kotnik.
Laurențiu Lică a învins Rapidul chiar în Giulești cu Corona Brașov
Cea mai mare surpriză a rundei s-a produs în sala din Giulești, acolo unde echipa plină de vedete a Rapidului a fost învinsă fără drept de apel de o formație care în acest sezon e pusă pe fapte mari, Corona Brașov. De multe ori auzim expresia: echipa este oglinda antrenorului, dar parcă niciodată în ultima perioadă nu am văzut mai clar punerea ei în practică precum în acest sezon, la formația brașoveană. Laurențiu Lică a format o echipă după chipul și asemănarea sa, de oameni care luptă parcă și pentru mingile care ajung în tribună, o echipă care nu renunță niciodată și care, lucru foarte important, nu se sperie de nici un adversar, indiferent de câte trofee apar în dreptul numelui jucătorilor pe Volleybox. Așa s-a întâmplat și sâmbătă, în deplasarea de la Rapid, acolo unde brașovenii au condus de la un capăt la celălalt.
Laurențiu Lică a profitat la maximum de perioada de pauză competițională pentru a-și forma un lot puternic, din oameni cu experiență, iar acest lucru se vede. Foarte important, și-a format un nucleu de voleibaliști alături de care fie a jucat – Gommans, Lupu sau Halilovic – sau cu care a colaborat în perioada în care a fost team-managerul echipei naționale (Magdaș și Kantor). Apoi, și-a completat formația cu doi jucători care s-au integrat foarte bine și care au rolul de „tunuri”, falsul Colito – dublu campion în Spania – și brazilianul Cristiano Santos, iar așa a rezultat echipa revelație a Diviziei A1. În această formulă, Corona a reușit să producă prima mare surpriză a campionatului venită la două săptămâni după ce a fost aproape de a se impune în fața Craiovei, tot în deplasare.
Rapid a demonstrat încă o dată că dacă aduni mai multe vedete la un loc nu înseamnă că vei câștiga și campionatul. Dacă te uiți la palmaresul majorității giuleștenilor el atârnă atât de greu încât te miri că mai pornește autocarul. Numai că în volei contează modul în care echipa este sudată, contează inspirația antrenorului la schimbări, atunci când nu merge o „rotiță”. Iar mai ales în acest meci s-a văzut în acest lucru. În plus, după părerea mea, atunci când vezi că ești mereu în urmărirea adversarilor, când vezi că atacanții tăi nu găsesc soluțiile de a pune mingea jos, e momentul să schimbi coordonatorul, măcar să vezi dacă se schimbă ceva în bine. Că oricum ești condus, ce se poate întâmpla mai rău? Să fii condus în continuare? În plus, nu trebuie uitat că rezerva lui Vincic la Rapid este Filip Constantin, jucător care a arătat numai lucruri bune la Zalău în sezonul trecut, dar și la națională, în vară și în luna septembrie, la Europene. Nu poți să îl introduci doar să servească la 15-15 în setul trei… Sau poți, dar cumva nu trebuie să te miri dacă pierzi categoric…
Una peste alta, o victorie mai mult decât meritată a Coronei, care a avut în Oliveira dos Santos cel mai bun marcator al meciului, cu 16 puncte, iar faptul că a terminat pe +13 mă face să îl văd și MVP-ul meciului. A fost secondat de Gommans și de Colito, amândoi cu câte 14 puncte. De la gazde, Ghafour a strâns 15 puncte, fiind liderul echipei, ca de obicei de la începutul campionatului.
Scor final: Rapid – Corona 0-3 (22-25, 19-25, 22-25)
Au jucat pentru Rapid: Ghafour 15p (+6), Vinicius dos Santos 11p (+1), Mojarad 10p (+6), Fromm 9p (+7), Vincic 3p (+3), Micu 1p (-1), F. Constantin 0p (0), R. Olteanu 0p (-1), Kosinski (libero, 0). Nu au jucat: Ciubotaru, Ion, Marechal. Antrenor: Dragan Kobiljski.
Au jucat pentru Corona: Oliveira dos Santos 16p (+13), Gommans 14p (+11), Colito 14p (+5), Magdaș 7p (+5), Lupu 6p (+6), Alesson de Lima 1p (+1), Halilovic 0 (-1), Kantor (libero, 0). Nu au jucat: Tîrcavu, Balu, Dediulescu, Runcan, Stojsavljevic, Băcilă (libero). Antrenor: Laurențiu Lică.
CSM Constanța a dat lovitura cu SCM Zalău
A doua mare surpriză a etapei s-a produs la Constanța, acolo unde s-a format o echipă care chiar cred că va pune probleme multora. Deocamdată, prima victimă a fost SCM Zalău, o formație mereu pretendentă la locurile fruntașe și care teoretic are și un lot care să-i permită atingerea acestui obiectiv. CSM Constanța a demonstrat însă că prin studiul adversarului și printr-un joc curat, din care s-au eliminat multe greșeli neforțate se poate trece de la 0-3 marți, în Cupa României, la 3-1 sâmbătă, în campionat în fața unei echipe care pe hârtie părea superioară. Având în secunzii Dinculescu și Vidoni adevărate „tunuri” – primul a încheiat meciul cu 16 puncte, al doilea cu 19 – dar și în centrul Tevin St. Jean, autor a 6 blocaje, un adevărat „turn de control”, care nu a lăsat „zborurile” neautorizate ale mingilor să treacă pe la el, cei mai buni jucători, constănțenii s-au impus spre surprinderea multora, făcând parte din grupul echipelor neînvinse după primele trei etape, alături de Arcada, Dinamo și SCMU Craiova.
Este adevărat, de la zălăuani au lipsit câțiva jucători, accidentați șau plecați la Jocurile Pan-Americane, însă realitatea este că între meciul de Cupă de marți și cel de campionat de sâmbătă niciuna dintre echipe nu a schimbat nimic în componență. Drept urmare, diferența a fost făcută de abordarea și pregătirea jocului. Iar că această victorie a constănțenilor nu a fost o întâmplare o dovedește și meciul de a doua zi, din Cupa României, în care jucătorii antrenați și așezați foarte bine pe teren de argentinianul Cristian Imhoff au învins din nou, cu 3-1, pierzând calificarea în sferturi în „setul de aur”.
Scor final: CSM Constanța – SCM Zalău 3-1 (25-21, 19-25, 25-20, 25-21)
Au jucat pentru CSM Constanța: Vidoni 19p (+11), Dinculescu 16p (+10), St. Jean 12p (+8), A. Grigore 8p (+4), Druță 5p (-1), Badea 3p (+2), Frîncu 3p (0), Arquez 2p (0), Gavriz (libero, -1). Nu au jucat: Asmarandei, Popa, Săvoiu (libero). Antrenor: Cristian Imhoff.
Au jucat pentru SCM Zalău: Mendoza 17p (+9), Buzdujan 13p (+3), Al. Ionescu 12p (+3), Vigil 11p (+7), Simoes 9p (-1), Bartha 2p (+2), Platon 0p (0), Ana 0p (0), Mărieș (libero, -4). Nu au jucat: Stevanovic, Bode. Antrenor: Rainer Vassiljev.
Victorii clare pentru SCMU Craiova și Unirea Dej
În celelalte două partide ale zilei de sâmbătă (primul meci al etapei a avut loc vineri, Dinamo – U Cluj 3-0), favoritele au obținut victorii clare. SCMU Craiova a dispus cu scorul de 3-0 de Explorări Baia Mare, după un meci controlat în cea mai mare parte. Autor a 15 puncte pentru Explorări, fostul dinamovist Ramirez-Pita a fost cel mai bun marcator de pe teren.
Scor final: SCMU Craiova – Explorări 3-0 (25-18, 25-23, 25-19)
Au jucat pentru SCMU Craiova: Jimenez 13p (+7), G. Cuk 9p (+8), Tarța 9p (+1), R. Călin 6p (+4), Krstic 6p (+1), Finolli 4p (+2), Stohr 3p (-2), Diaconescu (libero, -1). Nu au jucat: Ocunschi, Paez, Dunăreanu, Capotă, Purcaru, Cosma (libero). Antrenor: Dănuț Pascu.
Au jucat pentru Explorări: Ramirez-Pita 15p (+3), Cheagă 8p (0), Bălăi 6p (+2), Csanad 5p (+1), Silvășan-Pașca 4p (+3), Da Silva Santos 2p (-1), Catrina 1p (-1), Crișan 0p (0), Mesquita 0p (0), Bouleau (libero, 0). Nu au jucat: S. Dragomir, Breban. Antrenor: Marius Botea.
Unirea Dej nu a avut, de asemenea, nici o emoție în fața nou-promovatei UV Timișoara. S-a impus cu 3-0, într-o partidă în care Andrei Grigoraș a avut o prestație perfectă, cu 13 puncte și 0 greșeli.
Scor final: Unirea Dej – UV Timișoara 3-0 (25-15, 25-22, 25-18)
Au jucat pentru Unirea Dej: Grigoraș 13p (+13), Suson 10p (8), Preda 7p (+4), Câmpean 6p (-1), Martonos 5p (+4), Bratu 5p (+3), Baziliuc-Iordache 4p (+2), Ciubotariu 3p (+1), Urian (libero, -4). Nu au jucat: D. Pop, Ștreangă, Ciubotaru. Antrenor: Ovidiu Tamaș.
Au jucat pentru UV Timișoara: Rodina 13p (+4), Bădiceanu 7p (+7), Moraru 7p (0), Drăgan 5p (+2), Vârlan 5p (-4), S. Popa 3p (+2), R. Preda 2p (-3), Agachi 0p (0), Moroșan 0p (0), Boldiș (libero, -1). Nu au jucat: Gologăneanu, Curic (libero). Antrenor: Sorin Schiesz.
Divizia A1 (m): Rezultatele etapei a treia a campionatului 2023/ 2024
Vineri, 27 octombrie
Dinamo – U Cluj 3-0 (25-16, 25-16, 25-17)
Sâmbătă, 28 octombrie
SCMU Craiova – Explorări Baia Mare 3-0 (25-18, 25-23, 25-19)
Arcada Galați – Steaua 3-2 (23-25, 25-20, 25-22, 16-25, 15-10)
CSM Constanța – SCM Zalău 3-1 (25-21, 19-25, 25-20, 25-21)
Rapid – Corona Brașov 0-3 (22-25, 19-25, 22-25)
Unirea Dej – UV Timișoara 3-0 (25-15, 25-22, 25-18)
Cum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite
Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant.
Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe E-rovinieta.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI