Corona Brașov și Rapid, primele semifinaliste ale Diviziei A1 la volei masculin. Celelalte două se vor stabili sâmbătă

S-au stabilit primele două semifinaliste ale Diviziei A1 la volei masculin. Celelalte două vor fi stabilite după partidele de sâmbătă, scorul la „general” fiind egal, 1-1.

SCM Zalău a demonstrat încă o dată că este o echipă total imprevizibilă. De fapt, sunt convins că nimeni din conducerea echipei nu poate spune cu certitudine nici măcar în timpul încălzirii ce va face formația zălăuană în respectivul meci, atât de imprevizibilă este echipa. Totul depinde parcă de o inspirație de moment care poate veni sau nu. Ei bine, miercuri, aceasta i-a lovit din plin pe jucătorii formației gazdă, care au reușit să obțină o victorie în trei seturi împotriva campioanei!

De data aceasta, gălățenilor nu le-a mai mers una din armele care le-au adus multe succese de-a lungul anilor: blocajul. Doar 5 blocaje în trei seturi e, desigur, o nereușită pentru formația de la malul Dunării, iar când acest rezultat slab al apărării pe fileu e combinat cu o eficiență a atacului mai redusă decât a adversarei (43% față de 58%), atunci șansele de victorie sunt destul de mici. Chiar dacă la preluare gălățenii au fost mai siguri (44% preluări pozitive, față de 33% ale adversarilor), acest lucru nu a mai contat dacă nu s-a pus mingea jos, cum se spune în volei.

Fidel principiului care i-a adus atâtea succese, că nimeni nu este titular pe viață, ci doar pe moment, antrenorul Arcadei, Sergiu Stancu, a mutat după primul set, înlocuindu-i pe Nikula cu Nely Lopes, pe Lescov cu Karimi Javad și pe Gergye cu Hamacher. Drept urmare, meciul s-a strâns și doar mici amănunte au făcut să nu se joace măcar patru seturi.

În ceea ce-i privește pe învingători, aceștia au mizat foarte mult și cu succes pe forța din atac a lui Alex Ionescu – cu 20 de puncte a fost cel mai bun marcator al meciului – dar și pe inspirația de la blocaj a lui Vigil (a reușit de unul singur 4 puncte prin acest procedeu). Ardelenii au reușit să se impună cu scorul de 3-0 (25-18, 26-24, 27-25) și să ducă disputa în meciul decisiv. Astfel, sâmbătă, la Galați, se va juca a treia partidă a seriei, una de care pe care, victoria însemnând, pe lângă startul horei bucuriei, și calificarea în semifinalele Diviziei A1.

Scor final: SCM Zalău – Arcada Galați 3-0 (25-18, 26-24, 27-25)

AICI puteți vedea foaia de joc a meciului.

SCMU Craiova a egalat scorul la „general” cu Dinamo

A doua dispută care va avea „prelungiri” va fi cea dintre Dinamo și SCMU Craiova. Învingători în primul meci cu 3-2, după o partidă incendiară, în care au revenit de la 0-2 și au fost salvați de video-challenge de la pierderea meciului în setul 5, dinamoviștii aveau speranțe mari de la această a doua partidă, disputată în impunătoarea sală Polivalentă din Bănie. Ba mai mult, pentru a nu exista discuții în privința deciziilor arbitrilor, bucureștenii au plătit și închirierea sistemului video-challenge (conform regulamentului, dacă o formație vrea să închirieze sistemul de la FRV și acesta e disponibil o poate face achitând suma stabilită în cadrul Consiliului Director – e sub 2.000 de euro, dar nu mai știu exact suma și nu vreau să spun vreo prostie -, iar adversara nu se poate opune montării și folosirii lui).

Numai că în febra pregătirii meciului e posibil ca dinamoviștii să fi încurcat ora de start a partidei, căci în primul set pe teren a fost doar formația gazdă, scorul de 25-13 scutindu-mă de orice fel de comentarii. A fost un fel de prima repriză a amicalului de fotbal dintre Columbia și România, cu oltenii în rolul sud-americanilor. Cu moralul betonat de cele 25 de minute de vis din prima parte a meciului, oltenii au continuat să joace la nivel mare și nimeni nu a fost mirat că au ajuns la 2-0, după ce s-au impus la 20.

Setul al treilea a fost și cel mai disputat, cu bucureștenii distanțându-se la 7-1! Numai că în volei șase puncte avans înseamnă mult, dar e posibil să nu fie și destule, iar realitatea din teren a demonstrat din plin acest lucru. Gazdele au egalat prima dată la 13, apoi au preluat pentru prima dată conducerea la 19-18 și nu au mai cedat-o până la final. Un 3-0 meritat pentru Craiova, care a egalat situația la general și așteaptă cu încredere meciul de sâmbătă, din sala Dinamo, care va da una dintre semifinalistele campionatului.

Scor final: SCMU Craiova – Dinamo 3-0 (25-13, 25-20, 25-22)

AICI vedeți statistica partidei de la Craiova, în care falsul oltenilor, Milos Culafic, a fost cel mai bun marcator, cu 12 puncte reușite.

SCMU Craiova a egalat situația la general în play-off-ul cu Dinamo
SCMU Craiova a egalat situația la general în play-off-ul cu Dinamo

Rapid, între cele mai bune patru formații ale campionatului

Dar miercuri s-au stabilit și două dintre semifinalistele Diviziei A1 la volei masculin: Rapid și Corona Brașov.

Rapidiștii și-au respectat blazonul și și-au menținut imaculată rubrica înfrângerilor în anul 2024. Ei s-au impus cu 3-1 la Constanța, cu CSM, într-o partidă în care cel mai important lucru pentru giuleșteni a fost revenirea în formație a iranianului Ghafour. Un jucător care a jucat de parcă nici nu a stat „pe bară” 10 zile din cauza unei accidentări. El a făcut 21 de puncte fără emoții, deși abia marți, cu o zi înaintea partidei, a făcut un prim antrenament complet. Dacă vi se pare că sunt impresionat de falsul Rapidului, să știți că nu vi se pare, chiar cred că este unul dintre cei mai valoroși voleibaliști care au jucat în România de la apariția Internetului, cum îmi place mie să spun.

Constănțenii au luptat așa cum au demonstrat că știu să o facă în acest sezon, însă surprizele nu pot apărea mereu. Drept urmare, acum au fost învinși cu același scor din prima partidă, 3-1. Trebuie spus că, deși uneori „marinarii” au părut că se pot lupta de la egal la egal cu adversarii lor, în semifinale s-a dus echipa mai bună.

Scor final: CSM Constanța – Rapid 1-3 (18-25, 25-23, 19-25, 16-25)

AICI puteți vedea statistica partidei de la Constanța.

Corona Brașov, în premieră în semifinalele play-off-ului

Cea de-a doua semifinalistă decisă miercuri este revelația campionatului, nou-promovata Corona Brașov. Aceasta a confirmat faptul că Steaua e una dintre adversarele ei preferate, așa că după două victorii în sezonul regulat și după 3-0 în primul meci al play-off-ului, au continuat seria cu un 3-1 în cel de-al doilea și ultim meci al sferturilor de finală.

Corona este cea mai recentă dovadă – pentru că am mai avut de-a lungul ultimilor ani – că și în România se pot obține rezultate foarte bune atunci când ai profesioniști în funcții cheie și când ai un proiect foarte bine pus la punct. Vorbim de o echipă înființată și înscrisă în liga a doua în campionatul trecut, cu puțin timp înainte de startul sezonului. În chiar primul an în A2 au promovat și, în acest timp, au și început negocierile pentru alcătuirea lotului. Au început proiectul primului an în A1 așa cum trebuie: cu numirea antrenorului. Aș vrea să spun că au fost inspirați că l-au ales pe Laurențiu Lică, dar nu cred că aici a fost vorba de inspirație, ci de știință și cunoștință. Pentru că după ce l-ai văzut atâția ani în teren pe jucătorul Laurențiu Lică, după ce l-ai văzut cât iubește acest sport și cât respectă voleiul, îți dai seama că nu are cum să nu fie un antrenor foarte bun. Așa că eu cred că numirea lui nu a fost o măsură legată de inspirație, ci de știința jocului.

Apoi, cu antrenorul numit, a început formarea lotului, o altă abordare care mi-a plăcut foarte mult, pentru că eu cred că e normal ca antrenorii să aibă un cuvânt în formarea lotului, nu să fie numiți după ce mai bine de jumătate din jucători sunt deja semnați. Au urmat pregătirea sezonului, multe antrenamente, poate și câțiva nervi, că așa e când cauți perfecțiunea într-o echipă, dar cert este că Laurențiu a reușit să formeze o formație după chipul și asemănarea lui. Știu că deja e ceva ce auziți foarte des, însă această expresie cred că a fost inventată tocmai pentru un asemenea om și o asemenea muncă.

Revenind la meciul cu Steaua, Corona a demonstrat și în sala „Mihai Viteazul” că este una din cele mai puternice echipe ale campionatului. O formație care îmbină perfect forța atacurilor lui Colito (și acum a fost marcatorul partidei, cu 25 de puncte) cu inspirația celui mai bun ridicător din campionat – după părerea mea – Halilovic și cu spiritul de sacrificiu excepțional al tuturor jucătorilor, care pur și simplu nu lasă mingea să cadă. De fapt, cred că cea mai mare armă a brașovenilor este apărarea – deși au adevărate „tunuri” pe fileu. Pentru că atunci când o echipă face 12 blocaje, ca acum, contra Stelei, când scoate minge după minge în linia a doua, când jucătorii parcă trăiesc pentru plonjoane și când toate mingile ajung cumva – nu se știe cum – direct în mâna ridicătorului, adversarii sunt în mod evident descumpăniți. Și își pierd răbdarea, ceea ce duce ori la părăsirea planului de joc, ori la mingi trimise în aut sau în fileu, în încercarea de a surprinde cumva apărarea adversă.

În semifinale – primele pentru voleiul brașovean după decenii – Corona va juca împotriva Rapidului, o confruntare în trei acte care se anunță de pe acum extraordinară. Mai bine clasată la finalul sezonului regulat, formația din Giulești va găzdui partidele 1 și, dacă va mai fi nevoie, 3.

Steaua, care a avut un sezon agitat, cu victorii senzaționale, dar și cu înfrângeri surprinzătoare, va juca în semifinala din turneul locurilor 5-8 contra formației CSM Constanța, cea care în sezonul regulat s-a impus, surprinzător dar meritat la București cu scorul de 3-2. Evident, nici un meci nu seamănă cu altul, dar îmi place mereu să reamintesc surprizele.

Scor final: Steaua – Corona Brașov 1-3 (18-25, 26-24, 22-25, 22-25)

AICI puteți vedea statistica meciului.

Cum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite

Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant.

Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe E-rovinieta.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati acest site. Cert este că e un loc dedicat exclusiv voleiului, voleibalistilor si iubitorilor acestui frumos sport, cazut pe nedrept parcă in dizgratie. În perioada noiembrie 2020 - martie 2023 am fost ofițerul de presă al FRV. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail contact@doarvolei.ro, pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei sau pe cea de Instagram: https://www.instagram.com/doarvolei/ .
http://doarvolei.ro

Lasă un răspuns