Așa cum era de așteptat, CSM Constanța, ocupanta locului 7 în ediția trecută a campionatului s-a retras din Divizia A1 la volei masculin la doar trei ani de la înființare! Scrisoarea oficială de retragere, cu dată de înregistrare la club la 29 august, a sosit vineri, 30 august, pe adresa Federației Române de Volei.
După cum deja ați mai citit aici, pe Doarvolei – articolul e AICI -, lucrurile nu erau deloc dătătoare de speranțe. Echipa nu-și formase nici măcar grup de WhatsApp, d-apăi să înceapă și antrenamentele, deși lotul deja era format din iulie și jucătorii erau deja semnați. Toată lumea dădea din umeri, însă nu se lua nici o decizie. Evident, jucătorii care semnaseră cu echipa – lotul era format 90% – erau blocați și se antrenau care prin sala de forță, care alături de alte formații, unde fuseseră primiți din curtoazie.
Ei bine, așa cum spuneam, vineri CSM Constanța s-a decis că e timpul să anunțe Federația Română de Volei că se retrage. Nu știu dacă au ales ziua de vineri pentru că e – se spune prin companii – cea mai bună atunci când concediezi pe cineva, ori dacă au spus să facă anunțul în ultima zi lucrătoare din august. Cert e că pe 30 august au trimis această scrisoare oficială de retragere, semnată, firesc, de președintele CSM Constanța, Andrei Talpeș.
Era, să recunoaștem, o decizie bănuită de mult timp, dar amânată extraordinar de mult și care încurcă, tocmai din cauza amânării anunțării ei, pe mai toată lumea. Pentru că e adevărat că jucătorii vor deveni liberi să-și caute noi angajamente, dar vă dați seama că e dificil, pentru că echipele au deja loturile formate, startul campionatului fiind programat la 5 octombrie. În plus, și formația care va dori să ia locul Constanței va avea foarte puțin timp pentru regândirea bugetului și întărirea lotului, dacă va fi necesar.
Dincolo de această decizie, pentru care nu acuz pe nimeni, pentru că e dreptul oricui să se retragă dacă nu mai are bani, ceea ce m-a deranjat foarte mult în scrisoarea de retragere este motivul invocat de cei de la CSM Constanța. O să vă redau exact paragraful: „În primul rând, taxele impuse echipelor au devenit prea împovărătoare pentru clubul nostru, mai ales în contextul în care echipa este formată în majoritate din jucători români, tineri sub 23 de ani. Modificările recente ale regulamentului, care nu au ținut cont de specificul echipelor cu jucător tineri și de dezvoltarea acestora, au avut un impact semnificativ asupra resurselor noastre”. Deci, în primul rând asta a dus la retragere, ca să nu aveți dubii.
De ce m-a deranjat? Pentru că se induce ideea că retragerea a fost rezultatul acelei taxe de formare de 1.500 de euro pe care FRV o cere cluburilor în cazul legitimării jucătorilor români sub 23 de ani, pentru că aia e singura „modificare recentă”. Adică are doi ani. Numai că această taxă se plătește doar la prima legitimare la un club, iar dacă jucătorul sub 23 de ani evoluează și în sezonul următor la aceeași echipă, formația nu mai plătește și în anul următor 1.500 de euro. Iar la CSM Constanța existau deja trei jucători care aveau sub 23 de ani și pe care s-a plătit taxa în sezonul trecut: Cristi Badea, Tudor Constantinescu și Victor Asmarandei, deci pentru care nu se mai plătea nimic acum. În plus, în lot erau Alex Ignat și Andrei Grigore, care proveneau de la CSS 1 Constanța, din pepiniera proprie, deci pe ei oricum nu se plătea nimic.
Este adevărat, pe lista achizițiilor se mai aflau cel puțin doi jucători tineri, cărora nu le voi da numele, pentru că nu fuseseră anunțați oficial, voleibaliști veniți de la alte cluburi. Pe ei s-ar fi plătit câte 1.500 de euro, într-adevăr. Și, poate, să zicem, pe alți doi care ar mai fi putut fi luați. În total 6.000 de euro, să zicem! Adică ăștia sunt banii care au dus la retragerea formației CSM Constanța din prima divizie? Să fim serioși…
Să nu mai spunem că lotul ar fi putut fi completat de câțiva juniori valoroși, aduși de la echipe din țară cu dublă legitimare, deci pe care nu s-ar fi plătit acea taxă de formare. În rest, lotul inițial, care se încadra fără probleme în bugetul agreat în luna mai de responsabilii primăriei și conducătorii clubului, mai era format din trei stranieri: doi argentinieni și un bulgar.
Chiar, știți cât costă să legitimezi un jucător din străinătate? Vă spun eu, că am aflat de la un antrenor din Divizia A1 zilele trecute: în jur de 4.000 de euro. O să-l citez fără să-i dau numele, pentru că nu l-am întrebat dacă vrea să apară pe aici: „Păi, Andrei, te costă 1.500 de euro la Federație, apoi 1.500 de franci elvețieni la FIVB, taxa internațională de transfer. Pe ăia dacă nu-i dai pe toți, cei de acolo nici nu mișcă vreun deget și nu trimit vreo hârtie. Deci nu 1.499 de franci, 1.500 în cap. Apoi, te costă biletele de avion, te costă și viza, care depinde în funcție de țară. Când aduci un stranier, trebuie să ai în minte un buget de minimum 4.000 de euro, dar poate fi și mai scump. Salariul nu l-am pus la socoteală, pentru că depinde de fiecare jucător în parte, e ceva asumat”, mi-a spus el.
Vreau să precizez că nu am nimic împotriva jucătorilor străini, pentru că și românii pot fi stranieri în țara altora și chiar le doresc cât mai multora să plece să joace afară. Uneori, probabil că, din punctul de vedere al conducătorului de club sau al antrenorului, e mai convenabil să dai 4.000 de euro pe un jucător care deja e experimentat și pe care poți să-l arunci direct în meciuri, decât să dai 1.500 de euro pe un copil abia ieșit din juniorat, cu care trebuie să ai răbdare, pe care trebuie să-l înveți să joace la viteza seniorilor și să ajungă la forța din meciurile seniorilor. Înțeleg asta și e dreptul fiecăruia să facă așa cum dorește. Dar mi se pare incorect să dai vina pe taxa de formare impusă de Federație pentru retragere!
Pentru a încheia subiectul care m-a deranjat, acea scoatere în față a motivului retragerii ca și cum aceasta e vina Federației, nu a prostului management, mai corect mi se părea să spună că nu sunt fonduri pentru deplasări, pentru bareme de arbitraj, pentru cazări sau pentru salarii. OK, ar fi de înțeles. Nu mai sunt bani, închidem taraba, cum se spune. Trăim de atâta timp în România, încât știm că asemenea lucruri se întâmplă mai des decât ne-am dori, că primarul promite una dar se întâmplă alta. Dar să dai vina pe taxa de formare, pentru că despre asta e vorba atunci când se spune de „Modificările recente ale regulamentului, care nu au ținut cont de specificul echipelor cu jucător tineri și de dezvoltarea acestora, au avut un impact semnificativ asupra resurselor noastre”, asta chiar e o minciună. Ca să vedeți că am dreptate și nu fabulez, AICI puteți consulta toate taxele FRV din acest sezon, așa cum au fost ele publicate chiar joi pe site-ul oficial al Federației Române de Volei. După cum veți vedea, singura taxă care afectează jucătorii sub 23 de ani, invocați ca motivare a distrugerii clubului, e acea taxă de formare, plătită la fiecare transfer, deci nu și anual la prelungirile de contract sau la contractele multi-anuale.
Altfel, după cum veți vedea, de la secția de volei a CSM Constanța s-a renunțat doar la echipa masculină. Cea feminină, care a făcut în această vară cele mai importante achiziții de la înființare, aducând jucătoare importante din țară și trei voleibaliste valoroase din străinătate, după cum se arată în CV-urile lor, va juca în Divizia A1. Dacă a meritat sau nu sacrificarea unei echipe pentru o alta se va vedea la finalul campionatului.
De asemenea, trebuie să știți că echipa masculină de volei nu e singura victimă a crizei de la CSM Constanța. Din câte știu, clubul s-a retras și din competițiile masculine de tenis de masă și nici rugbyul nu are zile senine.
În încheiere vreau doar să îmi exprim regretul că o formație care chiar forma jucători și care chiar făcea performanță – a fost în play-off în fiecare an de la promovare – a decis, prin voia diriguitorilor locali și a conducătorilor clubului, să iasă așa din voleiul de primă divizie, în care a intrat spectaculos în urmă cu doi ani. Singurul lucru bun – mereu trebuie să vezi o parte bună, indiferent cât de penibilă e situația – este că au avut puterea să recunoască problemele financiare înaintea începerii campionatului. Era infinit mai rău să anunțe în ianuarie că nu mai pot continua și că se retrag.
RUSINE PENTRU CONSTANTA ! Si nu numai pentru sport… Un oras numai transee de ani de zile, fara flori, cladiri ca dupa bombardament, cladiri istorice lasate in paragina, muzee pe langa care iti este teama sa treci, pentru ca le cade tencuiala, o sala a sporturilor foarte veche si una noua, care nu se mai termina cu toate ca e mica pentru un oras cu toate cele necesare sa gazduiasca competitii pe plan european si multe, multe altele… Eu cred ca nu se vrea, pentru ca……… aici alegeti dumneavoastra, ori suntem incapabili (ca sa nu spun mai urat) ori sunt interese atat de mari, ca interesul pentru oameni, pentru constanteni, pentru turisti sa nu intereseze autoritatile, dar ATENTIE… votate de noi, deci, in concluzie… ne meritam soarta ! Si inca ceva… sa nu uite nimeni ca noi am fost singurul oras din tara cu 3 echipe in acelasi an in Liga Campionilor… handbal baieti, volei fete si binenteles volei baieti, echipa de care primaria in imensul ei demers de a face un club al orasului, a distrus voleiul masculin si nu stiu de ce, cred, ca vor urma si altele…..
Nu doresc sa scuz CSM C0nstanta ,dar an de an FRV mareste taxele si baremurile. De ce ia FRV taxa de fprmare si nu clubul respectiv e o nebuloasa, mai ales ca se percepe la fiecare transfer.
Aici pot să vă răspund în cunoștință de cauză. Taxa de formare se plătește în contul FRV pentru că, din ce am inteles (dar nu știu să vă dau exemple concrete) in primul an au existat antrenori care s-au plans ca nu au primit procentul cuvenit din bani din partea cluburilor. E vorba în special de antrenori care au format jucatori la o echipă, dar intre timp au plecat de la club. Si ei, va dati seama, nu au mai primit nimic.
De aceea, acum banii din conturile FRV sunt redistribuiți către cluburi și spre antrenori, in conturile comunicate. Dar banii nu rămân la FRV.