
Pentru că a început o nouă ediție de campionat, voi relua pe Doarvolei rubrica Echipa Etapei, începută în sezonul trecut, dar pe care am fost nevoit să o abandonez din lipsă de timp. De data aceasta, proiectul nu va mai fi abandonat, cu siguranță, așa că etapă de etapă veți putea vedea care au fost, în opinia mea, cei mai valoroși jucători sau cele mai valoroase jucătoare pe posturile lor.
Am văzut că și Federația Română de Volei a început un proiect similar și nu pot decât să-i felicit și să le urez succes în acest demers, pentru că astfel de inițiative nu sunt niciodată prea puține.
În ceea ce privește Echipa Etapei – Doarvolei, aceasta va fi făcută, evident pe baza prestațiilor jucătoarelor sau jucătorilor așa cum rezultă din foile statistice sau după cum le/ îi voi vedea la lucru la meciuri în săli sau în înregistrări. Va fi desemnat, de asemenea, și un MVP al etapei.
Prezența în Echipa Etapei – Doarvolei, o să îi spun așa ca să nu existe confuzii, nu este condiționată de victoria propriei echipe, ci doar de prestația fiecăruia de pe teren. Evident, alegerile probabil că nu vor mulțumi pe toată lumea, dar eu voi încerca să explic și de am ales fiecare titular, dar vă voi spune și cine au fost rezervele, pentru că așa este corect. Chiar dacă nu veți fi mereu de acord cu alegerile sau cu justificările mele, vă rog doar să mă credeți când vă spun că nu am nici un interes personal în includerea unui voleibalist sau a vreunei voleibaliste în această Echipă a Etapei 1 – Doarvolei.
Iată cum arată Echipa Etapei 1 – Doarvolei
Centru: Daiana Roman (Rapid)
Centru: Nasya Dimitrova (Rapid)
Extremă: Teodora Iancu (CSM Constanța)
Extremă: Isidora Kockarevic (Volei Alba Blaj)
Universal: Heidy Casanova (CSO Voluntari)
Ridicător: Alexandra Spînoche (CSM Constanța)
Libero: Andra Cojocaru (Volei Alba Blaj)
MVP: Daiana Roman (Rapid)
Daiana Roman, MVP-ul Echipei Etapei 1 – Doarvolei
MVP-ul primei etape a Diviziei A1 la volei feminin, ediția 2023/ 2024, este, în opinia mea, centrul Rapidului, Daiana Roman. În cel mai important meci al etapei – din punct de vedere al valorii înalte a celor două echipe și implicit al luptei pentru titlu – Daiana a fost factorul decisiv al victoriei cu 3-2 obținută de echipa sa. A reușit 19 puncte, a terminat meciul cu +17, adică a făcut doar două greșeli, fiind de netrecut la fileu. A reușit de una singură 7 blocaje, cu unul mai mult decât întreaga echipă adversă, ale cărei atacante parcă nu mai aveau soluții atunci când o aveau în față. De altfel, pentru mine acesta a fost și argumentul cel mai important în desemnarea ei ca MVP. Dar Daiana s-a descurcat foarte bine și în atac, acolo unde și-a trecut în cont 12 puncte din 17 încercări. Adică a avut un procentaj al reușitelor de 71%. Sosită în vară de la CSM Lugoj, formație cu care a cucerit în sezonul trecut Cupa și Supercupa României, jucând și finala Cupei Challenge și terminând pe locul 3 în campionatul Diviziei A1, Daiana a făcut parte și din naționala care a fost atât de aproape de a se califica în sferturile de finală ale Campionatului European din luna august.

Nasya Dimitrova, al doilea centru în Echipa Etapei 1 – Doarvolei
Dacă MVP-ul rundei joacă pe postul de centru, o să continui și cu prezentarea celui de-al doilea centru al Echipei Etapei 1 – Doarvolei. Acesta provine tot de la Rapid. Bulgăroaica Nasya Dimitrova, o jucătoare care a strălucit și în sezonul trecut la giuleștence, a terminat meciul cu Voluntari cu 15 puncte și cu +14 la diferența dintre reușite și greșeli, ceea ce e o linie statistică foarte bună. Ea a reușit două blocaje, un as și 12 puncte din 20 de atacuri, cu un procentaj al reușitelor de 60%.
Pentru postul de centru, cele două rapidiste au fost singurele mele propuneri, așa că nu vă pot prezenta și „rezervele”.
Heidy Casanova, cel mai bun fals al primei etape
Pe poziția de fals am ales-o pe jucătoarea celor de la CSO Voluntari, Heidy Casanova. Chiar dacă echipa ei a pierdut cu 3-2 în fața Rapidului, cubaneza care va împlini în noiembrie vârsta de 24 de ani a avut o prestație excelentă: a terminat meciul cu 28 de puncte – cele mai multe dintre toate jucătoarele primei etape – și a fost de departe cea mai bună jucătoare a echipei sale. Nu a reușit să o ducă spre victorie, dar când pierzi cu 3-2, diferența dintre succes și înfrângere depinde de o minge sau două. Aflată la a doua experiență în România, după ce în sezonul 2020/ 2021 a cucerit titlul cu CSM Târgoviște, cubaneza care va împlini 25 de ani la 6 noiembrie se anunță de pe acum una dintre cele mai valoroase jucătoare din campionatul nostru. Contra Rapidului, cele 28 de puncte au fost reușite din atac (25), din serviciu (2) și din blocaj (1). Procentajul atacurilor reușite a fost de 45%.
Concurentă pe post i-a fost sârboaica lui Dinamo, Jelena Vulin. Aceasta a reușit 20 de puncte în victoria de la Brașov, cu Corona. La fel ca în ultimii doi ani, Vulin a fost cea mai bună marcatoare a bucureștencelor.
Teodora Iancu și Isidora Kockarevic, cele mai bune extreme
Cele două titulare din Echipa Etapei – Doarvolei pe postul de extreme sunt Teodora Iancu și Isidora Kockarevic. Prima evoluează pentru al doilea an consecutiv la CSM Constanța, dar anul trecut a făcut-o în liga a doua. A fost o jucătoare importantă în trecutul sezon și este și acum, pe prima scenă, acolo unde a fost introdusă titulară de antrenorul Florin Voinea. Și nu a dezamăgit, voleibalista de 19 ani reușind să-și ducă echipa spre succes în meciul câștigat cu scorul de 3-1 în deplasare, la Târgu Mureș. Cele 20 de puncte ale sale (18 din atac și câte unul din blocaj și din serviciu) au fost completate de o preluare bună: din 22 de mingi venite din serviciu, 72% au fost preluări bune, iar 28% excelente. Am ales-o pe internaționala de junioare în acest Dream Team al primei etape pentru că nu este ușor să joci primul meci pe prima scenă – ea a mai evoluat acum trei ani la Dinamo și a prins câteva seturi – și să reușești să te impui pe terenul unei contracandidate directe la menținerea pe prima scenă.
A doua titulară în Echipa Etapei 1 – Doarvolei este noua componentă a campioanei, sârboaica de doar 21 de ani, Isidora Kockarevic. Tot într-un meci de patru seturi (3-1 cu CSM București), ea și-a trecut în cont 23 de puncte, terminând meciul cu +14. Din acestea, 19 au fost făcute din atac (a avut un procentaj al reușitelor de 38%) și 4 din serviciu. La blocaj se pare că trebuie să se mai antreneze, însă e de așteptat să apară și punctele făcute prin acest procedeu, pentru că are o înălțime de 1,85 m și cu siguranță într-o zi bună, va fi de netrecut în duelurile cu atacantele adverse. De asemenea, Isidora a avut o prestație bună la preluare. Preferată de adversare, care au servit pe ea de 33 de ori, semn că a fost considerată de adversare „călcâiul lui Achile” la preluare, jucătoarea aflată la prima experiență în afara țării natale a reușit să facă 58% preluări pozitive și 42% excelente, ceea ce nu este rău deloc.
Rezervele pe acest post sunt două jucătoare pe care eu le admir foarte mult pentru tot ceea ce fac pe teren. Este vorba de dinamovista Gabriela Dan și de azera Lugojului, Yelizaveta Ruban. Prima a reușit 18 puncte în victoria cu 3-1 de la Brașov, cu Corona, însă a terminat meciul cu +7, ceea ce în opinia mea a contat în lupta cu celelalte două contracandidate. Dar Gabi a avut o prestație foarte bună, reușind să facă 15 puncte din atac, două din blocaj și unul din serviciu.
În ceea ce o privește pe Ruban, aceasta a fost cea mai bună jucătoare a Lugojului în victoria cu 3-0 de la Pitești, cu FC Argeș. A avut o prestație aproape perfectă, cu 13 puncte și o singură greșeală, însă trebuie ținut cont și că piteștencele au părut că nu au aflat că a început campionatul, dacă judecăm după rezultatul final al partidei încheiate după doar 62 de minute. Drept urmare, am considerat că dificultatea meciurilor celor două titulare, Iancu și Kockarevic, și realizările lor au justificat alegerea lor în Echipa Etapei 1 – Doarvolei.

Alexandra Spînoche, ridicătoarea Echipei Etapei 1 -Doarvolei
Pentru postul de ridicătoare am avut de ales între două jucătoare românce din noua generație: Alexandra Spînoche (CSM Constanța) și Iarina Axinte (CSM Volei Alba Blaj). Și mi-a făcut mare plăcere să văd că ele sunt în „finală”. Am ales-o în Echipa Etapei 1 – Doarvolei pe Alexandra Spînoche și vă voi explica de ce.
Atât ea, cât și Iarina au avut meciuri de patru seturi. CSM Constanța a câștigat cu 3-1 în deplasarea cu Medicina Târgu Mureș, iar Volei Alba Blaj acasă cu CSM București. Având în vedere că meciul de la Târgu Mureș se anunța mai echilibrat, deci mai dificil, decât celălalt, avem un punct în plus pentru Alexandra, care, plus, are la echipă coechipiere mai puțin experimentate față de Iarina.
Ambele au distribuit pasele cam la fel, adică au avut ca atacanți preferați falsul și câte un secund, deci aici este egalitate.
Apoi, am luat în calcul rezultatele personale ale fiecărei jucătoare: Spînoche a terminat partida cu 8 puncte și +6, dintre care 5 blocaje, 2 ași și un atac. Axinte și-a trecut în cont 6 puncte (+3), din care 3 din serviciu, 2 din atac și unul din blocaj. Din nou, am considerat-o învingătoare pe Spînoche, pentru că eu, recunosc, sunt impresionat mereu de numărul mare de blocaje ale unei jucătoare sau ale unui jucător. Pentru că un blocaj realizat nu înseamnă doar un punct pentru propria echipă, ci aduce o destabilizare a adversarilor, care se vor gândi de două ori înainte de a mai ataca pe acolo pe unde au fost blocați. Sau le va tremura mâna la primele mingi.
Andra Cojocaru, liberoul titular în Echipa Etapei 1 – Doarvolei
În ceea ce privește liberoul Echipei Etapei – Doarvolei am avut și aici de ales între două jucătoare românce, coechipiere în naționala noastră în Golden League: Andra Cojocaru (CSM Volei Alba Blaj) și Diana Vereș (CSO Voluntari). Prima a terminat meciul câștigat cu 3-1 în fața celor de la CSM București cu 22 de preluări, din care 68% pozitive și 50% excelente. A doua a terminat partida pierdută cu 3-2 în fața Rapidului cu 28 de preluări, din care 57% pozitive și 46% excelente. Am ales-o pe prima doar pentru faptul că a avut un procentaj mai bun de reușite, chiar dacă, este adevărat, a făcut mai puține preluări în total decât rivala ei pe post.
Cum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite
Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant.
Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe E-rovinieta.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Curioasa alegerea cubanezei Casanova ca fals, mai ales că în cronica partidei de pe site scrie că ea a terminat „meciul cu doar +8, adică a făcut 20 de puncte și pentru adversare”