Decanul de vârstă al antrenorilor români, Tănase „Tică” Tănase: „Sportivii de glorie ai voleiului românesc nu merită această indiferenţă şi discreţie”

tanase tica tanase antrenor volei
tanase tica tanase antrenor volei
Tanase Tica Tanase alaturi de doi dintre jucatorii sai, dupa obtinerea unul nou trofeu (foto: arhiva personala)

La Timişoara, marţi seara, a avut loc Supercupa României la volei feminin. Un eveniment care nu întâmplător a fost programat în această perioadă, deoarece acum, în decembrie, se împlinesc 85 de ani de la înfiinţarea Federaţiei Române de Volei.

În mod normal, Supercupa deschide noul sezon într-un sport, ea punând faţă în faţă campioana cu deţinătoarea Cupei ţării respective. La volei, lucrurile nu au stat aşa, dar amânarea, cel puţin în cazul fetelor, a avut o explicaţie corectă din punctul meu de vedere: s-a dorit ca prin organizarea Supercupei României la volei feminin în luna decembrie, la Timişoara, să se marcheze şi celebrarea a 85 de ani de volei în România. S-a ales luna decembrie deoarece pe 3 decembrie 1931 a început, conform documentelor vremii, primul Campionat Naţional de volei din România.

Până aici, toate bune şi frumoase, însă modul de punere în practică a acestei frumoase iniţiative a lăsat de dorit. În primul rând să nu a fost o acţiune mediatizată – la volei nu se cunoaşte acest cuvânt, din păcate – iar în al doilea rând, nimeni dintre cei invitaţi sau dintre participanţi nu a simţit că a fost părtaş la un moment istoric.

Am vorbit azi cu decanul de vârstă al antrenorilor din România, domnul Tănase „Tică” Tănase, pentru a afla cum a fost la acest moment aniversar de la care, în mod normal, nu avea cum să lipsească. În vârstă de 91 de ani, pe care i-a împlinit la 28 mai, domnia sa este o legendă vie a acestui sport în România, numele său confundânu-se cu cel al marilor succese ale voleiului românesc. Şi au fost destule, aşa cum toţi iubitorii voleiului ştiu.

Ei bine, domnul Tănase nu a mers la Timişoara, supărat de modul în care au fost „mascate” manifestările. Dânsul era foarte trist, spunându-mi că tot ce s-a întâmplat, de fapt ce nu s-a întâmplat la ceas aniversar, i-a lăsat un gust amar. De aceea, a transmis tuturor iubitorilor acestui sport un mesaj din partea domniei sale: „Voleiul este un sport care a adus României multe succese internaţionale. Acum, voleiul românesc trece printr-un impas. Este acesta un motiv ca la a 85-a aniversare a FRV să se păstreze o totală nepăsare? Sportivii de glorie ai voleiului românesc nu merită această indiferenţă şi discreţie. E păcat ca un trecut glorios să nu fie rememorat”, este mesajul pe care domnul Tănase l-a adresat, prin intermediul doarvolei.ro tuturor celor care conduc acum acest sport. Şi care, cred, ar trebui să profite de numele şi experienta celor care chiar au scris istorie în volei. Iar acest sport are un trecut excepţional şi are foşti campioni care pot pune umărul la renaşterea lui. Totul e să fie lăsaţi, totul e să fie implicaţi în diverse acţiuni.

Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati - mai des sau mai rar - acest site. Un loc facut exclusiv pentru volei, pentru voleibalisti si pentru iubitorii acestui frumos sport, cazut pe nedrept in dizgratie. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail andrei@doarvolei.ro sau pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei
http://doarvolei.ro

Lasă un răspuns