
Penultima etapă a Diviziei A1 la volei masculin a fost una cu multe partide interesante și importante atât în zona superioară a clasamentului, cât și în cea inferioară. S-a înregistrat și o surpriză.
O să încep chiar cu rezultatul surpriză, care a fost reușit de Unirea Dej. În propria sală, dejenii au învins cu 3-1 pe SCM Zalău, la capătul unui meci în care au luptat pentru fiecare minge și în care au profitat de faptul că au fost mai preciși în atac decât adversarii lor. Pentru că, dacă privim statistica meciului, observăm că diferența s-a făcut în eficiența atacului, 54% gazdele, față de 42% oaspeții. În rest, cifrele au fost apropiate la blocaje (11-9 pentru Dej), preluare din serviciu (56% – 59% preluări pozitive) sau la ași (1-3) ori greșeli din serviciu (14-12). Cheia meciului a fost primul set, în care gazdele au luat conducerea prima dată la 17-16, după care au salvat trei mingi de set înainte de a o fructifica pe prima și a se impune cu 28-26. S-a ajuns apoi ușor la 2-0 la seturi, după care zălăuanii și-au amintit că veniseră la Dej ca favoriți și au redus din diferență. Setul patru a fost fără istoric. Unirea, care a avut în extrema braziliană Simoes, autor a 21 de puncte, principalul marcator al partidei, a obținut astfel o victorie mare atât pentru moralul propriilor jucători, cât și pentru ocuparea unui loc în play-off. Pentru că anul acesta bătălia pentru locul 8 se va da, în opinia mea, între Unirea Dej și Explorări Baia Mare.
Au jucat pentru Unirea Dej: Simoes (21), Suson (17), A. Grigoraș (12), M. Preda (11), S. Micu (11), Bratu (1), Vârlan (-), Urian (libero). Nu au jucat: Ștreangă, Peemuller, Balai, Câmpean. Antrenor: Ovidiu Tamaș.
Au jucat pentru SCM Zalău: Al. Ionescu (14), Buzduhan (12), Stojsavljevic (9), Cuciureanu (8), Pupart (8), Cveticanin (7), F. Constantin (3), Ocunschi (1), Mărieș (libero). Nu au jucat: Bode, A. Ana, Vasian, Porumb (libero). Antrenor: Dragan Kobiljski.
Dinamo s-a impus în sala Rapid
Dacă am terminat de prezentat surpriza, voi trece la meciurile dintre echipele aflate în partea superioară a clasamentului. Și voi începe cu Rapid – Dinamo, un derby reînviat în acest an, grație creșterii în valoare a giuleștenilor, care erau cu moralul la cote maxime după ce miercuri au învins cu scorul de 3-1 campioana, pe Arcada. Aceea a fost prima mare victorie a acestui grup de jucători care și-a format nucleul anul trecut la Olimpia Titanii – pe teren cu Dinamo au fost în anumite momente ale jocului nu mai puțin de 6 jucători care au evoluat în sezonul 2021/ 2022 la ocupanta locului 5 în Divizia A1. Drept urmare, rapidiștii au început în forță și meciul cu Dinamo, astfel că nu a mirat pe nimeni că și-au adjudecat primul set cu 25-19. În acest prim set au avut un joc foarte bun în atac – au avut 75% eficiență la atac, față de 35% dinamoviștii – plus a unei apărări bune pe fileu (4-1 la blocaje).
Din setul al doilea, însă, dinamoviștii și-au reglat tirul, au început să și servească foarte bine și au preluat conducerea jocului, lucru reflectat și pe tabelă. Următoarele două seturi au fost câștigate cu ușurință de oaspeți, la 17 și la 19. Demn de remarcat e că în aceste două acte gazdele nu au condus nici măcar o singură dată! Mai mult, s-au aflat doar de trei ori la egalitate cu adversarii lor, 1-1, 2-2, 3-3, în debutul actului secund.
Așa cum se întâmplă în volei, după o perioadă de câteva zeci de minute concentrarea echipei care domină scade, iar adversarii profită. Drept urmare, în actul al patrulea, rapidiștii au condus și cu 15-10, înainte de a fi egalați la 17. Spre marele lor merit, nu au renunțat la luptă și au ajuns să conducă și cu 23-22. Apoi experiența mai mare a dinamoviștilor și-a spus cuvântul, aceștia impunându-se cu 26-24 și obținând trei puncte importante, prin care au rămas pe primul loc în clasament.
Dacă ne uităm pe statistica meciului, putem vedea că o mare parte din diferența dintre cele două echipe s-a făcut la serviciu, acolo unde dinamoviștii au obținut cu 13 puncte mai mult decât rivalii lor. Pentru că giuleștenii, în căutarea așilor, au găsit mai mult greșelile, înregistrând nu mai puțin de 21 de erori la serviciu. În schimb, dinamoviștii au greșit de doar 14 ori. În ceea ce privește așii, rapidiștii au înregistrat doar 3, față de 9 ai adversarilor lor. În aceste condiții, și preluarea din serviciu a oaspeților a fost mai bună, 52% față de 40%. La fileu, Stefan Kovacevic a fost ”jupân” în fața fostei formații, reușind 6 blocaje din cele 15 ale Rapidului. Dinamoviștii au totalizat 11.
Titularizat pe postul de fals, dinamovistul Rareș Bălean a fost, cu 23 de puncte, cel mai bun marcator al întregii etape.
Au jucat pentru Rapid: Bermudez (18), S. Kovacevic (11), D. Chițigoi (9), Dinculescu (7), Maia Gomes (6), Pilan Rodrigues (3), Skruders (1), Madaloz (1), Rocha Pereira (1), Arroyo (libero), Kosinski (libero). Nu au jucat: Cr. Bartha, Ciubotaru. Antrenor: Cristian Chițigoi.
Au jucat pentru Dinamo: Bălean (23), B. Bartha (12), Felix Junior (8), Ghionea (7), Gommans (7), Sanchez (2), Thondike (1), Cuk (1), Ramirez Pipa (1), Dovale, Watanabe (libero). Nu a jucat: Mocanu. Antrenor: Fernando Munoz Benitez.

Arcada Galați s-a impus la Craiova
Așteptat cu interes a fost și meciul de la Craiova, între două dintre forțele campionatului, SCMU și Arcada Galați. Campionii veneau în Bănie cu greutatea eșecului din Giulești agățată ca un plumb de picioarele jucătorilor, în timp ce oltenii aveau un moral bun după o victorie pe cât de importantă pe atât de clar obținută în deplasarea de la Zalău, din weekend-ul trecut. Numai că pe teren parcă rolurile s-au inversat. Titularizat de antrenorul Sergiu Stancu în locul cehului Bartunek, care a dezamăgit în eșecul cu Rapid, ridicătorul moldovean Marin Lescov a jucat ca pe vremuri și a variat atât de bine jocul pe extreme încât gazdele nu au reușit să îi prindă decât de patru ori pe gălățeni la blocaj. Asta în timp ce jucătorii de la Arcada au reușit să puncteze de 11 ori prin acest procedeu. A fost o victorie clară a campionilor României, scor 3-0, chiar dacă primul și al treilea set s-au încheiat la 22, respectiv la 23. Aș spune o victorie de orgoliu a jucătorilor de la malul Dunării, care au vrut și au reușit să demonstreze în fața unui adversar foarte puternic – Craiova este una dintre forțele campionatului, capabilă să bată pe oricine în acest sezon – că au valoare și că trebuie luați în seamă și anul acesta la lupta pentru titlu.
Au jucat pentru SCMU Craiova: Lică (13), F. Kovacevic (9), Dos Santos (8), Lupu (7), R. Călin (5), Viiber (2), Teleleu (-), Diaconescu (libero). Nu au jucat: Dunăreanu, Cîrlogănescu. Antrenor: Dănuț Pascu.
Au jucat pentru Arcada: Madsen (15), Malescha (14), Bala (11), Sobirov (10), Butnaru (3), Lescov (2), V. Talpă (2), Magdaș (-), Cristudor (libero), Kantar (libero). Nu au jucat: Mihălescu, Smits, Rață, Bartunek. Antrenor: Sergiu Stancu.

Știința București, a doua victorie în campionat
La București a avut loc sâmbătă și un meci foarte important pentru zona inferioară a clasamentului. Acolo unde, așa cum arată lucrurile acum, trei echipe se luptă pentru singurul loc care le poate salva de la retrogradare. Știința București, CSM Suceava și ”U” Cluj formează acest ”Triunghi al Bermudelor” din voleiul românesc, care va scufunda două dintre cele trei ”nave” în liga secundă. Deocamdată, la finalul turului – ultima etapă nu poate aduce modificări în clasament – Știința este în pole-position pentru ocuparea locului 10 la finalul sezonului regulat.
După ce a învins cu 3-0 pe CSM Suceava, săptămâna trecută, sâmbătă a trecut cu 3-1 și de Universitatea Cluj. E adevărat, ambele meciuri au avut loc la București, în sala Romsilva, așa că nu poate nimeni să dea un verdict referitor la ce se va întâmpla la finalul returului. Locul 10 este important în acest triunghi pentru că ocupanta acestei poziții va disputa trei din cele cinci meciuri ale play-out-ului pe propriul teren, contra echipei de pe poziția a 11-a. Formația de pe locul 12 la finalul sezonului regulat va juca împotriva echipei de pe locul 9, iar șansele de a se menține în prima ligă sunt minime, dată fiind diferența de valoare între echipe.
Revenind la meciul dintre Știința și U Cluj, acesta a fost câștigat pe merit de echipa gazdă cu 3-1. Practic, s-a impus cine a greșit mai puțin și a jucat mai precis. Și, aș spune, a câștigat formația care și-a dorit mai mult. Chiar dacă sună ca o platitudine, s-a simțit în partida de sâmbătă o diferență de atitudine, de dorință de victorie. Știința a fost formația care a fost montată parcă să câștige fiecare punct. Jucătorii gazdă s-au bucurat mai mult de joc, dar și de punctele câștigate, iar atunci când simțea că e nevoie, căpitanul Ionuț Manda și-a completat rolul de coordonator în cel de șef de galerie, trăgându-și mai tinerii colegi după el.
Chiar a fost un meci ca o finală, iar bucureștenii s-au pregătit și comportat ca atare, profitând de fiecare situație favorabilă. Astfel s-a ajuns ca, deși au greșit un număr incredibil de servicii pentru o echipă care nu are voie să le facă adversarilor cadouri dacă vrea să câștige – 22, față de doar 11 ale oaspeților – bucureștenii să aibă o preluare mai bună decât a adversarilor, 51%, față de 40% preluări pozitive. Ca o consecință firească au avut și un atac mai eficient: 52%, față de 38%. Autor a 19 puncte, falsul gazdelor, Radu Dediulescu, coleg de generație și de națională de cadeți și de juniori cu Adi Aciobăniței, a fost cel mai bun jucător al meciului.
Au jucat pentru Știința: Dediulescu (19), R. Năstase (15), T. Aciobăniței (9), Zbengheci (8), Kowalewski (7), Mărgineanu (1), T. Constantinescu (1), Breban (1), Manda (-), Cozonac (libero), Șt. Cătălin (libero). Nu a jucat: P. Radu. Antrenor: George Carpen.
Au jucat pentru ”U” Cluj: R. Tănase (10), Mocan (7), Popovici (7), Negrean (6), Iov (5), Onofrei (4), Purcaru (1), Voinea (-), Verciuc (-), Neag (libero). Nu au jucat: Dăineanu, Savu, Pițigoi, Borod (libero). Antrenor: Milan Bratic.

CSM Constanța, victorie fără emoții la Suceava
Pentru CSM Constanța, deplasarea la Suceava a fost una de plăcere. Echipa a câștigat cu 3-0 fără să forțeze, consolidându-și poziția în primele 8 echipe ale clasamentului după un meci fără istoric.
Au jucat pentru CSM Suceava: M. Gontariu (13), D. Pop (9), Ciubotariu (6), Hortopeanu (4), Al. Roman (2), Sasu (2), Tofan (2), Ciubitaru (2), Boghean (-), Platon (libero). Nu au jucat: Verciuc, Andrușca, Curic (libero). Antrenor: Tudor Orășanu.
Au jucat pentru CSM Constanța: Vidoni (16), Darlaczi (10), St. Jean (8), Frîncu (6), Druță (6), Asmarandei (3), Arquez (1), A. Grigore (1), Gavriz (libero). Nu au jucat: Ghimeș, Pavel, Manole. Antrenor: Răzvan Parpală.
Explorări Baia Mare, aproape de a lua un punct în Capitală
Ultimul meci al etapei s-a disputat duminică, în sala ”Mihai Viteazul” din Capitală. Acolo unde Steaua a învins-o cu scorul de 3-1 pe Explorări Baia Mare, o formație care nu a venit în excursie la București, ci decisă să ia măcar un punct ”roș-albaștrilor”. Iar elevii lui Marius Botea au fost chiar foarte aproape de a da lovitura, chiar dacă începutul a fost dominat de gazde, care au ajuns rapid să conducă la seturi cu 2-0. Actul al treilea a aparținut însă oaspeților, care s-au și impus la 21, iar cel de-al patrulea a fost unul de luptă adevărată, cu ambele echipe trecând la conducere. Au câștigat steliștii cu 25-23, dar senzația este că Baia Mare a pierdut printre degete inițiativa, după ce a condus cu 16-13. De fapt, acela a fost și momentul de cotitură al meciului, căci Steaua a ajuns să conducă, 17-16, iar apoi nu a mai cedat inițiativa până la final.
Cu 21 de puncte, Ciprian Matei a fost cel mai bun marcator al meciului. De la Explorări, Marius Cheagă, autor a 19 puncte, a fost cel mai bun realizator. Însă de la Baia Mare merită remarcată și evoluția liberoului Adrian Săvoiu (19 ani). Foarte puțin folosit în acest sezon, el a fost aruncat în luptă încă din a doua jumătate a primului set și nu a mai ieșit până la final, având o evoluție foarte bună atât în preluare cât și în faza a doua. Iar prestația lui merită scoasă în evidență cu atât mai mult cu cât și emoțiile erau mai mari, deoarece pe banca echipei adverse se afla chiar tatăl lui, Daniel Săvoiu, antrenor secund la Steaua.
Au jucat pentru Steaua: C. Matei (21), Pokersnik (14), Peța (12), Sobala (11), Wilson (10), Kostic (2), Iftime (2), Vologa (-), Cl. Dumitru (-), Lakcevic (libero). Nu au jucat: Baziliuc-Iordache, Bontea, Păun (libero). Antrenor: Bogdan Kotnik.
Au jucat pentru Explorări Baia Mare: Cheagă (19), Tarța (14), S. Dragomir (9), Silvășan-Pașca (7), Hepburn (6), Taboada (3), Catrina (-), Crișan (libero), Săvoiu (libero). Nu au jucat: M. Talpă, Aldea. Antrenor: Marius Botea.

Divizia A1 (m): Rezultatele etapei a zecea a campionatului 2022/ 2023
Sâmbătă, 10 decembrie
CSM Suceava – CSM Constanța 0-3 (18-25, 15-25, 19-25)
Știința București – ”U” Cluj 3-1 (25-18, 25-20, 13-25, 25-17)
Rapid – Dinamo 1-3 (25-19, 17-25, 19-25, 24-26)
SCMU Craiova – CSM Arcada Galați 0-3 (22-25, 19-25, 23-25)
Unirea Dej – SCM Zalău 3-1 (28-26, 25-21, 20-25, 25-18)
Duminică, 11 decembrie
Steaua – Știința Explorări Baia Mare 3-1 (25-19, 25-16, 21-25, 25-23)
Cum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite
Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant.
Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe E-rovinieta.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Cum puteți susține Doarvolei.ro prin donații
Există și posibilitatea de a ajuta la dezvoltarea acestui site prin donații, dacă doriți acest lucru. Vedeți mai jos câteva posibilități. Prima este o donație prin PayPal – este de ajuns să apăsați pe butonul ”Donate” și sunteți redirecționați la pagina respectivă, unde puteți dona 1, 3 sau 5 euro, ori o altă sumă aleasă de voi – iar cea de-a doua este prin platforma Patreon, care este foarte folosită în această perioadă de multe site-uri și care funcționează pe același sistem. Donațiile pot fi singulare (prin PayPal) sau recurente (prin Patreon), adică se repetă în fiecare lună, putând fi oprite oricând doriți, desigur. Vă mulțumesc.
Donație prin PayPal