Divizia A1 (m): Steaua s-a distrat cu Dinamo, Olimpia Titanii a învins în deplasare pe Știința. Rezultatele etapei a 14-a

Bucuria steliștilor după victoria cu Dinamo

Etapa a 14-a a Diviziei A1 la volei masculin a fost dominată de meciul Steaua – Dinamo. Runda a avut doar partide de trei seturi, într-una dintre ele impunându-se oaspeții.
Cel mai așteptat meci al etapei, Steaua – Dinamo, a fost, paradoxal, cel mai dezechilibrat. Steaua s-a impus cu scorul de 3-0, iar dinamoviștii au făcut doar 43 de puncte! Chiar nu știu dacă a existat vreun derby mai dezechilibrat decât acesta în istoria de aproape 70 de ani a acestor partide.

Bucuria steliștilor după victoria cu Dinamo
Bucuria steliștilor după victoria cu Dinamo (FOTO: Facebook/ CSA Steaua)

Partida a curs într-un singur sens. De ”vină” pentru acest lucru a fost, pe de o parte, ziua excepțională prinsă de steliști, dar și mișcarea făcută de antrenorul Stelei, Ovidiu Oancea. Acesta l-a titularizat pe centrul Eduard Ocunschi în locul lui Lopart (Vologa nu a fost în lot). Acesta e, în mod normal, a patra soluție de titular, după Lopart, Ghionea și Vologa, dar miercuri a dat peste cap tot planul tactic făcut de antrenorul spaniol al dinamoviștilor, Fernando Benitez Munoz. Practic, a înălțat zidul în fața dinamoviștilor, reușind 7 blocaje din cele 15 ale echipei sale.

Ocunschi a reușit 7 blocaje în meciul cu Dinamo
Ocunschi a reușit 7 blocaje în meciul cu Dinamo (FOTO: Facebook/ CSA Steaua)

Prestația steliștilor la blocaj a fost eficientă și la nivel psihic, pentru că, în disperare de cauză, dinamoviștii au căutat modalități care mai de care mai inedite de a-și depăși adversarii la fileu. Astfel, ori le dădeau cadou punctele, trimițând mingea în aut sau în fileu (”alb-roșii” au avut un procentaj al eficienței atacului de doar 31%), ori practic le pasau steliștilor mingile, iar aceștia îi bombardau în atac. Dincolo de blocaj, merită remarcată și prestația falsului Ciprian Matei, care a prins o zi de grație. El a fost, cu 15 puncte, cel mai important marcator al meciului.

Ciprian Matei a fost cel mai bun marcator al meciului Steaua - Dinamo
Ciprian Matei a fost cel mai bun marcator al meciului Steaua – Dinamo (FOTO: Facebook/ CSA Steaua)

Învinși tot cu 3-0 în tur, în sala Dinamo, steliștii și-au luat o revanșă pe care nu o vor uita niciodată. Culmea, acest rezultat și maniera în care a fost obținut a venit într-un moment în care militarii cred că erau bucuroși cu o victorie cu orice scor. Pentru că meciul cu Dinamo a fost precedat de două înfrângeri grele, 0-3 cu Ljubljana, acasă, în Cupa Challenge, miercurea trecută, și 2-3 la Baia Mare, cu Explorări, acum patru zile. Ei bine, punând și drumul de la Baia Mare la București la socoteală, rezultă că antrenorul Silviu Oancea a avut la dispoziție doar două zile și jumătate pentru a reface cumva moralul jucătorilor săi și a-i face să obțină unul dintre cele mai importante rezultate din istorie împotriva rivalilor tradiționali. Nu știu cum a reușit, dar chiar merită felicitări.

Silviu Oancea și descătușarea bucuriei victoriei
Silviu Oancea și descătușarea bucuriei victoriei (FOTO: Facebook/ CSA Steaua)

De partea cealaltă, Dinamo trece printr-o criză pe care cred că nimeni nu o anticipa. Deși au avut pe teren echipa tip, ”alb-roșii” păreau că s-au întâlnit la o partidă în parc după doi-trei ani în care nu se mai văzuseră. O prestație de neînțeles nu doar pentru mine, ci, cred, pentru toți cei care urmăresc voleiul românesc. Culmea este că dezastrul ăsta, pentru că ceea ce s-a întâmplat este un adevărat dezastru pentru o echipă care până acum o lună era pretendentă autorizată la titlu și care suferise o singură înfrângere în tot anul 2021, a venit chiar în mandatul unuia dintre cei mai importanți antrenori care au activat vreodată în Divizia A1. Numai că spaniolul Fernando Benitez Munoz, deși a avut o carieră plină de succese până cum, pare că nu a putut găsi încă o cale prin care să se facă înțeles pe deplin de elevii săi. Nu știu însă cât timp va mai avea, pentru că deja a pierdut trei meciuri din patru în acest an…

Au jucat pentru Steaua: Matei (15), Peța (13), Ocunschi (10), Iftime (10), Ghionea (6), Kostic (1), Lakcevic (libero). Nu au jucat: Radunovic, Lopar, Cl. Dumitru, Miron, Bontea. Antrenor: Silviu Oancea.

Au jucat pentru Dinamo: Cherbeleață (10), Kovacevic (7), Cuk (4), Gommans (4), Mihalcea (3), Al. Ionescu (1), C. Bartha (-), Formela (-), F. Constantin (-). Mărieș (libero). Nu au jucat: Goic, Pașcan. Antrenor: Fernando Benitez Munoz.

Olimpia Titanii singura victorie în deplasare

Olimpia Titanii s-a impus mai ușor decât se aștepta în sala Științei București, de care a dispus cu 3-0. Cu excepția celui de-al treilea set, care a fost echilibrat, deși inițiativa a aparținut oaspeților, primele două au fost dominate de învingători. Aceștia au avut în centrul sârb Petar Turanjanin cel mai bun jucător al meciului și spun asta nu doar pentru că a făcut și cele mai multe puncte din meci, 12, ci și pentru că  prestația lui la blocaj (a reușit 5) a băgat spaima în atacanții adverși. În același timp, atacurile sale au avut o eficiență apropiată de 100% (a făcut 7 puncte din 8 atacuri).

Petar Turanjanin, făcând unul dintre cele 5 blocaje din meciul cu Știința
Petar Turanjanin, făcând unul dintre cele 5 blocaje din meciul cu Știința (FOTO: Doarvolei)

Și statistica a confirmat superioritatea oaspeților, care au dominat meciul la capitolul blocaje (16-4) – lucru destul de rar, toți cei 6 jucători din teren au făcut cel puțin un blocaj pentru oaspeți – și la cel al așilor (8-2). Cu acest succes, nou-promovata chiar nu mai are cum să piardă calificarea în turneul pentru locurile 5-8.

Bucuria jucătorilor de la Olimpia Titanii, după victorie
Bucuria jucătorilor de la Olimpia Titanii, după un punct câștigat (FOTO: Doarvolei)

În ceea ce o privește pe Știința, aceasta a părut o echipă aflată încă în căutarea acelui Andrei Druță din tur, jucătorul care făcea peste 20 de puncte pe meci în final de 2021. Accidentat la începutul anului, el a fost mai mult menajat de antrenorul George Carpen, dar în setul al treilea, pe care l-a jucat în totalitate, a avut câteva acțiuni care au amintit de jucătorul de anul trecut. Cu răbdare, sunt sigur că poate reveni la forma din toamnă. Oricum, bucureștenii rămân în cursa pentru calificarea în turneul pentru locurile 5-8. Foarte importante sunt meciurile pe care le mai au de disputat în fața rivalilor direcți, Unirea Dej și Explorări Baia Mare.

Alin Ion, falsul Științei, în atac
Alin Ion, falsul Științei, în atac (FOTO: Doarvolei)

Au jucat pentru Știința: Didorciuc (8), A. Ion (7), Druță (7), Kowalewski (6), R. Năstase (3), R. Olteanu (3), Agachi (1), T. Aciobăniței (1), Manda (-), Kosinski (libero). Nu au jucat: Zbengheci, Păun (libero). Antrenor: George Carpen.

Au jucat pentru Olimpia Titanii: Turanjanin (12), D. Chițigoi (11), Maia Gomes (10), Miguel Palacios (9), Skruders (7), Pilan Rodrigues (7), Salton (-), T. Constantinescu (-), Arroyo (libero). Nu au jucat: Dinculescu, Platon (libero). Antrenor: C. Chițigoi.

Veste bună pentru Arcada Galați: a revenit Vasile Talpă

Cea mai importantă veste după meciul dintre Arcada Galați și Rapid, scor 3-0, este revenirea pe teren a centrului Vasile Talpă. Accidentat la gleznă în partida cu Dinamo, disputată în Cupa României, acum două săptămâni, internaționalul moldovean pare să-și fi revenit. El a jucat tot meciul contra giuleștenilor și a reușit 7 puncte, dintre care 3 din blocaj. O veste foarte bună în perspectiva meciurilor cu Belchatow, din sferturile de finală ale Cupei CEV.

Vasile Talpă a jucat tot meciul contra Rapidului
Vasile Talpă a jucat tot meciul contra Rapidului (FOTO: Facebook/ Arcada Galați)

Au jucat pentru Arcada: Raic (10), Sestan (10), Sobirov (9), Bala (9), Talpă (7), Rangel (4), Magdaș (3), Toro Ramella (2), Rață (2), Teleleu (1), Cristudor (libero), Kantor (libero). Nu au jucat: -. Antrenor: Sergiu Stancu.

Au jucat pentru Rapid: Baziliuc-Iordache (7), Dediulescu (6), Cozaru (4), Bratosin (3), Farcaș (2), Preda (2), Muscina (1), Marinca (1), Al. Dragomir (1), M. Dumitru (1), Ciubotaru (libero), Tofan (libero). Nu au jucat: -. Antrenor: Aurel Ioniță.

Unirea Dej, victorie logică în fața ultimei clasate

Pentru Unirea Dej, meciul cu UV Timișoara a venit perfect pentru refacerea moralului jucătorilor după rezultatele din ultima vreme. Cu 15 puncte, Curuia-Pop a fost cel mai bun marcator al unei partide în care antrenorul gazdelor, Ovidiu Tamaș, a folosit toți jucătorii din lot.

Au jucat pentru Unirea Dej: Curuia-Pop (15), A. Grigoraș (9), Balai (7), Suson (6), Micu (5), Martonos (2), D. Pop (2), Bratu (1), S. Grigoraș (1), D. Câmpean (-), Urian (libero), G. Pop (libero). Nu a jucat: – . Antrenor: Ovidiu Tamaș.

Au jucat pentru Timișoara: Drăgan (8), Rodina (7), S. Călin (6), Cecoi (5), Vârlan (5), Moraru (3), Moroșan (2), R. Preda (-), Boldiș (libero). Nu a jucat: Gologăneanu. Antrenor: Sorin Schiesz.

Unirea Dej, echipa pentru sezonul 2021/ 2022

SCM Zalău, victorie cu Explorări

SCM Zalău avea emoții înainte meciului cu Explorări Baia Mare, numai că acestea nu și-au găsit transpunerea pe teren. Acolo, gazdele au învins cu 3-0 la capătul unui meci echilibrat doar în primele jumătăți ale seturilor. Din păcate nu se pot afla elementele statistice ale meciului, pentru că, dacă ar fi să ne luăm după ce este publicat pe site-ul FRV, gazdele au făcut în total 12 puncte, iar băimărenii 9! Oricum, victoria cu 3-0 a zălăuanilor este corectă.
Craiovenii continuă seria victoriilor

Aflată între un meci cu Dinamo – câștigat în etapa trecută la București – și un altul cu Steaua, tot în Capitală, SCMU Craiova s-a ”relaxat” la mijlocul săptămânii pe teren propriu, contra Universității Cluj. Antrenorul Dănuț Pascu și-a permis luxul ca în acest meci să ruleze întreg lotul, deși nu e un tehnician care face asta prea des. Însă adevărul este că partida dominată și câștigată cu 3-0 de olteni a fost cadrul ideal pentru a-i vedea la lucru pe toți jucătorii săi. Și, eventual, de a-și face o tactică pentru meciul cu Steaua, de sâmbătă.

Au jucat pentru Craiova: Szot (12), Pupart (12), Stojsavljevic (6), R. Călin (6), B. Bartha (6), Lică (5), Lupu (4), Cîrlogănescu (3), Georgescu (3),  Halilovic (1), Purcaru (-), Diaconescu (libero). Nu au jucat: -. Antrenor: Dănuț Pascu.

Au jucat pentru ”U” Cluj: Varga (6), Neag (6), Mocan (5), Tănase (4), Voinea (3), Verciuc (2), Popovici (1), Iov (1), Baycov (libero). Nu a jucat: Onofrei. Antrenor: Vicențiu Dumitrescu.

SCMU Craiova a învins pe U Cluj
SCMU Craiova a învins pe U Cluj

Divizia A1 (m): Rezultatele etapei a 14-a a campionatului 2021/ 2022

Știința București – Olimpia Titanii 0-3 (15-25, 16-25, 23-25)

Unirea Dej – UV Timișoara 3-0 (25-12, 25-13, 25-22)

SCMU Craiova – ”U” Cluj 3-0 (25-19, 25-15, 25-18)

Arcada Galați – Rapid 3-0 (25-12, 25-17, 25-14)

SCM Zalău – Explorări Baia Mare 3-0 (25-15, 25-21, 25-19)

Steaua – Dinamo 3-0 (25-10, 25-19, 25-13)

Clasamentul Diviziei A1 la volei masculin după etapa a 14-a
Clasamentul Diviziei A1 la volei masculin după etapa a 14-a

Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati - mai des sau mai rar - acest site. Un loc facut exclusiv pentru volei, pentru voleibalisti si pentru iubitorii acestui frumos sport, cazut pe nedrept in dizgratie. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail andrei@doarvolei.ro sau pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei
http://doarvolei.ro

Lasă un răspuns