EXCLUSIV: Adin Cojocaru, președintele FRV, la bilanțul primelor trei luni: ”Am încercat să aplic ceea ce am propus în dosarul de candidatură”

Adin Cojocaru, candidat la președinția Federatiei Romane de Volei

La trei luni de la alegerea în funcția de președinte al Federației Române de Volei, profesorul universitar doctor Adin Cojocaru a făcut pentru doarvolei.ro un scurt bilanț al timpului petrecut în fruntea acestui sport, dar a prezentat și planurile pe care le are pentru anul viitor și obiectivele federației. De asemenea, din acest interviu puteți afla de ce Consiliul Director a fost în imposibilitatea de a lucra în acest an, sau în ce stadiu ne aflăm cu organizarea Campionatului European din 2021.
Doarvolei.ro: Au trecut trei luni de la alegerea dumneavoastră în funcție. Ați reușit ca în această perioadă să faceți ceva din ce v-ați propus pe termen scurt?

Adin Cojocaru, președinte FRV: Eu cred că am încercat, cât am putut, să aplic ceea ce am propus în planul meu de candidatură. Probabil că s-a observat că toate jocurile de volei sunt vizibile acum pe mai multe canale media. Am realizat un regulament de desfășurare a competiției, respectând Ordinul comun MTS-MS de derulare a competiției, astfel că echipele care organizează turneul, trebuie să transmită toate meciurile (Facebook, Youtube), pe lângă ce transmite TVR 3.

Am realizat Kids Volleyball Christmas, un festival la Izvorani, în decembrie, pentru copiii cuprinși între vârstele de 9-11 ani, sub coordonarea instructorului FIVB Dan Gîrleanu, medaliat olimpic în 1980, așa cum se știe, pentru a promova jocul de volei la nivelul inițierii. Încercăm să-l promovăm cât mai mult pentru a atrage atenția și interesul copiilor pentru activități fizice și în special pentru volei. Este o perioadă foarte dificilă și încercăm să-i facem față. Revenind la festival, toate costurile au fost suportate de federație.

Se lucrează la noul site al federației, care va fi mai dinamic, mai ușor de accesat și care cred că până la sfârșitul anului va fi funcțional în proporție de 90%.

Am încercat și am realizat pornirea Camponatele Naționale de Divizia A1 și de Divizia A2. Am încercat și la nivelul juvenil, dar din păcate aici nu s-a putut. Am trimis o scrisoare deschisă către doamna Ministru al Ministerului Educației și Cercetării, unde am explicat nevoia de pregătire si de participare în competiții a juniorilor, dar nu am primit niciun răspuns!!

La nivelul Confederației Europene de volei, am reușit să păstrăm români în comisiile de lucru (Oana Sârb și Gabriela Bulgariu), dar am pătruns și în Comisia legală, prin Sergiu Ștefănescu. Deci România are trei persoane în comisiile voleiului continental, un lucru îmbucurător și care arată aprecierea CEV față de Federația Română de Volei.

Adin Cojocaru și Oana Sârb au reprezentat România la Adunarea Generală a CEV
Adin Cojocaru și Oana Sârb au reprezentat România la Adunarea Generală a CEV (FOTO: CEV)

Ce se întâmplă cu Consiliul Director? De ce nu s-a întrunit până acum?

Consiliul Director are statutul de Consiliu ales, deocamdată și participă la ședințe informale, dar nu poate decide oficial, astfel încât să realizeze hotărâri, cu efecte în derularea activității federației. De întâlnit, s-a reunit pe platforma ZOOM de trei ori de la finalizarea alegerilor. Am discutat aspecte legate de buna desfășurare a activitații, însă fără a hotărî ceva oficial.

Cum puteți conduce Federația în lipsa Consiliului Director?

Conform Statutului federatiei, organul administrativ este Directoratul, care are atribuții cu rol de decizii, care trebuie prezentate Consiliului Director sau Adunării Generale. Deci, aceasta este modalitatea de a conduce federația între Consilii! Încercăm, și eu cred că o facem cu succes, să continuăm activitățile și să punem în aplicare tot ceea ce este corect pentru derularea activității, poate chiar în ciuda celor care contestă Adunarea Generală!
Consiliul Director al FRV nu a fost recunoscut încă de instanță, așa că activitatea este blocată

Ce se poate face pentru schimbarea acestei stări de fapt și intrarea în normalitate?

Pentru intrarea în normalitate, avem nevoie ca membrii Consiliului Director să fie recunoscuți de instanță, pentru a fi înregistrati în Registrul asociațiilor, fundațiilor și federațiilor. Am fost recunoscuți Președintele și Vicepreședinții, mai puțin membrii Consiliului Director, decizie la care federația a făcut apel. Nici până astăzi nu avem o motivare a instanței, prin care să știm de ce s-a luat această decizie, care au fost motivele, pentru că procedura de alegeri este identică, atât la alegerea funcțiilor de conducere, cât și la membri. Suntem încrezători că a fost o eroare și credem că se va repara acest fapt. Știți acea vorbă, ”ce nu te omoară, te face mai puternic”. Interesant este altceva: că sunt anumite structuri sportive (au rămas două), cele mai apropiate fostului președinte, care au contestat deciziile Adunării Generale și anumite decizii ale Consiliului Director cel vechi, referitoare la dosarele de candidatură!!! Eu cred cu tărie că lumea a înțeles că voleiul românesc s-a schimbat și este orientat spre dezvoltare! Nu pot spune mai mult, pentru că vom fi probabil în instanță și va trebui să prezentăm atunci ceea ce este ciudat sau s-a uitat! Însă eu aș avea o întrebare, așa oarecum retorică: dacă iubim voleiul, trebuie să ajungem să ne contestăm, suntem cumva corecți, perfecți? Sau trebuie să măgulim orgoliile unora? În viață, toți suntem trecători în anumite funcții, dar important este să facem ceva și să lăsăm ceva în urmă! Și mai important este să avem coloană vertebrală.

Ați vorbit imediat după alegerea în funcția de președinte despre înființarea unei Comisii de revizuire a statutului și regulamentelor și de schimbare a elementelor nedemocratice. Și ea depinde tot Comitetul Director?

Asa este, am propus și am dat în lucru să se revizuiască regulamentele, iar statutul încă nu a intrat la studiat, pentru că trebuie realizat un audit în federație, pe toate palierele ei (financiar, managerial, organizatoric) și după aceea voi face o comisie formată din juriști, care să îl analizeze și să facă propuneri argumentate, pentru modificarea lui! Dar pentru a face aceste demersuri am nevoie de Consiliul Director, care să aprobe.

Returul se va disputa tot sub formă de turnee, la două săptămâni distanță între ele

S-a încheiat turul. Credeți că soluția turneelor a fost cea mai bună? Va fi păstrată și pentru retur?

Referitor la modalitatea de desfășurare a campionatului de seniori, eu cred că a fost una care a respectat Ordinul comun al MTS și al MS, a încercat să protejeze sportivii și să permită derularea competiției. Suntem într-o perioadă dificilă, pentru care nimeni nu era pregătit să găsească soluțiile cele mai viabile, dar eu cred că a fost o decizie bună. Uitați-vă că la alte federații încă nu s-a terminat turul. Noi l-am încheiat și avem deja discutat returul, pentru a se juca tot sub formă de turnee. Pentru a fi corecți, echidistanți, am ales aceeași variantă de derulare și în retur, cu 14 zile distanță între turnee, unde am intercalat și Cupa României, care va fi la Cluj, ca o avanpremieră a organizării Campionatului European.

”Sunt încrezător că măcar în semestrul 2 se vor putea începe competițiile juniorilor”

Ce se aude cu competițiile de copii și juniori? Sunt șanse să înceapă campionatele?

Este o întrebare la care eu nu am răspuns. Am încercat să am un răspuns de Ministerul Educației și Cercetării, referitor la posibilitatea antrenării a copiilor în sălile de sport ale scolilor, liceelor, cluburilor sportive, dar… Am enunțat argumente care să permită antrenarea și disputarea de competiții, respectând regulamentele, pentru că în Regulamentul MEC, la activitatea sportivă se spune că se respectă și se aplică Ordinul MTS/ MS! Eu sunt încrezător că poate din ianuarie sau măcar din semestrul 2, să putem realiza antrenamente si competiții la nivelul juniorilor.Cum decurg pregătirile pentru organizarea Campionatului European de la Cluj?

Referitor la organizarea Campionatului European, urmărim etapele de realizare a lui și va trebui ca după instalarea Guvernului să înaintăm Memorandumul către MTS si apoi către Ministerul de Finanțe, unde să realizăm un contract separat de finanțare pentru CE. Au fost discuții periodice comune cu țările coorganizatoare pe Zoom și cu Confederația Europeană, referitoare la prezentarea pașilor pe care fiecare le-a realizat. Ar fi trebuit să realizăm tragerea la sorți a grupei, la Cluj, la sfârșitul lunii ianuarie, dar evenimentul s-a amânat pentru luna mai 2021, pentru că starea pandemică la nivel de Europa a împiedicat desfășurarea celor două turnee care să stabilească participantele la turneul final al Europenelor. Am discutat de principiu cu primăria din Cluj-Napoca, iar în ianuarie vom merge pentru a stabili împreună toate aspectele legate de derularea organizării Campionatului European, adică vom încheia un parteneriat cu primăria. Va trebui realizat sau mai bine zis finalizat un Comitet de Organizare, care să primescă sarcinile necesare pentru organizarea evenimentului.

 ”Vreau ca în 2021 să lucrăm la capacitate maximă, trebuie să completăm posturile vacante din Federa”

Care sunt obiectivele dumneavoastră pentru 2021, ce doriți să schimbați sau să îmbunătățiți în activitatea Federației?

Obiectivele mele pentru anul 2021 sunt legate de completarea posturilor vacante în federație, pentru a se putea lucra la capacitate maximă. Cel mai important este să găsim un antrenor federal pentru activitatea masculină. Apoi, aș vrea să completez sau să modific comisiile lucrative ale federației, care trebuie să fie bazate pe competență și valoare. Avem nevoie mai mult ca oricând de un departament de marketing și dezvoltare, unul de comunicare și media, este nevoie de un PR, dar și de o comisie de realizare de proiecte, de evenimente. Și, am să mă repet, este nevoie, de asemenea, de a se analiza și modifica acolo unde este cazul toate regulamentele din cadrul federației, în relație directă cu Statutul federației.

Adin Cojocaru le felicită pe componentele naționalei Under 16 a României după calificarea la turneul final al Campionatului European din 2019
Adin Cojocaru le felicită pe componentele naționalei Under 16 a României după calificarea la turneul final al Campionatului European din 2019

Care sunt obiectivele loturilor naționale pentru 2021

Care sunt obiectivele Federației pentru 2021?

Pentru federație, este important să se dezvolte și să realizeze performanțe la nivelul loturilor naționale și să perfecționeze antrenorii permanent.

Lotul național de senioare va avea ca obiective, calificarea în turneul final la Golden League, iar la Campionatul European trecerea de optimile de finală.

La seniori avem ca obiectiv calificarea la turneul final al Campionatului European, unde trebuie să ne propunem calificarea din grupă.

La nivel de volei juvenil, ne propunem să ne calificăm la Campionatul European cu loturile U17 (m) și U16 (f), care vor avea calificări în primăvară.

Lotul feminin de U17, este calificat la Campionatul Mondial din acest an, unde ne propunem să putem trece de grupe.

Pentru antrenori, obiectivul este unul continuu: continuarea activității de perfecționare la un nivel corespunzător cerințelor voleiului actual, cu participarea unor lectori de valoare certă.

ALIMENTEAZĂ-ȚI DRAGOSTEA PENTRU VOLEI CU PRODUSELE DE PE DOARVOLEI SHOP Pentru comenzi mai mari de 100 de lei, transportul este gratuit pretutindeni în țară

Cum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite

Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant.

Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe E-rovinieta.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Cum puteți susține Doarvolei.ro prin donații

Există și posibilitatea de a ajuta la dezvoltarea acestui site prin donații, dacă doriți acest lucru. Vedeți mai jos câteva posibilități. Prima este o donație prin PayPal – este de ajuns să apăsați pe butonul ”Donate” și sunteți redirecționați la pagina respectivă, unde puteți dona 1, 3 sau 5 euro, ori o altă sumă aleasă de voi – iar cea de-a doua este prin platforma Patreon, care este foarte folosită în această perioadă de multe site-uri și care funcționează pe același sistem. Donațiile pot fi singulare (prin PayPal) sau recurente (prin Patreon), adică se repetă în fiecare lună, putând fi oprite oricând doriți, desigur. Vă mulțumesc.

Donație prin PayPal


Donație prin Patreon

Become a Patron!Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati - mai des sau mai rar - acest site. Un loc facut exclusiv pentru volei, pentru voleibalisti si pentru iubitorii acestui frumos sport, cazut pe nedrept in dizgratie. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail andrei@doarvolei.ro sau pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei
http://doarvolei.ro

Lasă un răspuns