EXCLUSIV – Interviu cu Adin Cojocaru, candidat la președinția FRV: ”Criticile sunt constructive, dar să fie corecte” – partea a III-a

Adin Cojocaru le felicită pe componentele naționalei Under 16 a României după calificarea la turneul final al Campionatului European din 2019

Am ajuns și la cea de-a treia parte (și ultima) a interviul cu profesorul universitar doctor Adin Cojocaru, care candidează la președinția Federației Române de Volei la alegerile programate la 30 septembrie. Dacă în prima parte ați putut afla de ce candidează și câteva din lucrurile pe care-și propune să le facă din postura de președinte al FRV, din cea de-a doua ați putut afla mai multe despre activitatea lui în volei, dar și despre câteva dintre proiectele la care a lucrat și au fost puse în aplicare pentru voleiul românesc. Ca orice candidat în orice fel de funcție, și Adin Cojocaru este contestat. Tocmai de aceea, în cel de-al treilea episod, l-am provocat să răspundă reproșurilor care i s-au adus de-a lungul timpului. Veți descoperi un om direct, care nu se fofilează și care are puterea de a le răspunde cu argumente tuturor contestatarilor, indiferent de reproș, ceea ce nu e deloc puțin lucru.
Doarvolei.ro: Fiind atâția ani în structurile de conducere ale Federației Române de Volei, sunteți un om contestat. Vă propun să reluăm aici câteva dintre reproșurile care vi s-au adus de-a lungul anilor. Să începem cu cea mai importantă chestiune: vi se reproșează că sunteți omul lui Vișan.

Adin Cojocaru, vicepreședinte FRV, candidat la președinția FRV: Știu acest reproș, deja m-am învățat cu el, tocmai de aceea am vorbit de faptul că am fost un partener al domnului Vișan, în sensul că eu am încercat să fac lucrurile să meargă și să le dezvolt acolo unde m-am angajat, adică la voleiul juvenil și la perfecționarea antrenorilor. Eu am spus mai devreme cum s-a realizat conlucrarea mea cu domnul Vișan, adică atunci când a venit la mine la facultate și am discutat despre alegerile din 2016! Am văzut că unii s-au grăbit să numească acest lucru aranjament, troc, dar eu am ales să fac ceva pentru volei. Fiecare dintre noi trebuie să analizeze ce se poate face și ce nu!! Alții au ales să atace, pe unde au putut, tot ce s-a realizat. Să mă ierte Dumnezeu, dar chiar s-au realizat lucruri bune (calificări la Campionate Europene, Mondiale, FOTE, au fost aduși antrenori din Olanda, Italia, Germania). Atunci, noi vrem să recunoaștem lucrurile bune doar când le fac alții? Indiferent cine le realizează, este foarte bine. Eu funcționez pe acest principiu. Vreau să se înțeleagă clar, nu eu singur le-am reușit, ci împreună cu cei implicați. Eu felicit pe oricine și mă bucur enorm, când oamenii realizează ceva util pentru volei. Eu cred că cine vrea să facă treabă, o face indiferent de echipa în care este! Înseamnă dorință, pasiune, cunoștințe și nevoia de dezvoltare!

Vi se reproșează că nu ați mai candidat la alegerile de acum patru ani pentru a-i lăsa cale liberă spre un nou mandat actualului președinte, deși în 2012 ați fost la doar trei voturi să îl învingeți.

Eu cred că în viață trebuie să fii inteligent și, mai mult, să fii realist! Am ales să fiu realist și să fac echipă cu domnul Vișan, pentru că nu mai aveam aceeași susținere! Eu am crezut că lumea a înțeles sau poate că a înțeles și doar se face din acest reproș un vârf de lance, ca să existe ceva acolo în orice discuție despre volei sau despre mine. Am demostrat că se poate lucra corect, dar doar dacă vrei și dacă argumentezi ceea ce faci. Atunci nu îți spune nimeni: ”de ce faci, că nu este nevoie” sau că te zbați degeaba!

”De vreo 15 ani au trecut prin mâna mea toți antrenorii de volei, de la juniori și seniori”

Vi se reproșează că nu ați antrenat la nivel înalt, dar că sunteți șeful Colegiului Central al Antrenorilor.

Da, și acesta este un reproș pe buzele celor care au ales doar să scrie în anumite locuri. Este adevărat că uneori criticile sunt constructive, dar să fie reale și corecte! De antrenat am spus mai devreme cât și unde am antrenat, dar am să mai spun o dată: la CTF Mihai I și echipa reprezentativă universitară și am și menționat câțiva din studenții/ sportivii pe care i-am avut și antrenat. Ceea ce nu înțeleg eu este altceva, anume că nimeni nu a înțeles, că activitatea mea de cel puțin 15 ani din facultate este de a pregăti antrenori! Mai mult, la fel, de vreo 15 ani au trecut prin mâna mea toți antrenorii de volei, de la juniori și seniori pentru a-și susține o categorie superioară! Ca o glumă, a trecut și domnul Kapelovies, dar a venit la categorie cu o lucrare de handbal/ baschet!!! Adică în lucrare se vorbea de jucătorul de baschet, în altă parte de cel de handbal. Am amintit de asta pentru că văd că este foarte cunoscător în ale antrenoratului.

Ca să nu mă abat, activitatea mea înseamnă conferințe științifice internaționale, naționale, unde se dezbat activități din tot domeniul educației fizice și a sportului! Am fost de mai multe ori invitat să particip ca lector în congrese internaționale, pe zona sportului de performanță. Deci se poate observa ce fac eu de vreo 20 de ani și dacă are legătura cu antrenorii sau nu. Închei prin a spune că eu fac acest lucru de foarte multi ani, adică formez antrenori și nu cred că cineva s-a plâns că m-am dus nepregătit în fața lui! V-am dat câteva nume de antrenori de la juniori, care au rezultate! Deci au aplicat ce au învățat în facultate, apoi s-au dezvoltat frumos, acumulând experiență!

Adin Cojocaru o premiază pe Alexia Căruțașu din partea FRV la finalul anului 2017
Adin Cojocaru o premiază pe Alexia Căruțașu din partea FRV la finalul anului 2017

”Trendul în voleiul mondial, că ne place sau nu, este gigantismul”

Vi se reproșează că ați fost la originea apariției taliei în campionatele de cadeți și juniori.

Este un lucru puțin hilar, pentru că voleiul este un sport bazat pe aptitudini și cu o anumită statură. Federația Română de Volei are ca atribut principal realizarea de performanțe la nivelul loturilor naționale! Trendul în voleiul mondial, că ne place sau nu, este gigantismul, și nu numai la volei. Dar, ca să înțelegem mai bine, vă spun că eu când am fost junior erau două lucruri necesare la început de campionat și anume talia și trecerea normelor de control. Mai mult, și echipele de seniori le susțineau. Atunci eu cred că voleiul avea un statut anume prin rezultatele loturilor naționale – amintesc doar de Jocurile Olimpice din 1980 și medalia de bronz cucerită atunci -, ale echipelor de club, prin participarea în cupele europene, Dinamo, Steaua cu rezultate excelente. Înseamnă că exista o viziune, o metodologie de dezvoltare/ menținere a voleiului. Deci cred că pentru a te lupta de la egal la egal cu forțele dezvoltate în volei, trebuie să tinzi către un model internațional pe vârste și apoi cobori către modelul național, unde intră printre altele și înălțimea jucătorilor, specifică fiecărui post. Deja cred că toată lumea a observat ce cerințe sunt pe posturile de jucător de centru și universal din punct de vedere al staturii.

Am gândit până la urmă o strategie, să ajutăm echipele, prin acea talie compensatorie. Asta înseamnă că un jucător sau jucătoare care are lipsă 3-4 centimetri, dar compensează acest lucru cu o săritura bună la un punct fix, stabilit, poate fi considerat ca având talie. Am luat în calcul două lucruri, și anume că dezvoltarea săriturii este realizabilă prin pregătire și faptul că la juniori, pe parcurs, cu o săritură bună, pot deveni jucători/ jucătoare de zona 4, pentru că în centru (zona 3), este greu să te dezvolți, neavând talia necesară.
De asemenea, au mai fost discuții referitoare la vârsta copiilor care participă la un nivel de joc.

Până în anul 2011, la o echipă puteau juca 6 sportivi de vârsta eșalonului, mă refer la speranțe, cadeți și juniori. Din 2011 ajunsesem cu 3 de vârsta eșalonului și 9 mai mici!! Eu am explicat destul de bine, cred eu, că o echipă națională de juniori se realizează din jucătorii de vârsta eșalonului, deci selecția se realizează din 3 sportivi x câte echipe erau înscrise în campionat. Aria de selecție pentru orice colectiv tehnic care preia un lot național de juniori, este foarte mică! Alt aspect este faptul că în traseul devenirii sportivului, cei mai talentați trebuie să evolueze la eșalonul superior, pentru a nu stagna, dar peste tot este specificat că 3-4 sportivi sunt mai talentați și aceia pot să evolueze și mai sus. M-aș bucura enorm să avem 7, 8 sau 9 sportivi mai mici în echipă, dar talentați!! Dacă nu avem acei sportivi talentați, care să facă față eșalonului superior, nu facem decât să sărim peste etapa consolidării/ perfecționării și ajungem cu ei cu carențe de tehnică și, mai mult, vor juca împotriva unor echipe mai bune, deci nu dezvoltăm spiritul de victorie, ci pe acela de învins!

Vi se mai reproșează că ați introdus anumite reguli de joc, cu cerințe specifice, în special la minivolei.

Din 2008, de când am început cu Colegiul Central de Antrenori să gândim o dezvoltare a jocului de volei pe termen lung, a trebuit să stabilim anumite reguli de joc, la anumite vârste (minivolei și speranțe). La vremea aceea, la minivolei se juca liber, dar liber. Asta însemna că jucătorii făceau schimb de zone, se forma deja un ridicător, se formau atacanți, care atacau din linia I si din linia II-a! Ori scopul este ca jucătorii să participe activ, în fiecare zonă a terenului, pentru a se dezvolta multilateral. România stă foarte prost la preluarea din serviciu la nivelul loturilor naționale și atunci trebuie să faci ceva începând de jos, pentru a crea ceva corect pe traseul instruirii. Atunci, a fost introdus serviciul de jos din față, care facilitează deplasarea la minge și preluarea din serviciu a jucătorilor (timpul de zbor al mingii este mai mare, sportivul are timp să observe mingea și să se deplaseze către ea). Apoi, fiecare jucător din zona 2 trebuie să dea pasă celui de la fileu, preluarea (de sus sau de jos) trebuie să se realizeze către fileu, asa cum cere jocul. Am încercat să realizăm ca fazele jocului să fie mai lungi, pentru a se disputa punctul, copiii să fie atenți mai mult timp și să se bucure de joc, și așa mai departe. Toate aceste lucruri eu mi le-am asumat, nu am dat vina pe nimeni și am încercat să argumentez tot ce am facut. Doresc să multumesc tuturor celor cu care am colaborat, fără ei nu s-ar fi realizat mai nimic! Forța grupului va fi întotdeauna cea care va găsi calea cea mai bună de dezvoltare!

CITEȘTE AICI: Prima parte a interviului cu Adin Cojocaru, candidat la președinția Federației Române de Volei

CITEȘTE AICI: A doua parte a interviului cu Adin Cojocaru, candidat la președinția Federației Române de VoleiCum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite

Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant.

Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe E-rovinieta.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Cum puteți susține Doarvolei.ro prin donații

Există și posibilitatea de a ajuta la dezvoltarea acestui site prin donații, dacă doriți acest lucru. Vedeți mai jos câteva posibilități. Prima este o donație prin PayPal – este de ajuns să apăsați pe butonul ”Donate” și sunteți redirecționați la pagina respectivă, unde puteți dona 1, 3 sau 5 euro, ori o altă sumă aleasă de voi – iar cea de-a doua este prin platforma Patreon, care este foarte folosită în această perioadă de multe site-uri și care funcționează pe același sistem. Donațiile pot fi singulare (prin PayPal) sau recurente (prin Patreon), adică se repetă în fiecare lună, putând fi oprite oricând doriți, desigur. Vă mulțumesc.

Donație prin PayPal


Donație prin Patreon

Become a Patron!Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati - mai des sau mai rar - acest site. Un loc facut exclusiv pentru volei, pentru voleibalisti si pentru iubitorii acestui frumos sport, cazut pe nedrept in dizgratie. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail andrei@doarvolei.ro sau pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei
http://doarvolei.ro

Lasă un răspuns