EXCLUSIV – Vești excelente despre Cristina Pîrv: a revenit în voleiul românesc, iar fiica ei joacă în campionatul național

Cristina Pîrv a fost una dintre cele mai valoroase jucătoare de volei din istoria României

Stabilită la Cluj-Napoca în urmă cu un an, Cristina Pîrv revine în voleiul românesc. Deocamdată ca manager la o echipă de liga a doua feminină, CS Volei Turda. Care, sâmbătă, va disputa primele meciuri amicale, într-un turneu organizat chiar în orașul natal al fostei voleibaliste. Pentru ca povestea să fie și mai frumoasă, la formația locală joacă și fiica fostei internaționale, Nicoll, în vârstă de 15 ani.
Cristina Pîrv este managerul echipei CS Volei Turda, care va juca în Seria Vest a Diviziei A2, alături de CSM Sighetu Marmației, CSU Oradea, CSU Politehnica Timișoara, SCMU Craiova și Medicina Târgu Mureș. Ea a explicat pentru doarvolei.ro cum a ajuns să se implice la această formație, ce își propune să facă și care este conducerea tehnică. ”M-am implicat pentru că vreau să fac aici, în România ceva. În luna noiembrie voi deschide Academia mea de volei, Pîrv 11. Profitând de acest lucru, împreună cu Academia am făcut o colaborare cu primăria să facem echipă de Divizia A2 la Turda. Am zis că avem și Academia, de unde pot veni talentele, să le putem duce la o echipă de senioare când va fi cazul… Turda a avut mereu tradiție la volei, că de acolo sunt și eu, și am zis că e păcat să plece fetele în altă parte când putem și noi să facem echipă în Turda. Primăria ne-a susținut și mergem înainte. Acum mai trebuie încă fonduri și avem nevoie de sponsori pentru echipă, de fete, pentru că s-a aprobat destul de târziu proiectul și cam toate jucătoarele plecaseră de la echipă. Dar nu e problemă, combinăm experiența cu tinerețea. Jucăm cu fete de la junioare sau cu fete mai experimentate, cum ar Sorina Mocan, care a evoluat la Cluj, și Târgu Mureș. Mai e Carmen Arniceru care a jucat la Târgu Mureș. Avem deci și fete cu experiență, dar ne-ar mai trebui încă vreo două jucătoare experimentate alături de ele, un centru și o trăgătoare. Dar o să vedem în primă fază cum ne descurcăm și apoi luăm alte măsuri dacă trebuie luate, la iarnă. Dar fetele sunt cu sufletul aici și asta e cel mai important”, a explicat Cristina Pîrv.Ea a dat și câteva detalii din interiorul echipei: ”Antrenori sunt Alexandru Lazăr și Caius Moldovan. Avem și preparator fizic și fizioterapie, o doamnă care ne ajută. Sunt niște lucruri elementare care trebuie să existe la o echipă. Mă bucur că  lumea vrea să colaboreze. Am observat că a venit foarte multă lume pentru mine. Și fetele și oamenii din jur au venit pentru mine, deci am o mare responsabilitate. Dar mi-am dat seama că putem face ceea ce ne-am propus, pas cu pas”, a mai spus Cristina, care este managerul clubului turdean. Ca o paranteză, Alexandru Lazăr este chiar primul antrenor al Cristinei.

Primele meciuri amicale ale echipei manageriate de Cristina Pîrv, CS Volei Turda, au loc sâmbătă

Sâmbătă, echipa CS Volei Turda, manageriată de Cristina Pîrv, va disputa primele meciuri amicale înaintea sezonului care va începe la 19 octombrie. Turneul va avea loc la Turda, iar la el vor participa, în afara gazdelor, formațiile CSM Sighetu Marmației și CSU Oradea. Toate meciurile vor avea loc sâmbătă, de la orele 10.00, 12.00 și 14.00.

Afișul turneului amical de la Turda
Afișul turneului amical de la Turda

Cristina Pîrv ar putea reveni pe teren

Așa cum mi-a mărturisit, există o șansă să o revedem din nou pe Cristina Pîrv în echipamentul de voleibalistă.  ”Adevărul este că m-am antrenat de câteva ori cu ele, să le mai ajut. Atunci, fetele și antrenorii au zis: ”haide, să te legitimăm, că poți să ne ajuți”. Eu nu aș vrea, că vreau să las să joace tinerele. Dar, pe de altă parte, dacă mă legitimez, pot să stau pe bancă, să le mai încurajez sau să le mai scutur puțin dacă e cazul. Eu acum, din funcția de manager, nu pot sta pe bancă. Încă mă mai gândesc la asta, dar oricum, abia din iarnă aș face-o dacă ar fi să fie”.

Cristina Pîrv a cucerit trofee atât în Italia cât și în Brazilia
Cristina Pîrv a cucerit trofee atât în Italia cât și în Brazilia

Nicoll, fata Cristinei Pîrv, joacă volei și a debutat la CSS Turda

În weekend-ul trecut a debutat în voleiul românesc o nouă jucătoare Pîrv. Nu Cristina, nu Ariana, care e nepoata Cristinei, ci Nicoll, nimeni alta decât fiica fostei noastre internaționale și a brazilianului Giba, considerat cel mai mare jucător de volei din lume. Născută în 2004, chiar în timpul Jocurilor Olimpice de la Atena, acolo unde tatăl ei a cucerit aurul naționala Braziliei – nașterea micuței a fost un eveniment național în țara sud-americană, cu transmisiuni în direct din spital – Nicoll a început voleiul de performanță abia în urmă cu o jumătate de an. Motivul a fost explicat chiar de mama ei: ”Îi place să joace și asta mă bucură foarte mult. Are 15 ani și s-a apucat de volei serios acum 6-7 luni, în România, pentru că în Brazilia nu vroia. Presiunea cred că era prea mare și nu vroia să joace. De aceea a și început mai târziu. Aici se simte ea însăși și asta e pentru mine cea mai mare victorie”, a spus Cristina.

Nicoll Pirv, aici in fotografie alături de fratele ei, care e portar la o echipă de copii din Cluj, a fost atrasă mereu de volei, dar abia în România a început să-l practice la nivel de performanță
Nicoll Pirv, aici in fotografie alături de fratele ei, care e portar la o echipă de copii din Cluj, a fost atrasă mereu de volei, dar abia în România a început să-l practice la nivel de performanță

Ea a povestit, foarte mândră, că Nicoll este foarte îndrăgostită de acest sport, dar și că nu vrea să profite de numele pe care îl are: ”Lui Nicoll îi place foarte mult să meargă la antrenamente. Atât de mult, încât facem naveta de la Cluj la Turda în fiecare zi. Sunt în jur de 30 de kilometri. Chiar dacă nu pot merge eu în fiecare zi cu ea, ia autobuzul. O face zilnic, fără să o împing de la spate. E foarte silitoare, odată i-am zis: ”lasă, nu mai merge azi” și mi-a spus: ”dar cum, mami, cum să nu mă duc, uite, am pierdut antrenamentul ăsta că trebuia să fac nu știu ce. Trebuie să ajung înainte să fac la perete”. Este ceva extraordinar”, a mai spus Cristina Pîrv. Ea știe că fiica sa trebuie să-și urmeze propriul drum, de aceea nici nu intervine în cariera ei: ”Am zis să-și facă destinul ei, să facă tot ce poate ea să facă cel mai bine. Nu ceea ce eu am făcut sau taică-su. Să facă ce poată ea să facă din calitățile ei. Asta e cel mai important. Are ADN-ul OK, dar ea trebuie să dea 100% din ce poate ea să facă. Uite, și pe tricou și-a scris Nicoll, nu și-a pus nici Pîrv, nici alt nume. Are această calitate, vrea să obțină totul prin puterile ei”, a mai spus fosta componentă a naționalei României.

Nicoll Pîrv calcă pe urmele mamei sale, Cristina, una dintre cele mai mari jucătoare de volei din istoria României
Nicoll Pîrv calcă pe urmele mamei sale, Cristina, una dintre cele mai mari jucătoare de volei din istoria României

Cristina Pîrv, la primul meci ca mamă de voleibalistă: ”A fost foarte emoționant”

Jucătoare cu sute de meciuri oficiale la activ, Cristina Pîrv a avut duminică, 6 octombrie, emoții cât pentru o carieră întreagă. A fost ziua în care Nicoll a disputat primul meci oficial din carieră. În vârstă de 15 ani, ea joacă pe același post pe care au făcut-o și părinții săi, acela de secund. Debutul într-un meci oficial a fost făcut în echipa de cadete a celor de la CSS Turda, care a învins, pe propriul teren, cu scorul de 3-0, pe ACS Silvania Sport, într-un meci contând pentru prima etapă a Grupei H. ”A fost foarte emoționant. Încerc să mă controlez mult-mult. Dar ea vine și mai îmi zice: ”mami, dar ce trebuie să fac?” Și îi mai spun în românește și îmi spune: ”nu, nu, spune-mi în portugheză că înțeleg mai bine”. Îi place voleiul și mă bucur foarte mult”, a dezvăluit Cristina Pîrv cum a trăit prima experiență de mamă de voleibalistă. O senzație pe care o va traversa din ce în ce mai mult, pentru că Nicoll face parte și din echipa înscrisă în Divizia A2.

Intreaga familie Pîrv a asistat la meciul de debut al lui Nicoll
Intreaga familie Pîrv a asistat la meciul de debut al lui Nicoll”Academia Pîrv 11 va fi deschisă pentru toată lumea”

Așa cum mărturisea de la început, Cristina Pîrv mai are un mare proiect la care lucrează în această perioadă. Ea va inaugura, în luna noiembrie, o Academie de Volei, care va purta numele Pîrv 11. Fost jucătoare ne-a dat câteva detalii despre aceasta și, după cum veți vedea, va avea un concept unic în țară, dar foarte întâlnit în țările cu volei dezvoltat: ”Academia Pîrv 11 va fi deschisă la Cluj, din noiembrie. Va fi privată și nu vreau să pun nici o restricție. Cine vrea să vină să practice voleiul, să vină. Aici, la Cluj, baschetul și fotbalul predomină. Am zis că trebuie să existe o alternativă și dacă cineva vrea să vină să practice volei să vină. Indiferent de vârstă sau sex. În primul rând vreau să vină lumea să aibă pasiune, să vadă ce înseamnă voleiul, să aibă unde juca și să îi pot învăța. Pentru că voi fi și eu acolo”, a încheiat Cristina Pîrv.

Cristina Pîrv a fost event manager din partea CEV la Campionatele Europene feminine și masculine

Cristina Pîrv a revenit în țară la finalul lui septembrie, după ce mai mult de o lună a fost event manager din partea CEV, mai întâi la Campionatele Europene feminine – meciurile disputate în Turcia -, apoi la cele masculine, la partidele din Belgia. Așa cum recunoaște, a fost o experiență extraordinară, din care a învățat foarte multe. ”Am fost Event Manager din partea CEV la cele două Europene. Nu am ajuns acolo prin intermediul Federației Române, ci cei de la Confederația Europeană m-au invitat să ocup acest post. Am avut ședințe, prezentarea proiectului, am aflat fiecare ce rol avem, ce trebuie să facem. La început a fost greu, am zis: ”Wow, ce fac eu aici?” Că una e proiectul pe hârtie – am avut 150 de pagini de proiect – și alta e când îl trăiești. Dar mie îmi place partea asta cu organizarea, totdeauna mi-a plăcut chestia asta și până la urmă a fost o experiență extraordinară pentru mine”, a povestit Cristina pentru doarvolei.ro.

Cristina Pîrv, alături de mascotele din Belgia ale Campionatului European, unde a fost Event Manager
Cristina Pîrv, alături de mascotele din Belgia ale Campionatului European, unde a fost Event Manager

Pîrv a explicat și în ce a constat rolul ei, unul deloc ușor, mai ales că la competiția masculină a fost singura responsabilă cu acea grupă: ”Trebuia să mă asigur că în afara terenului totul e perfect. Efectiv trebuie să ajungi la perfecțiune în tot. Cu brand-ul, cu prezentarea echipelor, cu respectarea protocolului: la cât trebuie să intre arbitri, la cât trebuie să se facă tragerea la sorți, la cât e imnul, cine intră cu steagurile, câți copii sunt, unde sunt. Tot ce ține de organizare. Am făcut întâlniri cu managerii de echipe… Totul ca să fie competiția perfectă Și toată lumea m-a felicitat că a ieșit așa cum ne-am dorit”, a povestit, mândră, Cristina Pîrv.

La Ankara, unde a fost Event Manager din partea CEV, Cristina Pîrv a asistat și la antrenamentul oficial al naționalei României, care a disputat meciul din optimi chiar în Turcia
La Ankara, unde a fost Event Manager din partea CEV, Cristina Pîrv a asistat și la antrenamentul oficial al naționalei României, care a disputat meciul din optimi chiar în Turcia

”Pentru mine a fost o experiență extraordinară. Sunt foarte mândră că am putut reprezenta România la aceste Europene, chiar dacă nu am ajuns acolo prin intermediul Federației, ci al CEV-ului. Nu oricine poate ajunge acolo și mă bucur că am fost valorizată de cei de la CEV. Și, repet, mă bucur că mi-am putut reprezenta, țara, pentru că toată lumea știa că sunt româncă și a fost o mare cinste pentru mine”, a mai spus fosta internațională.

Dacă nu ați făcut-o încă, puteți arunca un ochi și da un like și pe Pagina de Instagram a Doarvolei. AICI o puteți vedea.


Cum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite

Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant .

Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe E-rovinieta.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Meli Melo, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati - mai des sau mai rar - acest site. Un loc facut exclusiv pentru volei, pentru voleibalisti si pentru iubitorii acestui frumos sport, cazut pe nedrept in dizgratie. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail andrei@doarvolei.ro sau pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei
http://doarvolei.ro

Lasă un răspuns