Gianni Crețu, o nouă performanță unică: este antrenorul campioanei Rusiei, Kuzbass Kemerovo

Gianni Crețu, în mijlocul jucăorilor săi de la Kuzbass Kemerovo, la un time out

Antrenorul român Gianni Crețu a mai scris o pagină de istorie pentru voleiul nostru. El antrenează de la începutul lunii octombrie pe Kuzbass Kemerovo, nimeni alta decât campioana en-titre a Rusiei la volei masculin!
Nu mai trebuie aminti că Rusia are unul dintre cele mai puternice campionate de volei din lume, așa că să fii numit antrenorul campioanei en-titre este un lucru absolut fabulos. În vară, la scurt timp după ce a reușit surpriza detronării echipei care a dominat voleiul rus în ultimii ani, Zenit Kazan, Kemerovo a rămas fără antrenor, finlandezul Tuomas Sammelvuo plecând la Zenit St. Petersburg. Ca o paranteză, trebuie spus că după tot ce a demonstrat în ultimii ani la Kuzbass, nordicul a fost numit selecționerul Rusiei, cu care a cucerit titlul în VNL 2019 și cu care s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

Gianni Crețu, alături de secundul său de la Kuzbass Kemerovo, pregătind tactica de meci
Gianni Crețu, alături de secundul său de la Kuzbass Kemerovo, pregătind tactica de meci

În acest context, Gianni Crețu a fost numit la conducerea deținătoarei titlului din Rusia. El este un bun cunoscător al voleiului din zonă, nu doar pentru că de cinci ani conduce destinele naționalei Estoniei, dar și pentru că în 2017 a devenit primul tehnician român care a condus o echipă în prima ligă din Rusia. Atunci, el a antrenat-o, pentru patru luni, pe Belogorie Belgorod, unde a lucrat, printre alții, cu Dimitri Muserski sau Sergei Grankin.

Gianni Crețu, bucuros după un punct câștigat de echipa sa, Kuzbass Kemerovo
Gianni Crețu, bucuros după un punct câștigat de echipa sa, Kuzbass Kemerovo

Și aici, la Kuzbass Kemerovo, Gianni Crețu are parte de o pleiadă de vedete, în frunte cu internaționalii ruși Victor Poletaev și Igor Kobzar, iar acest lucru l-a ajutat să debuteze cu dreptul în noua ediție de campionat. Echipa românului are două victorii din tot atâtea partide disputate, ambele acasă: 3-1 cu Novgorod și 3-2 cu Zenit St. Petersburg. Acest din urmă meci a fost unul cu o încărcătură specială, deaoarece Zenit este noua formație a fostului antrenor al lui Kuzbass, Tuomas Sammelvuo, dar și una dintre principalele contracandidate la titlu.

Gianni Crețu, în mijlocul jucăorilor săi de la Kuzbass Kemerovo, la un time out
Gianni Crețu, în mijlocul jucăorilor săi de la Kuzbass Kemerovo, la un time out

De asemenea, de la numirea la cârma echipei, Gianni Crețu a câștigat și toate cele cinci meciuri disputate în preliminariile Cupei Rusiei, care se dispută, în prima ei fază, sub forma mai multor turnee.Gianni Crețu, de două ori desemnat Antrenorul Anului în sportul estonian

În vârstă de 51 de ani, Gianni Crețu este unul dintre cei mai buni antrenori români din istoria voleiului modern. Lucru susținut de cifre, nu de păreri personale. Din 2014, de când a fost numit tehnicianul naționalei Estoniei, el a calificat echipa statului baltic de trei ori consecutiv la Campionatele Europene. De asemenea, a cucerit de două ori, în 2016 și 2018, titlul în Liga Europeană a Națiunilor. Pentru tot ce a realizat cu această națională și pentru contribuția la dezvoltarea voleiului în Estonia, Gianni a fost desemnat în ultimii doi ani (2017 și 2018) antrenorul anului în Estonia. Nu doar în volei, ci în întreg sportul estonian, titlul fiind acordat de Comitetul Olimpic Estonian. A fost o premieră, niciodată până la el un tehnician strain, indiferent de sport, neprimind această distincție.

Gianni Crețu trăiește la maximum meciurile
Gianni Crețu trăiește la maximum meciurile

Gianni Crețu, primul antrenor român la Campionatul Mondial al cluburilor

La nivelul echipelor de club, Crețu a bifat mai multe premiere. Cea mai importantă este că anul trecut, în decembrie, a devenit primul antrenor român participant la Campionatul Mondial de volei al cluburilor. A făcut-o la cârma formației poloneze Asseco Resovia, cu care a reușit să ajungă în semifinalele competiției, terminând pe locul 4. Istorică rămâne victoria cu 3-2 obținută în fața campioanei Braziliei, Sada Cruzeiro, Crețu devenind astfel primul antrenor român care a învins o formație braziliană într-un meci oficial. În afară de Resovia, pe care a condus-o până la terminarea campionatului, Crețu a mai antrenat două echipe în campionatul campioanei mondiale, Polonia: AZS Olsztyn (2010/ 2011) și Cuprum Lubin (2014-2017).

Gianni Crețu, antrenorul principal al campioanei Rusiei, Kuzbass Kemerovo
Gianni Crețu, antrenorul principal al campioanei Rusiei, Kuzbass Kemerovo

De asemenea, în afara experienței la nivel de club din Polonia, el a mai fost și primul antrenor român care a pregătit o echipă din puternicul campionat al Rusiei, acolo unde se pătrunde extrem de greu. Cele patru luni petrecute în finalul anului 2017 la Belogorie Belgorod, unde a avut un parcurs perfect în campionat, dar eliminarea în semifinalele Cupei Rusiei a contat mai mult pentru conducători, i-au fost, iată, foarte utile acum, când a ajuns la cea mai importantă echipă din carieră, prin prisma palmaresului: Kuzbass Kemerovo.


Gianni Crețu va juca și în Liga Campionilor cu Kuzbass Kemerovo

Cucerirea titlului le-a asigurat celor de la Kuzbass Kemerovo și participarea în grupele Ligii Campionilor. Acolo unde echipa lui Gianni Crețu a fost repartizată în Grupa B, alături de o altă formație rusă, Fakel Novy Urengoy, de nemții de la Volleys Recycling Berlin și de slovenii de la ACH Volley Ljubljana. Primul meci va avea loc în propria sală, cu Fakel, la 4 decembrie.

Gianni Crețu, antrenorul formației Kuzbas Kemerovo, dând ultimele indicații la time-out
Gianni Crețu, antrenorul formației Kuzbas Kemerovo, dând ultimele indicații la time-out

Campionatul de volei al Rusiei are un sistem schimbat de desfășurare în 2019/ 2020

Calificarea naționalei Rusiei la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020, a dus la modificarea formulei competiționale în campionatul masculin de volei al Rusiei. Spre deosebire de anii precedenți, când în sezonul regulat fiecare echipă juca împotriva celorlalte de două ori, în sistemul clasic, acasă și în deplasare, iar la final primele opt se calificau în play-off, iar restul jucau în play-out, în ediția 2019/ 2020, campionatul are o altă formulă de desfășurare, pentru micșorarea numărului de meciuri. Concret, în prima fază, să îi spunem regulată, cele 14 cluburi au fost împărțite în două grupe de câte 7. Componentele unei grupe vor juca între ele tur-retur, dar în plus, vor întâlni și într-un singur meci echipele din cealaltă serie. Per total, fiecare formație va juca în sezonul regulat 19 meciuri, cu 7 mai puține decât în formatul din anii trecuți.

Gianni Crețu este iubit de fanii noii sale formații, Kuzbass kemerovo
Gianni Crețu este iubit de fanii noii sale formații, Kuzbass kemerovo

Clasamentul nu se va face pe grupe, ci va fi un clasament general, din care primele două clasate se vor califica direct în Final Six. Pentru celelalte patru poziții se vor lupta ocupantele locurilor 3-10, care vor juca într-un play-off pentru calificarea în acel turneu final de șase. Formațiile clasate între locurile 11 și 14 vor evolua în play-out, cea mai slabă echipă în urma acestuia retrogradând, iar ocupanta locului 13 urmând să dispute un meci de baraj contra ocupantei locului secund din Premier League A, așa cum se cheama divizia a doua la ruși. Sezonul regulat al campionatului se va încheia la 7 martie, iar turneul Final Six va fi organizat în perioada 31 martie – 5 aprilie.Dacă nu ați făcut-o încă, puteți arunca un ochi și da un like și pe Pagina de Instagram a Doarvolei. AICI o puteți vedea.

Cum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite

Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant .

Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe E-rovinieta.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Meli Melo, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati - mai des sau mai rar - acest site. Un loc facut exclusiv pentru volei, pentru voleibalisti si pentru iubitorii acestui frumos sport, cazut pe nedrept in dizgratie. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail andrei@doarvolei.ro sau pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei
http://doarvolei.ro

Lasă un răspuns