Gianni Crețu și Slovenia dau ultimul asalt pentru Jocurile Olimpice în fața propriilor fani! „Vreau să nu mă aud în time-out!”, le transmite Gianni

Gianni Crețu și echipa Sloveniei, după istorica victorie obținută în fața Braziliei

Pentru Gianni Crețu și echipa sa, Slovenia, a venit momentul ultimului asalt pentru Jocurile Olimpice! În fața propriilor fani, la Ljubljana, formația antrenată de compatriotul nostru își va definitiva calificarea la mare competiție de la Paris, acolo unde este ca și calificată. 

Slovenia a avut un sezon excepțional în VNL. A obținut 7 victorii din opt meciuri disputate, printre care și un succes istoric și în premieră în fața Braziliei! Este pe locul 2 în clasament, la egalitate cu liderul, Italia, și este deja calificată la turneul final al competiției, care va avea loc la Lodz, între 27 și 30 iunie.

Dar, mai mult decât participarea în VNL, slovenii aveau ca obiectiv calificarea la Jocurile Olimpice. Și acesta e ca și îndeplinit. Pentru a ajunge acolo, ei trebuie să se numere printre cele mai bune patru echipe necalificate conform ierarhiei mondiale. În acest moment, Slovenia este pe locul 6, fiind devansată, dintre echipele necalificate la JO, doar de Italia. Înaintea turneului de la Ljubljana, echipa lui Gianni are un avans considerabil față de formația aflată „sub linia” calificatelor, Cuba, după cum puteți vedea și din clasamentul publicat de FIVB.

Cum arată cursa pentru Jocurile Olimpice înaintea ultimului turneu care punctează pentru prezența la Paris
Cum arată cursa pentru Jocurile Olimpice înaintea ultimului turneu care punctează pentru prezența la Paris (FOTO: FIVB)

Slovenia e ca și calificată la Jocurile Olimpice

De altfel, conform calculelor făcute de un profesor de matematică sloven, Matjaž Konvalinka, Slovenia e calificată matematic la Jocurile Olimpice. Profesorul citat de MMC a analizat cu un program numit Mathematica toate cele peste trei milioane de posibilități de rezultate din ultimul turneu. Și concluzia a fost aceasta: Slovenia, ca să piardă calificarea, ar trebui să fie depășită de Argentina, Serbia și Cuba. Acest lucru ar fi posibil dacă slovenii ar pierde toate cele patru meciuri de la Ljubljana, iar cele trei contracandidate le-ar câștiga, obligatoriu, pe toate. Numai că, în realitate, acest lucru e imposibil. Argentina, Serbia și Cuba nu pot fi, toate, neînvinse în acest ultim turneu VNL, dintr-un motiv foarte simplu: Cuba și Serbia vor fi adversare miercuri. Drept urmare, spune specialistul sloven, chiar și dacă, prin absurd, ar pierde toate meciurile din această săptămână, slovenii tot ar fi calificați matematic la Jocurile Olimpice.

Gianni Crețu și echipa Sloveniei, după istorica victorie obținută în fața Braziliei
Gianni Crețu și echipa Sloveniei, după istorica victorie obținută în fața Braziliei (FOTO: FIVB)

Gianni Crețu: „La time-0ut nici nu vreau să-mi aud vocea”

Oricum, eu sunt convins că slovenii nu au cum să piardă vreodată toate meciurile în fața unui public cum e cel de la Ljubljana, chiar dacă adversarele sunt foarte puternice! De altfel, Gianni Crețu declara, înaintea partidei, conform celor de la site-ul sloven Sportal: „La ce mă aștept la Ljubljana? Nu la 14.000, ci la 18.000 de fani în sală și în jurul acesteia. În pauze, nici nu vreau să-mi aud vocea când vorbesc. Vreau să mă simt la fel ca în 2022, în timpul Cupei Mondiale”, a declarat tehnicianul român, care se află în fața unei extraordinare performanțe.

La Ljubljana, Slovenia va întâlni, în ordine, Argentina (marți), Cuba (joi), Italia (sâmbătă) și Serbia (duminică). În fiecare seară, partidele gazdelor vor începe la ora 21.30.

 

Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati acest site. Cert este că e un loc dedicat exclusiv voleiului, voleibalistilor si iubitorilor acestui frumos sport, cazut pe nedrept parcă in dizgratie. În perioada noiembrie 2020 - martie 2023 am fost ofițerul de presă al FRV. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail contact@doarvolei.ro, pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei sau pe cea de Instagram: https://www.instagram.com/doarvolei/ .
http://doarvolei.ro

Lasă un răspuns