Giba: ”Șapte jucători ruși erau dopați la Jocurile olimpice de la Londra”! FIVB neagă

giba nationala volei rusia londra jocuri olimpice
giba nationala volei rusia londra jocuri olimpice
Giba este convins ca nationala Rusiei, campioana olimpica in 2012, a avut 7 jucatori dopati

Dopingul este un subiect sensibil vehiculat în ultimele luni în lumea voleiului. Astfel, când un nume mare din volei precum Giba – campion olimpic și triplu campion mondial – vorbește despre dopaj, subiectul atinge limite alarmante.

Legendarul jucător brazilian Giba a șocat lumea voleiului declarând duminică la ”Globo Esport” că șapte jucători din naționala de volei a Rusiei erau dopați în timpul jocurilor Olimpice din 2012, de la Londra. El a adăugat că va face tot posibilul ca Rusiei să-i fie retrasă medalia de aur, urmărind ca aceasta să revină Braziliei, care a pierdut finala cu 3-2 după ce a condus cu 2-0.

Această declarație a lui Giba, numit din iulie 2016 președinte al nou-înființatei Comisii a Jucătorilor din cadrul FIVB, a fost urmată de o dezmințire trimisă de FIVB canalului TV Globo: ”Federația Internațională de Volei este la curent cu această declarație transmisă în direct la televiziunea braziliană Globo în 22 ianuarie, privind necesitatea verificării rezultatelor meciurilor disputate la Jocurile Olimpice de la Londra. În timpul emisiunii, s-a declarat că șapte jucători ruși au evoluat sub influența substanțelor dopante. FIVB nu are cunoștință despre o asemenea situație. FIVB nu a fost informată despre numele sportivilor menționați în raportul unei comisii independente (raportul McLaren) ca fiind testați pozitiv la testul antidoping. Mai mult, FIVB nu are cunoștință despre o posibilă redistribuire a medaliilor. Doar Comitetul Olimpic Internațional este responsabil cu retragerea medaliilor olimpice”.

Giba a profitat de situație pentru a clarifica declarațiile de la TV, conștient fiind că a făcut prea multe dezvăluiri. Dar a continuat să susțină că jucătorii ruși erau dopați în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra: ”Profit de această ocazie pentru a explica declarația făcută la televiziunea braziliană. În această săptămână voi merge în Elveția, la sediul FIVB, pentru o întâlnire cu departamentul juridic și de doping care să evalueze presupusele probleme de dopaj ale jucătorilor ruși din 2012 și să obțin un răspuns pe care să-l aduc Comitetului Olimpic Brazilian pentru ca mai apoi să solicităm pedepsirea faptelor și reevaluarea distribuirii medaliilor”, a scris Giba pe Instagram.

Evident, replica antrenorului Vladimir Alenko, antrenorul echipei Rusiei la Jocurile Olimpice de la Londra, nu a întârziat să apară: ”Vă reamintesc că Giba a fost suspendat în 2003 pentru consum de marijuana. E un fapt recunoscut și ar fi bine să se gândească la asta. Giba nu e persoana potrivită să vorbească despre cine trebuie să primească o medalie

Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sa nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati - mai des sau mai rar - acest site. Un loc facut exclusiv pentru volei, pentru voleibalisti si pentru iubitorii acestui frumos sport, cazut pe nedrept in dizgratie. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail andrei@doarvolei.ro sau pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei
http://doartenis.ro

Lasă un răspuns