EXCLUSIV – Interviu cu Adin Cojocaru, candidat la președinția FRV: ”Trebuie schimbate regulile din statut care reprezintă îngrădiri” – partea I

Adin Cojocaru o premiază pe Alexia Căruțașu din partea FRV la finalul anului 2017

Doar o lună ne mai desparte de Adunarea Generală de Alegeri de la Federația Română de Volei. Programată la 30 septembrie, la Complexul Olimpic Sydney 2000 de la Izvorani, aceasta poate reprezenta un moment de cotitură în existența acestui sport. Cel care va încerca să îl împiedice pe actualul președinte, Gheorghe Vișan (68 de ani), să obțină al cincilea mandat consecutiv și să-și extindă domnia la 20 de ani este profesorul universitar doctor Adin Cojocaru (49 de ani), unul dintre actualii vicepreședinți ai FRV.

Acesta a acordat un amplu interviu site-ului Doarvolei.ro, în care a explicat, printre altele, motivele care stau la baza candidaturii sale, planurile pe care le are pentru revigorarea acestui sport, dar și ce modificări ar vrea să fie făcute actualului statut al FRV. De asemenea, în cadrul acestui interviu – care va fi publicat în trei părți de-a lungul următoarei săptămâni – veți afla mai multe despre activitatea lui din și pentru voleiul românesc, dar și ce răspunde diverselor reproșuri ale contestatarilor. Vă invit să citiți prima parte a acestui interviu în care veți putea vedea ce își propune să facă Adin Cojocaru dacă va fi ales președinte. Vă propun să îl luați și ca pe un interviu manifest, pentru că vom putea verifica astfel singuri câte dintre promisiuni au fost îndeplinite și câte nu.
Doarvolei: De ce ați decis să candidați acum pentru funcția de președinte?

Adin Cojocaru, vicepreședinte FRV, candidat la președinția Federației Române de Volei: Am ales să candidez pentru a fi președinte acum pentru că eu cred că am ajuns la o maturitate profesională, care îmi permite să am o viziune corectă asupra dezvoltării acestei federatii. Mai concret, am parcurs, zic eu, toate etapele de formare din punct de vedere al conducerii Federației Române de Volei: am fost secretar general timp de 3 ani (2002-2005), din 2008 până în 2016 am fost membru în Consiliul Director – subliniez, ales de membrii federației, nu numit-, iar din 2016 vicepreședinte. Asta este, dacă vreți etapizarea pe care am parcurs-o și în care, ceea ce mi s-a cerut, am realizat cu profesionalism, cred eu! Toate lucrurile bune realizate în aceasă perioadă se datorează tuturor celor cu care am lucrat!

Promisiunea din 2015 încălcată de Gheorghe Vișan

La Alegerile din 2012 ați fost la doar trei voturi de a fi ales o președinte, iar în 2016 nu ați mai candidat. De ce?

Așa este. Așa cum se știe, am mai candidat la această funcție în 2012 și am demonstrat că lumea acceptă oameni care sunt deschiși, onești și dornici de a face ceva! Atunci, am fost la 3 voturi de funcția de presedinte și la un vot (!!??) de funcția de vicepreședinte (a fost egalitate la prima numărătoare, 50 sau 51 de voturi), iar în final am fost ales ca membru, contrar previziunilor. Lucrurile acestea m-au întărit, m-au cizelat. Totuși, un lucru a fost bun în 2012, anume că în Consiliul Director nu au pătruns atunci atât de mulți oameni pe care îi dorea domnul Vișan, așa că deciziile Comitetului Director erau corecte, echilibrate. Apoi, în 2015 toamna, domnul Vișan a venit la mine la facultate, într-o miercuri, și mi-a propus să lucrăm împreună. Mi-a propus funcția de vicepreședinte, spunându-mi, printre altele, că în 2020 nu va mai candida și că mă va susține în candidatura mea viitoare! Ceea ce mă interesa foarte mult era să dezvolt sectorul juvenil (la care am început împreună cu Colegiul Central de Antrenori din 2008, unde eram membru) și să aduc pentru tehnicieni un nou mod de a gândi realizarea performanței, printr-o instruire corectă, aducând lectori din școlile unde voleiul este la un alt nivel. Așa am acceptat funcția de vicepreședinte și să fac echipă cu domnul Vișan. Și iată-ne ajunși în anul 2020, în care domnul Vișan a hotărât că mai dorește încă un mandat, spunându-mi că nu am înțeles eu bine în 2015 ceea ce am discutat!

Care credeți că sunt atuurile dumneavoastră?

Atuurile mele sunt dorința de aduce un plus voleiului românesc, pasiunea pe care o am pentru acest sport, experiența acumulată în acești ani, capacitatea de a lucra în echipă și de a cere câte un punct de vedere tuturor celor care au reprezentat și reprezintă ceva în voleiul și în sportul românesc! Și, poate, nu în ultimul rând, vârsta. Sunt la o vârstă la care îmi doresc necondiționat să realizez lucruri pe termen mediu și lung (asta nu înseamnă că vreau să stau X ani la conducere!). Un alt atu poate fi acela că vin din zona universitară, unde lucrurile se realizează științific, argumentat și pentru asta putem folosi centrele de cercetare universitară, unde putem analiza foarte multe lucruri legate de perfomanță, de instruire, de psihologie pentru loturile naționale, ceea ce ar însemna alcătuirea unei baze de date a federației, specifice fiecărui lot în parte.

Din programul de candidat: creșterea numărului de jucători români în Divizia A1, recompensarea antrenorilor care produc valori, încetarea muncii gratuite a selecționerilor loturilor de copii și juniori

Ce plusuri puteți aduce voleiului din postura de președinte?

Pentru a aduce plusuri în dezvoltarea federației, am să prezint câteva dintre aspectele planului managerial pe care îl propun alegătorilor, pentru a putea contura ceea ce vreau să fac.

  • Realizarea unei activităţi susţinute de colaborare cu federaţiile din jurul României, în vederea unei informări permanente asupra metodelor şi direcţiilor de predare a jocului de volei în zona respectivă, care a fost început și trebuie continuat, pe baza unor protocoale de colaborare între federații (schimb de experiență, cantonamente comune, realizarea de tabere de instruire etc);
  • Susţinerea voleiului la nivelul sportului şcolar prin crearea şi susţinerea a asociaţiilor sportive din şcoli şi universităţi şi înfiinţarea Asociaţiilor Judeţene de Volei, care să aibă rolul organizării de competiţii locale, sub forma Cupa Asociațiilor de Volei sau Cupa Regională, care să multiplice numărul de jocuri tip școală, jocuri de antrenament, jocuri amicale, bilaterale la același nivel sau superior.
  • Promovarea voleiului în plan teritorial, în parteneriat cu autorităţile publice locale, prin organizarea unor competiţii naţionale sau internaţionale în acele zone;
  • Finanțarea individuală a tehnicienilor care asigură pregătirea şi participarea în competiţii a sportivilor incluşi în loturile naţionale speranțe/ cadeţi/ juniori, pe baza unor contracte;
  • Întâlniri lunare pe platforme online (ZOOM, MEET…), cu antrenorii;
  • Atragerea de fonduri europene, prin care să fie dezvoltată infrastructura sportivă necesară organizării de competiţii internaţionale, care să permită organizarea de mese rotunde cu tematici diferite pentru perfecţionarea antrenorilor.
  • Realizarea unui site modern în care să fie inclusă pentru juniori şi o bază informaţională cu date obiective, complexe, privind echipele participante la toate competitiile si nivelele valorice, în vederea studierii caracteristicilor potențialilor adversari (buletine informative, statistici de joc, casete video, etc.) în scopul modelării şi al simulării pregătirii specifice, conform caracteristicilor fiecărui adversar;
  • Realizarea unei baze de date, care să cuprindă noutăți, actualizări privind modalități de pregătire, pe eșaloane de instruire și care să ajungă la fiecare antrenor;
  • Realizarea unui proiect de finanțare pentru sustenabilitatea sportivilor talentați, care să ajute antrenorii să descopere sportivi talentați din zone limitrofe orașului, clubului și cărora să li se deconteze cheltuielile de cazare, masă la nivel de cămine/ internate școlare!
  • Asigurarea continuității sportivului, iar din taxa de transfer a unui sportiv junior către eșaloanele superioare (A2, A1), un procent să ajungă și la antrenor.
  • Pentru toți sportivii care vor avea contracte în străinătate, clubul care l-a format, dar și antrenorul să primească un procent din taxa de transfer a acestui sportiv (30% clubul, 10% antrenorul);
  • Continuarea Protocolului de colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, dar care să producă și un efect benefic, prin reglementarea/ ameliorarea programelor școlare cu cerinţele noi de instruire specifice Federaţiei Române de Volei.
  • Îmbunătăţirea prezenţei şi a imaginii Federaţiei Române de Volei, prin realizarea unor activităţi de prezentare a jocului de volei.
  • Atragerea unor persoane (PR, societăți de marketing), pe bază de contract, care să prezinte rezultatele și planurile Federației Române de Volei.
   Adin Cojocaru o premiază pe Alexia Căruțașu din partea FRV la finalul anului 2017
   Adin Cojocaru o premiază pe Alexia Căruțașu din partea FRV la finalul anului 2017
  • Stabilirea unui sistem competițional care să vizeze atingerea obiectivelor de instruire specifice vârstei sportivilor, dar să asigure jocuri echilibrate valoric.
  • Prioritizarea folosirii sportivului român în competițiile interne (A1), în raport cu jucătorii stăini (exemple: sportivii de lot național să fie în teren obligatoriu, pentru a fi pregătiți pentru echipele reprezentative, realizarea unui raport român/ străin în teren, care să avantajeze sportivul român, U23 să fie folosit jocuri întregi, nu doar puncte… etc).
  • Echipele de A2 vor juca doar cu români și să aibă obligatoriu 2-3 sportivi sub 21 de ani, pentru a crea legătura între juniori și seniori (unii jucători se maturizează mai târziu și atunci reducem abandonul sportiv la 18-19 ani).
  • Sau transformarea Diviziei A2 în Divizia de Tineret 18-21 ani!
  • Nu în ultimul rând, vreau să aduc pe lângă federație, ca un Consilul Director lărgit un ”Sfat al Bătrânilor”, foste glorii care au reprezentat ceva și au fost marginalizate, pentru a ne consulta în anumite direcții de dezvoltare a acestui sport cu tradiție în România.

Sunt doar câteva din lucrurile pe care voi încerca să le implementez, dacă ele vor primi, desigur, girul Consiliului Director și al Adunării Generale!

Cu cine faceți echipă la actualele alegeri?

Vă asigur că voi alege să fac echipă cu oameni dedicați acestui sport, oameni care au realizat lucruri bune, fie în antrenorat, fie în marketing, fie în arbitraj internațional. Am nevoie, și nu eu, cât voleiul, de acest tip de oameni, repet, dedicați și care au idei, au timp și își doresc să facă ceva util.
”Mandatul președintelui, de maximum două legislaturi”

Intenționați să faceți propuneri de schimbare a actualului statut al FRV dacă veți fi ales președinte? Dacă da, care?

Este o întrebare extrem de utilă și vă mulțumesc pentru ea. Voi propune realizarea unei comisii de evaluarea a statutului, astfel încât acesta să fie orientat către dezvoltare, fără reguli nejustificate! Va trebui să schimbăm anumite reguli care reprezintă îngrădiri, ca de exemplu aceea care se referă la candidații pentru funcția de președinte, care trebuie să aibă o activitate de minimum 10 ani în structurile afiliate FRV. În opinia mea, mandatul președintelui trebuie să se oprească la două legislaturi, cred că sunt suficiente, altfel, fiecare va încerca să-și gândească strategia de a sta la infinit.

Comisia de Disciplină trebuie să fie Comisie de Disciplină, nu un instrument de executare a celor care au opinii diferite referitoare la volei. Trebuie să învățăm și să înțelegem că nu îi putem mulțumi chiar pe toți. Dar nici să pactizăm cu persoane fără omenie, fără un scop corect în a ajuta dezvoltarea acestui domeniu, ci doar de a se opune oricărei inițiative.

Cred că mai trebuie să înțelegem că președintele federației nu poate coborî la masa oficială ca observator sau arbitru. Este o funcție ce îți solicită demnitate, echidistanță și echilibru. Ce s-ar întâmpla dacă președintele arbitru sau observator greșește fără să vrea în luarea unei decizii de joc? Se face un memoriu către federație, adică tocmai spre președintele care a greșit?

Adin Cojocaru le felicită pe componentele naționalei Under 16 a României după calificarea la turneul final al Campionatului European din 2019
Adin Cojocaru le felicită pe componentele naționalei Under 16 a României după calificarea la turneul final al Campionatului European din 2019

Ce intenționați să faceți pentru a atrage copiii la volei, de a crește numărul de legitimări?

Așa cum am prezentat mai sus, voi avea grijă ca voleiul să pătrundă și în școlile care nu au baza materială necesară. Astfel, intenționez să realizez un proiect, împreună cu Ministerul Educației, numit ”Voleiul în fiecare școală” (care să cuprindă un fileu, un număr de mingi și un îndrumar metodic).

Îmi doresc să continui proiectul Baby volei, care se axesează pe atragerea copiilor între 7/9 ani la volei, sub o formă de joacă! Scopul acestuia este prezentat deja de mine, dar mă mai repet, anume că el are două direcții: de a atrage copiii la volei, prin activități simple, de instruire (în special prin minge prinsă și aruncată, pasată, cu mingi mai ușoare) și de a atrage profesorii de educație fizică să-l realizeze la ora de educație fizică. Astfel voleiul la nivelul copiilor va fi mai cunoscut și totul, repet, sub o formă de joacă! Și acest proiect este legat cu Ministerul Educației și Cercetării, pentru că la clasele I-IV voleiul nu este prevăzut în programa școlară, iar această formă de Baby Volei ar putea fi acceptată în cadrul programei școlare. Astfel voi încerca să fac tot posibilul să prezint importanța lui, la nivelul Institutului de Științe ale Educației, pentru a fi acceptat!

Echipele participante la Festivalul de Baby Volei, la finalul celei de-a doua editii
Echipele participante la Festivalul de Baby Volei, la finalul celei de-a doua editii

Voi încerca, de asemenea, să discut cu autoritățile locale, să încercăm să realizăm terenuri de volei pe iarbă în parcuri și să realizăm competiții de divertisment, care să atragă copiii către recreație, competiție și în final să crească voleiul de masă și apoi aria de selecție! Nu este de neglijat și faptul că acolo vor fi și părinții, pe care îi putem angrena în așa numită competiție, dar, de asemenea, vom reuși să-i obișnuim cu acest sport, cu mini-regulile lui, astfel că poate vor fi dornici să-și îndrepte copiii către voleiul de performanță. Nu în ultimul rând, voi încerca să cointeresez antrenorii să realizeze o selecție orientată către copii cu aptitudini pentru practicarea acestui sport.

”Toate meciurile de copii și juniori să fie transmise în direct pe Facebook sau Youtube”

Voleiul este acum un sport trecut la ”și altele” de redacțiile de sport. Ce vă propuneți să faceți pentru a crește gradul de vizibilitate al acestuia, de a readuce voleiul unde îi este locul, ținând cont de tradiția acestui sport la noi în țară?

Îmi propun să încerc ca împreună cu partenerii media să cresc numărul de transmisiuni în direct la posturile de televiziune, dar ar fi foarte important dacă am reuși să negociem spații dedicate voleiului (promovare de copii talentați, antrenori cu rezultate, promovare a cluburilor, care pot realiza un fel de ofertă sportivă pentru copii…). Doar așa cred că se poate ca fanii să meargă către sală și sponsorii să fie atrași către finanțarea voleiului.

Altfel, una dintre printre primele măsuri în această zonă, mai ales că se apropie și startul campionatelor juvenile, va fi ca toate meciurile de copii și juniori să fie transmise în direct pe Facebook sau pe Youtube! Cred că nu este un lucru greu de realizat și sunt convins că este una dintre metodele deschiderii apetitului copiilor către a se vedea și analiza. În plus, chiar pot aduce colegi către volei, folosind exemplul personal.

Este, de asemenea, foarte important să realizăm acțiuni de popularizare a echipelor naționale, să reușim să facem o legătură între comunitatea locală și echipa națională. Mă refer la faptul că putem realiza o prezentare a echipelor naționale, în școli, Mall-uri sau în parcuri, în zone unde lumea vine în număr mare.  Voleiul trebuie să producă modele, idoli, către care să tindă copiii și Federația trebuie să fie liantul între jucătorii profesioniști și cei care visează să le calce pe urme.

Voi propune, de asemenea, amenajarea unui magazin al FRV, după modelul altor federații naționale. Aș vrea să funcționeze atât online cât și fizic, adică să însoțească echipele naționale acolo unde vor evolua, astfel încât iubitorii voleiului să-și poată achiziționa ușor echipamentele favoriților sau alte materiale promoționale sau de joc.Cum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite

Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant.

Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe E-rovinieta.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Cum puteți susține Doarvolei.ro prin donații

Există și posibilitatea de a ajuta la dezvoltarea acestui site prin donații, dacă doriți acest lucru. Vedeți mai jos câteva posibilități. Prima este o donație prin PayPal – este de ajuns să apăsați pe butonul ”Donate” și sunteți redirecționați la pagina respectivă, unde puteți dona 1, 3 sau 5 euro, ori o altă sumă aleasă de voi – iar cea de-a doua este prin platforma Patreon, care este foarte folosită în această perioadă de multe site-uri și care funcționează pe același sistem. Donațiile pot fi singulare (prin PayPal) sau recurente (prin Patreon), adică se repetă în fiecare lună, putând fi oprite oricând doriți, desigur. Vă mulțumesc.

Donație prin PayPal


Donație prin Patreon

Become a Patron!Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati - mai des sau mai rar - acest site. Un loc facut exclusiv pentru volei, pentru voleibalisti si pentru iubitorii acestui frumos sport, cazut pe nedrept in dizgratie. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail andrei@doarvolei.ro sau pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei
http://doarvolei.ro

Lasă un răspuns