În acest weekend, la ștrandul Sun Tropez din comuna Sălicea (județul Cluj-Napoca) s-a jucat volei pe plajă de cel mai înalt nivel și s-au depănat amintiri și povești legate de unul dintre cei mai devotați, implicați și talentați jucători pe care i-a avut voleiul românesc, fie că vorbim de cel de sală sau de cel de plajă: Doru Ghimeș.
Trecut în neființă fulgerător în luna septembrie a anului trecut, la doar 39 de ani, Doru a lăsat în urmă o familie și sute de prieteni îndoliați, dar și amintiri de neșters pentru toți cei care l-au iubit. Pentru că lacrimile și durerea care i-au învăluit ca într-o mantie necruțătoare pe toți cei care l-au cunoscut s-au transformat acum într-o amintire puternică și o dorință de a-i face cunoscute crezurile și idealurile, de a-i promova valorile și ideile și de a duce mai departe iubirea sa pentru volei, în special pentru cel de plajă.
Așa s-a născut Memorialul „Doru Ghimeș”, care și-a desfășurat în weekend prima ediție. Ca dată de start a fost aleasă, deloc întâmplător, ziua de 26 mai, atunci când, dacă Dumnezeu nu ar fi avut alte planuri pentru el, ar fi împlinit 40 de ani și ar fi făcut o mare petrecere în care, desigur, s-ar fi jucat și volei pe plajă.
Ca locație a fost ales terenul de nisip din Ștrandul Sun Tropez localizat în comuna Sălicea (județul Cluj-Napoca), iar participanți au fost jucători de volei extrem de valoroși, toți prieteni cu Doru. Au fost 16 echipe, dar la câtă lume îl iubea, cu siguranță se putea face tablou de cel puțin 128 de formații. Însă, evident, totul a fost dictat de limitarea de timp și spațiu.
S-a jucat un volei de un nivel înalt, au fost meciuri așa cum și-ar fi dorit și Doru să se joace și așa cum el însuși, multiplu campion național și câștigător de turnee, o făcea: cu inima și cu sufletul, la cel mai înalt nivel, până la ultimul punct. După care totul se încheia cu promisiunea revanșei și setul al „patrulea”, cu multe povești depănate până la ziuă.
Ca o mână a sorții, ploaia torențială care s-a abătut asupra comunei Sălicea înaintea semifinalelor a făcut ca turneul să se întrerupă fără să aibă un câștigător. A fost, poate, un semn de la Doru, care le-a transmis, de acolo de sus, tuturor prietenilor săi că nu are nevoie de meciuri decisive pentru a vedea cine e învingătorul, pentru că toți cei care au participat și toți cei care se gândesc la el sunt la fel de importanți pentru el.
Așa s-a scris prima ediție a unei competiții care, cu siguranță, va deveni una de referință pentru voleiul pe plajă românesc. Pentru că Doru Ghimeș poate și trebuie să inspire actualele și viitoarele generații de sportivi. Iar Memorialul care-i poartă numele este una dintre modalitățile prin care cu siguranță va face acest lucru.