Rapid, victorie în premieră în Supercupa României la volei masculin, după o finală fantastică disputată împotriva campioanei, Corona Brașov

Rapid, cu trofeul Supercupei României, cucerit în premieră în 2024

Rapid a obținut o victorie spectaculoasă în Supercupa României la volei masculin, învingând cu scorul de 3-1 campioana, Corona Brașov. Cu câteva ore mai devreme, CSO Voluntari câștigase trofeul similar masculin.

Giuleștenii s-au impus cu scorul de 3-1 (25-20, 30-28, 22-25, 25-21) în fața brașovenilor, obținând pentru prima dată Supercupa României. Partida, extrem de spectaculoasă, a durat mai bine de două ore, mai precis 132 de minute, și a avut de toate. A avut faze spectaculoase, atacuri din combinații extraordinare, mingi salvate extraordinar din apărare, dar și, din păcate, o accidentare.

După doar cinci mingi jucate în acest meci, ridicătorul titular la Coronei, brazilianul Murilo (35 de ani), a aterizat greșit și s-a accidentat la genunchi. Încă nimeni nu poate știi cât este de gravă e accidentarea, pentru că RMN-ul va fi cel care va da răspunsul. Dar, din păcate, sud-americanul nu putea călca în picior nici la terminarea partidei, ceea ce e destul de îngrijorător. Cert este că el nu va mai face deplasarea luni împreună cu echipa în Elveția, pentru meciul din Liga Campionilor, în primul rând pentru că nu poate face un drum atât de lung în starea lui. De asemenea, va profita de aceste zile în care rămâne în țară pentru a face primele invesigații, inclusiv un RMN, și a vedea cu exactitate gravitatea accidentării.

În aceste condiții, a fost introdus pe teren cel de-al doilea ridicător ale echipei, argentinianul Federico Arquez, care s-a descurcat bine, dată fiind miza. Însă realitatea este că brașovenii au avut și un alt ghinion, suplimentar accidentării lui Murilo: „tunarul” echipei, Augusto Colito, a prins una din cele mai slabe zile de când a venit la Corona, anul trecut.

Corona Brașov a primit medaliile de argint ale Supercupei României
Corona Brașov a primit medaliile de argint ale Supercupei României (FOTO: Facebook/ FRV)

Rapid a câștigat în premieră Supercupa României 2024

Acum, vă rog să nu înțelegeți că Rapidul a câștigat doar datorită acestor lucruri. Nu. Rapidul s-a prezentat ca o echipă solidă, care a venit cu lecția bine învățată și care a intrat pe teren decisă să se lupte până la ultimul punct. Și așa au făcut jucătorii echipei tot meciul, inclusiv în actul al doilea, în care au salvat trei sau patru mingi de set. Dar, cumva, misiunea lor a fost măcar în parte ușurată de evenimentele petrecute în startul meciului.

Ei au avut în nou-venitul Wagner Da Silva (31 de ani) un adevărat bombardier. Nu mai puțin de 23 de puncte și-a trecut în cont brazilianul care evoluează pe postul de fals și care a venit de la Sporting Lisabona. Cu acest total el nu a fost doar cel mai bun marcator al partidei, ci și MVP-ul desemnat de FR Volei.

O distincție meritată, câștigată, după părerea mea, la mare bătaie cu centrul Codrin Mocanu. Care a făcut un meci excepțional – și Sebastian Micu a jucat extrem de bine – blocând, atacând și recuperând mingi de parcă era în transă. De altfel, conform FRV el și-a trecut în cont 15 puncte, multe pentru un centru, lucru care confirmă cele spune de mine.

Codrin Mocanu, alături de președintele Federației Române de Volei, Adin Cojocaru, cu trofeul Supercupei câștigat de Rapid
Codrin Mocanu, alături de președintele Federației Române de Volei, Adin Cojocaru, cu trofeul Supercupei câștigat de Rapid (FOTO: Facebook/ FRV)

De asemenea, mi-a plăcut foarte mult de la Rapid, pe lângă faptul că au părut o echipă foarte montată să-și joace șansa până la capăt, liberoul Pierre Bouleau. Știți că e acea expresie „a fost pe tot terenul”. Ei bine, belgianul chiar a fost pe tot terenul. Acum, nu știu dacă exact pe tot, ă mai erau poate câțiva centimetri neacoperiți, dar sigur era acolo unde venea mingea. A scos o minge atacată într-un metru lângă fileu, dar a scos și mingi cu pieptul, ori cu brațul îndepărtat de corp, ori din plonjoane imposibile. Iar când nu făcea ceva scos din manual, era exact acolo unde trebuia ca atacul advers să vină exact în preluarea lui. Știam de anul trecut, de când juca la Explorări Baia Mare, că e un jucător valoros, dar acum a demonstrat cu prisosință că face față și meciurilor cu miză mare.

Un cuvânt și despre antrenorul învingătorilor, Cristian Chițigoi. Acesta a revenit pe banca Rapidului după un an în Grecia și a revenit un alt om. E mai puțin coleric față de acum doi ani, lucru care, pe lângă faptul că arată foarte bine din tribună, e posibil să îl ajute și să vadă și să simtă mult mai bine jocul (nu sunt vreun specialist în psihologie sportivă, dar cred că dacă ești mai calm poți lua decizii mai bune în momentele de cumpănă). Iar jocul tactic al Rapidului a fost perfect, la fel ca și indicațiile pe care le-a dat jucătorilor săi.

Rapid, cu trofeul Supercupei României, cucerit în premieră în 2024
Rapid, cu trofeul Supercupei României, cucerit în premieră în 2024 (FOTO: Facebook/ FRV)

Corona Brașov pleacă luni în Elveția, pentru Liga Campionilor

Nu pot să închei fără să mai spun ceva despre învinsa de duminică seară, Corona Brașov, formație care a avut în Ewoud Gommans (17 puncte) și Ștefan Lupu (16 puncte) cei mai buni marcatori și jucători. Nu am găsit statistica meciului – datele pe care vi le dau sunt luate de pe pagina de Facebook a FRV – însă Lupu a fost uluitor la blocaj și în atac. Este un jucător care parcă nu obosește niciodată și care este mereu extrem de inspirat. Era și la Craiova, însă de când a ajuns la Brașov parcă a căpătat libertatea de a juca liber și neîncorsetat. Pare un jucător care nu se mai teme să greșească (în sport teama de greșeală este un factor limitator incredibil al performanței) și atunci poate juca liber. Iar rezultatele se văd și sunt, cred, și rodul legăturii foarte bune pe care o are cu antrenorul echipei, Laurențiu Lică, fostul său coechipier. Care, s-a văzut cu ochiul liber, a suferit pentru acest eșec, mai ales că s-au petrecut niște lucruri pe care nu avea cum să le preîntâmpine și, implicit, să le corijeze din timp. Accidentarea ridicătorului a dat, cred, puțin peste cap planul tactic, iar ziua extrem de slabă a principalului marcator, Colito, a pus capac. Practic, abia în al doilea set spaniolul a prins primul atac „marcă înregistrată” lucru care nu are cum să nu tragă în jos echipa.

Fost mare jucător, cu o experiență extraordinară în spate, Laurențiu Lică știe că în sport dezamăgirea nu trebuie să țină decât câteva ore, pentru că mereu apare un nou proiect. Iar în cazul brașovenilor acesta poartă numele Liga Campionilor. De altfel, ei pleacă luni dimineață spre Elveția, acolo unde marți vor juca în turul 2 preliminar al celei mai importante competiții inter-cluburi. Așa că, după cum vedeți, nu este timp de „lins rănile”.

 

Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati acest site. Cert este că e un loc dedicat exclusiv voleiului, voleibalistilor si iubitorilor acestui frumos sport, cazut pe nedrept parcă in dizgratie. În perioada noiembrie 2020 - martie 2023 am fost ofițerul de presă al FRV. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail contact@doarvolei.ro, pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei sau pe cea de Instagram: https://www.instagram.com/doarvolei/ .
http://doarvolei.ro

Lasă un răspuns