Regula obligativității prezenței a doi români pe teren, suspendată din cauza unei reclamații

Mingi de volei în așteptarea jucătorilor

În voleiul românesc degeaba încerci să faci ceva bine. Regula obligativității prezenței a doi jucători români pe teren în meciurile din Divizia A1 și din Cupa României a fost suspendată pentru că un club din România nu a fost de acord cu ea și a contestat-o. Gestul formației e legal, dar profund egoist și lovește în întreg voleiul românesc.
Conform unui comunicat postat pe pagina de Facebook a Federației Române de Volei, regula obligativității prezenței a doi jucători români pe teren într-o echipă pe tot parcursul meciurilor din prima ligă și din Cupa României a rămas în aer, fiind suspendată cel puțin pe durata turului, deoarece reprezentanții clubului CSM Volei Alba Blaj au sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Forul a decis că este vorba de o îngrădire a dreptului la muncă în funcție de naționalitate și a admis reclamația vicecampioanei României. Cei de la Federația Română de Volei vor face apel la organele abilitate, dar până la un verdict definitiv nu au cum să pună în aplicare această regulă care poate că nu rerpezenta soluția tuturor problemelor, dar chiar ajuta voleiul românesc, pentru că dădea șansa de a juca pentru cel puțin 24 de jucători și 24 de jucătoare din țara noastră, asta dacă socotim minimum posibil. Numai că erau mult mai mulți, ținând cont de schimbări, eventualele accidentări etc.

Ca o părere personală, este aproape sigur ca apelul Federației Române de Volei să nu aibă succes, pentru că legea adusă în discuție la CNCD este una a Uniunii Europene și e făcută pentru a fi aplicată în toate meseriile și ocupațiile, nu se referă doar la sport, pentru a putea invoca nevoia de jucători locali, așa că e foarte greu spre imposibil de combătut. Drept urmare, pentru campionatul 2022/ 2023 Federația Română de Volei ar trebui să se gândească la o altă soluție pentru mărirea numărului de jucători români.
De ce poate fi aplicată regula în alte țări

Dacă vă întrebați cum pot francezii, italienii sau cei din alte țări să impună un număr minim de jucători autohtoni pe teren în campionatele proprii, e bine să știți că acolo TOATE cluburile au fost de acord cu acest lucru. Fără unanimitate, regula respectivă nu poate fi aplicată. Dacă ar exista sau ar apărea și acolo un Volei Alba Blaj, atunci și CNCD-ul lor ar interzice-o, pentru că legea e universal valabilă pe teritoriul Uniunii Europene. Numai că în acele țări primează interesul general, nu cel meschin, individual. Și până nu reclamă cineva, înseamnă că nu deranjează pe nimeni, deci nu se sesizează nimeni.

Volei Alba Blaj are în lot 8 străine și 7 românce

Conform anunțurilor de pe pagina oficială de Facebook a clubului CSM Volei Alba Blaj, lotul pentru noul sezon va avea 15 jucătoare (8 din străinătate și 7 din România). Din cele 7 românce, trei au sub 18 ani (Noemi Moldovan – 15 ani, Iarina Axinte – 16 ani, Ștefania Cheluță – 17 ani), două au până în 23 de ani (Andra Artin – 21 de ani și Sorina Miclăuș – 22 de ani) și două sunt cu experiență, componente ale echipei naționalei de-a lungul timpului: Andreea Ispas și Daiana Roman. Deci dintre ele ar fi trebuit să aleagă două titulare dacă nu ar fi făcut sesizarea respectivă.
Cadoul ideal pentru practicanții voleiului de toate vârstele este la un click distanță. Îl găsiți pe site-ul Doavolei Shop, de unde puteți comanda fel de fel de produse personalizate pasiunii voastre. Mai jos vedeți Brățara Charm ”Love Volleyball”, care este disponibilă în mai multe culori. La comenzi de minimum 100 de lei, transportul este gratuit pretutindeni în țară.

Cum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite

Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant.

Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe E-rovinieta.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Cum puteți susține Doarvolei.ro prin donații

Există și posibilitatea de a ajuta la dezvoltarea acestui site prin donații, dacă doriți acest lucru. Vedeți mai jos câteva posibilități. Prima este o donație prin PayPal – este de ajuns să apăsați pe butonul ”Donate” și sunteți redirecționați la pagina respectivă, unde puteți dona 1, 3 sau 5 euro, ori o altă sumă aleasă de voi – iar cea de-a doua este prin platforma Patreon, care este foarte folosită în această perioadă de multe site-uri și care funcționează pe același sistem. Donațiile pot fi singulare (prin PayPal) sau recurente (prin Patreon), adică se repetă în fiecare lună, putând fi oprite oricând doriți, desigur. Vă mulțumesc.

Donație prin PayPal


Donație prin Patreon

Become a Patron!Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati - mai des sau mai rar - acest site. Un loc facut exclusiv pentru volei, pentru voleibalisti si pentru iubitorii acestui frumos sport, cazut pe nedrept in dizgratie. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail andrei@doarvolei.ro sau pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei
http://doarvolei.ro

Lasă un răspuns