Voleiul, abia al 18-lea sport din România ca număr de practicanți? Ar fi depășit de kempo, go sau radioamatorism

minge volei
minge volei
In ultima vreme, mingea de volei atrage din ce in ce mai putini copii

V-ați întrebat vreodată câți jucători de volei legitimați sunt în România? Acum, acest lucru nu mai este un secret, MTS publicând un document în care se prezintă situația reală din toate sporturile aflate în subordinea sa în anul 2015.

UPDATE, joi ora 14.30: În cursul zilei de joi am fost sunat de un oficial al Federaţiei Române de Volei. Acesta mi-a spus că datele publicate de MTS sunt eronate, că anul trecut, în 2015, au fost legitimaţi în total, de la copii până la seniori, peste 4.600 de jucători şi jucătoare. În cazul acesta, înseamnă că voleiul ar fi pe locul 9 în clasamentul general al sporturilor. Repet, însă, datele prezentate mai jos provin din surse oficiale, iar pentru cei care doresc să le vadă, AICI e link-ul către site-ul oficial al MTS unde sunt publicate. Logic ar fi ca cei de la Federaţie să contacteze MTS să coercteze erorile, căci mi-e greu să cred că cei de la Minister inventează cifre în Excel. Cu siguranţă că au lucrat tot cu date puse la dispoziţie de FRV. Eu mi-aş dori ca numărul sportivilor legitimaţi să fie tot mai mare, aşa că nu am nici o problemă să fiu corectat dacă datele sunt incorecte.

Cifrele voleiului nu arată deloc bine, iar acest lucru ar trebui să pună pe gânduri pe toată lumea. Ca să înțelegeți ce vreau să spun, iată, comparativ, cum stă voleiul în comparație cu baschetul și handbalul la nivelul diverselor eșaloane de vârstă. Am ales aceste sporturi pentru ca ele sunt din aceeași categorie cu voleiul, pentru ca de multe ori sportivii trec de la volei la handbal sau baschet sau invers, dar și pentru ca cele două federații sunt un exemplu de mediatizare și de atragere a publicului la meciurile și evenimentele lor. Dacă meciurile de handbal și baschet se joacă, de regulă, cu săli pline – la partidele naționalelor nu se mai găsesc nici bilete – la volei e liniște și pace. În tribune se află rudele și câțiva fani adevărați, la televizor se transmite un meci sau două din ambele campionate, iar de națională nici nu mai e cazul să vorbim, pentru că pentru majoritatea sportivilor convocarea reprezintă cea mai mare pedeapsă posibilă. Și pe bună dreptate au această impresie, având în vedere cum se poartă FRV cu ei după ce au primit hârtia cu convocarea. În ceea ce privește mediatizarea sau promovarea acestui sport, ea se află la un nivel pentru care nici nu a fost inventat un cuvânt, pentru că dacă aș spune că este zero ar fi foaaarte mult.

Structuri sportive afiliate/ structuri participante în sistemul competițional 2015

Volei: 175/ 135

Baschet: 282/ 216

Handbal: 392/ 219

Sportivi legitimați – seniori: total/ masculin/ feminin

Volei: 518/ 276/ 242

Baschet: 1.652/ 1.067/ 576

Handbal: 1.900/ 1.000/ 900

Sportivi legitimati – cadeți, juniori, tineret: total/masculin/ feminin

Volei: 891/ 336/ 555

Baschet: 9.834/ 6.009/ 3.830

Handbal: 5.945/ 3.057/ 2.888

Sportivi legitimati – copii: total

Volei: 936

Baschet: 10.172

Handbal: 7.845

Pentru că acest sector înseamnă viitorul oricărui sport și pentru a vă da seama de situația dezastruoasă de la volei, vă spun că, tot la nivelul copii, la Șah sunt 7.586 de legitimați, la natație (unde trebuie bazine) sunt 1.108 legitimați, la lupte sunt 1.269, la judo sunt 2.296 , iar la… GO sunt 1.179!

În fine, la totalul sportivilor legitimați, indiferent de categoria de vârstă, voleiul este pe… locul 18 în România, cu 2.345 sportivi (măcar e ușor de ținut minte).

Clasamentul după numărul sportivilor legitimați

 1. Fotbal 132.922
 2. Baschet      21.663
 3. Șah   14.564
 4. Atletism     11.458
 5. Arte Marțiale      10.188
 6. Handbal     7.845
 7. Karate 7.182
 8. Dans Sportiv       5.928
 9. Karate WTC         4.171
 10. Taekwondo WTF         3.069
 11. Lupte          2.777
 12. Judo  3.480
 13. Tenis 3.370
 14. Rugby         2.939
 15. Radioamatorism 2.893
 16. Go     2.669
 17. Kempo       2.639
 18. Volei 2.345

Lucrurile nu stau bine nici la nivelul antrenorilor. La volei în 2015 aveam 243 de tehnicieni, la baschet 504, iar la handbal 402.

 

Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sa nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati - mai des sau mai rar - acest site. Un loc facut exclusiv pentru volei, pentru voleibalisti si pentru iubitorii acestui frumos sport, cazut pe nedrept in dizgratie. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail andrei@doarvolei.ro sau pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei
http://doartenis.ro

5 thoughts on “Voleiul, abia al 18-lea sport din România ca număr de practicanți? Ar fi depășit de kempo, go sau radioamatorism

  1. :)) asta cam asa e. Acum, e adevarat ca, in comparatie cu baschetul sau handbalul la volei sunt necesari mai multi arbitri la un meci, pentru ca noi avem si 4 tusieri… De aceea nu am mai scris si numarul raportat de FRV referitor la arbitri

 1. Aveti dreptate! Voleiul romanesc este in cadere libera datorita fantasticei federatii pe care o avem.
  Insa nu aveti dreptate in privinta numarului de copii care practica acest sport.
  La junioare -I, II si III, sunt inscrise in campionatul actual -2016-2017 -133 de echipe, luind in medie doar 10 fete/echipa-1.3000 fete.Nu mai punem la socoteala echipele de minivolei.
  La baieti, numarul este mai mic, n-am avut rabdare sa-l calculez.
  Voleiul are inca priza la copii, deoarece la nivelul scolilor sportive din tara, sunt profesori care fac ca acest sport sa fie foarte indragit.
  Un mic exemplu -la CSS Lugoj, sunt 60 de fete legitimate, la care se adauga grupele de incepatori, aprox. inca 50 de fetite.
  Numarul copiilor care practica acest sport,ma refer numai la fete, este cu mult mai mare decit cifra prezentata -555.
  Este normal ca nu toti acesti copii vor face sport de performanta, dar faptul ca petrec cite 2 ore 3-4 zile pe saptamina in sala, o perioada de 5-8 ani, este fantastic.
  Poate ca ar trebui sa faceti mai cunoscut decizile bune ale FRV, care duc la scaderea in top a cestui sport -numar nelimitat de jucatoare straine la echipele de divizia A, criterii de talie, de virsta, norme de control absurde, acordarea turneelor semifinale si finale in localitati care nu au sali corespunzatoare si multe altele.
  Totusi este bine ca cineva scire despre volei, deci continuati!

  1. Datele sunt cele din 2015, cred ca am scris acolo. Si sunt cele comunicate de Federatii la MTS, deci nu cred ca sunt gresite. De altfel, statistica poate fi vazuta pe site-ul MTS. Si este legata, intr-adevar, de numarul copiilor si seniorilor legitimati. Daca ii socotim si pe cei care practica volei de placere, evident numarul ar fi mai mare, dar mi-e teama sa ma gandesc cu cat ar creste numarul celor care fac baschet in acest caz…

   Calculul cu 10 fete pe echipa din pacate nu e cel mai bun, pentru ca de regula sunt cam 4-5 la o echipa de categoria de varsta respectiva. In rest echipele sunt completate cu fete mai mici (evident, e valabil si in cazul baietilor).
   La Lugoj e o situatie fericita, cu antrenori dedicati, cu parinti dedicati etc. Mai sunt astfel de cazuri in tara, dar din pacate foarte putine. Ar fi bine ca peste tot sa fie la fel.
   In rest, asa cum ati spus, Federatia face parca tot ce poate ca sa le dea in cap copiilor si celor care practica acest sport prin măsurile pe care le ia, asa cum ati sugerat si dumneavoastra.
   Va multumesc ca ma urmariti, sper sa se indrepte putin lucrurile si in acest sport…

Lasă un răspuns