Voleiul feminin românesc, în cel mai dificil moment: nu se găsesc 10 echipe pentru Divizia A1!

alba blaj volei campioana
alba blaj volei campioana
Alba Blaj e campioana en-titre

Voleiul feminin românesc la nivel de cluburi traversează cel mai dificil moment din istorie, probabil. Trei echipe s-au retras din viitoarea ediție a primei ligi de volei feminin, iar Federația caută măcar o înlocuitoare!

Într-un gest unic în istoria modernă a unei Federații, în încercarea de a ieși cumva la liman din această criză, oficialii FRV au ajuns să publice pe site-ul propriu un anunț prin care invită orice echipă de senioare din țară să joace pe prima scenă. Evident, cu respectarea unui punct din regulamentul de funcționare.

Anunțul este acesta: ”Ca urmare a retragerii echipelor SCM Pitești și VC Unic Piatra Neamț din Campionatul Național div. A1 feminin și refuzul echipelor CS Rapid București și CSM Focșani de a se înscrise în div. A1, vă comunicăm că orice echipă de seniori feminin care dorește să se înscrie, o poate face numai respectând prevederile cap.38 punctul 16 din B.I. 42/2016. Echipele care doresc să se înscrie o pot face până pe data de 22.06.2017 ora 14.00”.

Nu vreau să credeți că acuz Federația că a dat acest anunț, dar situația este chiar îngrijorătoare. Un sport cu o asemenea tradiție în România, cu atâtea praticante la nivel de copii și juniori – numărul formațiilor este aproape triplu ca la masculin – a ajuns să nu mai poată strânge 10 echipe pe prima scenă a senioarelor! Revenind, nu Federația este de vină că în momentul ăsta trei echipe au decis să părăsească întrecerea: SCM Pitești și Penicilina Iași nu mai au bani să continue, iar Unic Piatra Neamț a intrat în faliment din câte am înțeles. Dar poate că acum culege ce a semănat de-a lungul timpului, căci inflația de jucătoare din străinătate care în nici un caz nu evoluează pe mărunțiș a dus atât la sărăcirea cluburilor, cât și la pierderea unui mare număr de copii talentați care s-au lăsat de volei din cauză că nu aveau loc să joace de acești străini. Iar acum și dacă vrei să faci o echipă de românce nu mai poți… În plus, completa lipsă de mediatizare a acestui sport a făcut ca sponsorii să plece sau să nu mai vină deloc la echipe. Pentru că nimeni nu dă bani pentru a nu se vedea nicăieri, mediatizarea fiind un cuvânt necunoscut pentru majoritatea conducătorilor voleiului din România. Din păcate…

Revenind la situația actuală, echipele din Divizia A2 care au participat la turneul de promovare dar nu au intrat în prima ligă – Rapid și CSM Focșani – au fost invitate să joace la anul în A1, dar au refuzat din cauza lipsei banilor (e mai corect să refuze de la început decât să încurce), așa că FRV s-a trezit în situația unică de a avea doar 9 formații în noul sezon al Diviziei A1. Și acum caută măcar una, venită de unde vrea ea, care să completeze cel puțin până la 10 țintarul primei ligi.

După cum se știe, în urmă trei săptămâni a fost făcută și tragerea la sorți a meciurilor Diviziei A1 la volei feminin. Numai că, având în vedere situația, ea se va reface marțea viitoare, atunci când reprezentanții cluburilor din prima divizie sunt convocați la o sedință la sediul FRV. Acolo, pe lângă tragerea la sorți, se va stabili și modalitatea de disputare a campionatului, căci una e să fie cu 12 formații, alta cu 10 sau cu 9… Decizia va fi luată de comun acord cu reprezentanții cluburilor, prin vot, din câte am înțeles.

Cred că indicat ar fi să încerce să vadă și ce se poate face pentru ajutorarea unor alte formații, pentru că în ritmul ăsta vom ajunge să avem o primă ligă din șase echipe…

Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sa nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati - mai des sau mai rar - acest site. Un loc facut exclusiv pentru volei, pentru voleibalisti si pentru iubitorii acestui frumos sport, cazut pe nedrept in dizgratie. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail andrei@doarvolei.ro sau pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei
http://doartenis.ro

Lasă un răspuns