40 de ani de la cea mai mare performanță a voleiului românesc: cucerirea medaliei de bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova 1980

romania bronz jocuri olimpice 1980 moscova

În urmă cu exact 40 de ani, la 1 august 1980, naționala masculină de volei a României cucerea, la Moscova, singura medalie olimpică tricoloră din istoria acestui sport în țara noastră: pe cea de bronz.
A fost o ediție specială, marcată de boicotul americanilor și a multor țări capitaliste, dar asta nu știrbește cu nimic din meritele echipei noastre, care a cucerit medaliile de bronz după o finală mică în care a învins-o cu 3-1 pe Polonia. Oricum, în calificări, ”tricolorii” spulberaseră echipa americană…

Nationala masculină de volei a României pe podiumul Jocurilor Olimpice de la Moscova 1980
Nationala masculină de volei a României pe podiumul Jocurilor Olimpice de la Moscova 1980

În componența Corneliu Oros, Constantin Stere, Sorin Macavei, Cornel Chifu, Niculae Pop, Laurențiu Dumănoiu, Viorel Manole, Nicu Stoian, Dan Gîrleanu, Marius Căta Chițiga, Florin Mina, Gunther Enescu și antrenată de Nicolae Sotir, echipa României a reușit să învingă în drumul spre acea medalie unică, printre altele, Brazilia, Iugoslavia și Polonia.
Comparând cu nivelul la care sunt cele trei țări acum (brazilienii sunt campionii olimpici, sârbii campionii europeni și polonezii campionii mondiali) și cel la care a ajuns voleiul românesc (câștigătoare a Silver League), mai că ne vine să ne luăm singuri la palme văzând unde am fost și unde am ajuns. Tocmai de aceea trebuie să îi aplaudăm și să ne închinăm în fața acestor voleibaliști și a tuturor generațiilor care au scris pagini de istorie în voleiul mondial, atât la masculin, cât și la feminin, pentru că datorită lor voleiul românesc a fost cândva o forță respectată în lume.

romania bronz jocuri olimpice 1980 moscova
Nationala masculina de volei a României a cucerit medaliile de bronz la Jocurile Olimpice din 1980. Componența (de la stânga la dreapta): Corneliu Oros, Constantin Stere, Sorin Macavei, Cornel Chifu, Niculae Pop, Laurențiu Dumănoiu, Viorel Manole, Nicu Stoian, Dan Gîrleanu, Marius Căta Chițiga, Florin Mina, Gunther Enescu

Rezultatele naționalei masculine de volei a României la Jocurile Olimpice Moscova 1980

Grupa B

România – Libia 3-0 (15-3, 15-1, 15-1)

România – Polonia 1-3 (15-9, 12-15, 13-15, 13-15)

România – Brazilia 3-1 (13-15, 15-4, 15-12, 15-3)

România – Iugoslavia 3-1 (15-9, 14-16, 15-8, 15-12)

Semifinale

România – URSS 0-3 (6-15, 10-15, 5-15)

Finală pentru locul 3

România – Polonia 3-1 (15-10, 9-15, 15-13, 15-9)

Cadoul ideal pentru practicanții voleiului de toate vârstele este la un click distanță. Îl găsiți pe site-ul Doavolei Shop, de unde puteți comanda fel de fel de produse personalizate pasiunii voastre. Mai jos vedeți Brățara Charm ”Love Volleyball”, care este disponibilă în mai multe culori. La comenzi de minimum 100 de lei, transportul este gratuit pretutindeni în țară.

Cum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite

Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant.

Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe E-rovinieta.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Cum puteți susține Doarvolei.ro prin donații

Există și posibilitatea de a ajuta la dezvoltarea acestui site prin donații, dacă doriți acest lucru. Vedeți mai jos câteva posibilități. Prima este o donație prin PayPal – este de ajuns să apăsați pe butonul ”Donate” și sunteți redirecționați la pagina respectivă, unde puteți dona 1, 3 sau 5 euro, ori o altă sumă aleasă de voi – iar cea de-a doua este prin platforma Patreon, care este foarte folosită în această perioadă de multe site-uri și care funcționează pe același sistem. Donațiile pot fi singulare (prin PayPal) sau recurente (prin Patreon), adică se repetă în fiecare lună, putând fi oprite oricând doriți, desigur. Vă mulțumesc.

Donație prin PayPal


Donație prin Patreon

Become a Patron!Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati - mai des sau mai rar - acest site. Un loc facut exclusiv pentru volei, pentru voleibalisti si pentru iubitorii acestui frumos sport, cazut pe nedrept in dizgratie. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail andrei@doarvolei.ro sau pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei
http://doarvolei.ro

Lasă un răspuns