Adunarea Generală Ordinară a Federației Române de Volei va avea loc joi. Se vor vota și modificări la statut

Mingi oficiale de joc CEV

Joi, 27 aprilie, va avea loc Adunarea Generală Ordinară a Federației Române de Volei. Cel mai important punct de pe ordinea de zi mi se pare cel legat de modificările și completările aduse statutului FRV.
De la ora 11.30, la Romexpo, la sala Madgearu – cred că e cea în care a fost Adunarea acum doi ani – va avea loc Adunarea Generală Ordinară a FRV. Anul trecut s-a ținut la Comitetul Olimpic și Sportiv Român, numai că acest lucru nu a fost posibil, din cauză că tot pe 27 aprilie are și COSR Adunarea Generală.

La COSR nu știu ce se va discuta, dar aici, la volei, vor fi câteva teme foarte interesante. Iar cea mai interesantă va fi, după părerea mea, cea legată de modificările și completările aduse statutului FRV. O necesitate, după părerea mea. Aceste modificări sunt postate de aproape două săptămâni pe site-ul FRV și chiar vă rog pe toți cei care participați să le citiți, pentru că este bine să știți ce votați. AICI aveți link către ele, căci eu încă nu am aflat cum se poate încărca un PDF pe site-ul ăsta.

După părerea mea sunt modificări de bun simț, au fost eliminate sau modificate niște puncte care nu mai erau în concordanță cu vremurile și au fost modificate anumite exprimări sau paragrafe.

Eu vă fac o mică selecție a ce mi s-a părut mie interesant, dar chiar vă rog pe toți cei care veți merge la această Adunare Generală să citiți toate paginile modificărilor, pentru că e normal să știți ce votați.

Mie ce mai mult îmi place următorul punct din noul statut, căci îmi arată că transparența nu e doar clamată, ci și practicată: Hotărârile Consiliului Director se publică, în termen de cel mult 3 zile lucrătoare, pe site-ul oficial al FRV. Când ultima zi a acestui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungește până în prima zi lucrătoare care urmează.
Apoi, apar anumite modificări legate de alegeri.

Pe lângă președinte și cei doi vicepreședinți vor fi aleși 9 membri în Consiliul Director, față de 8 până acum. Motivul îl reprezintă faptul că în vechea organigramă din Consiliul Director făcea parte din oficiu președintele Ligii Profesioniste de Volei (LPV), care în fapt nu s-a înființat niciodată și nici nu se va înființa în viitorul apropiat, din simplul motiv că nu sunt bani pentru susținerea cluburilor de către privați. Acel președinte al inexistentei LPV ocupa în organigramă postul de vicepreședinte prin prisma funcției de la LPV, fiind similar cu ce se întâmplă la fotbal, între FRF și LPF. Acum, de la instalarea la conducere a actualei conduceri, postul era, evident, neocupat, însă în trecutul mandat, de exemplu, membrii Consiliului Director s-au trezit cu postul ocupat de un apropiat al fostului președinte.

S-a impus o limită de vârstă la candidatură. Pentru prima dată s-a impus o limită de vârstă pentru a candida pe o funcție la FRV: Candidatul să nu fi împlinit vârsta de 72 de ani; persoanele care împlinesc vârsta de 72 de ani la data Adunării Generale nu vor fi considerate eligibile pentru a candida.

S-au schimbat cerințele pentru funcția de președinte. Pentru candidații la funcția de președinte s-a modificat prevederea care spunea că: „pentru funcția de președinte trebuie să aibă o activitate de minim 10 ani în structurile afiliate FRV”. Acum, noua cerință este: „pentru funcția de președinte, trebuie să aibă o activitate de minimum 8 ani fie în cadrul departamentelor, comisiilor sau colegiilor centrale ale FRV, fie într-o funcție de conducere din cadrul structurilor sportive afiliate FRV. Funcția de conducere e definită prin lege sau prin reglementări interne ale structurilor sportive afiliate”.

Practic, nu mai e nevoie să provii din sânul federației, ci poți că capeți experiența necesară timp de 8 ani în conducerea unui club afiliat la Federația Română de Volei pentru a candida la președinție. Inclusiv președinți de cluburi private afiliate la FRV vor putea candida, dacă vor dori și vor împlini cei 8 ani de vechime, desigur. Și să știți că această cerință de vechime într-o funție de conducere nu mi se pare nimic exagerat, pentru că nu mi se pare normal să vii direct la șefia unei Federații din afara sportului, dar și fără să ai experiență de conducere a unei structuri sportive.

De asemenea, goarte interesantă mi se pare și această nouă prevedere din statut: fiecare candidat se poate înscrie doar la una din funcțiile alese ale FRV. Ceea ce înseamnă că trebuie să-și calculeze foarte bine pașii. Până acum puteai să concurezi la toate cele trei categorii – președinte, vicepreședinte și membru și vedeai ce iese.

Pentru cei care nu au apucat să vadă ordinea de zi, aceasta este următoarea.

ORDINEA DE ZI ESTE URMĂTOAREA:

 1. Alocuţiunea preşedintelui;
 2. Excluderea structurilor sportive conform art.26.1 c) și d) din Statut;
 3. Analiza activităţii desfăşurate de FRV în anul 2022;
 4. Prezentarea situaţiei financiare pe anul 2022 şi aprobarea prin vot a acesteia;
 5. Prezentarea şi aprobarea prin vot a raportului Comisiei de Cenzori;
 6. Prezentarea şi aprobarea planului de activitate şi a bugetului de venituri şi cheltuieli 2023;
 7. Proiectul calendarului internaţional pe anul 2023;
 8. Aprobarea sistemului competiţional pentru sezonul 2023/2024;
 9. Aprobarea hotărârilor Consiliului Director/Directorat luate în perioada dintre Adunările Generale care sunt de competenţa Adunării Generale;
 10. Modificări și completări Statut F.R.Volei;
 11. Afilierea structurilor sportive;
 12. Discuţii.
Cum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite

Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant.

Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe E-rovinieta.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati acest site. Cert este că e un loc dedicat exclusiv voleiului, voleibalistilor si iubitorilor acestui frumos sport, cazut pe nedrept parcă in dizgratie. În perioada noiembrie 2020 - martie 2023 am fost ofițerul de presă al FRV. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail contact@doarvolei.ro, pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei sau pe cea de Instagram: https://www.instagram.com/doarvolei/ .
http://doarvolei.ro

Lasă un răspuns