Alexia Căruțașu a luat bronzul la Campionatul European U22 cu Turcia. Ea e și în echipa ideală a competiției

Alexia Căruțașu, cea mai bună extremă la turneul final al Campionatului European U22

Alexia Căruțașu a obținut prima medalie cu naționala Turciei în chiar prima participare internațională cu selecționata țării de adopție: a cucerit bronzul la Campionatul European Under 22. 

Alexia a fost titulară în toate partidele disputate de Turcia la turneul final, iar prestațiile ei au fost foarte bune, dovadă că a fost inclusă în Echipa Ideală a turneului final al Campionatului European U22.

Alexia Căruțașu, cea mai bună extremă la turneul final al Campionatului European U22
Alexia Căruțașu, cea mai bună extremă la turneul final al Campionatului European U22 (FOTO: CEV)

E adevărat, pe postul de extremă, deși ea a evoluat ca fals, însă chiar nu avea cum să lipsească de acolo, pentru că ea a fost și cea mai bună marcatoare a turneului final! Ea și-a trecut în cont, în cinci meciuri, 80 de puncte. 12 dintre acestea contra Poloniei, în finala mică, în care Turcia s-a impus cu 3-0 (25-16, 25-23, 25-17).

Titlul a fost cucerit de Italia, țara gazdă, care a învins cu 3-0 (26-24, 25-18, 25-23) Serbia.

Alexia Căruțașu în atac pentru Turcia la Campionatul European U22 din 2024
Alexia Căruțașu în atac pentru Turcia la Campionatul European U22 din 2024 (FOTO: CEV)

Alexia Căruțașu (21 de ani) a decis să renunțe la naționala României pentru a putea reprezenta Turcia în competițiile internaționale în primăvara anului 2022. Numai că a putut juca pentru noua ei țară abia în primăvara acestui an, perioada de doi ani de pauză forțată la nivelul naționalelor (la nivel de club nu se aplică) aceasta fiind penalizarea celor care schimbă reprezentativele fără acordul federației de origine.

Alexia Căruțașu a cucerit medalia de bronz la Campionatul European U22
Alexia Căruțașu a cucerit medalia de bronz la Campionatul European U22 (FOTO: CEV)

Mutarea a fost una decisă, în 2022, la Comisiile Federației Internaționale de Volei. Așa cum era normal, Federația Română de Volei nu a fost de acord să o piardă, s-a angajat un avocat cunoscut din străinătate, dar conform regulilor FIVB, tu ca federație ești cu mâinile legate. Te zbați ca peștele pe uscat. Regulamentele sunt clare și în afară de a te opune ca federație nu prea ai ce să faci, pentru că dacă jucătoarea sau jucătorul doresc, ei își pot schimba naționalitatea și reprezenta o altă națională ușor. Singurul risc din partea lor e că nu se mai pot răzgândi apoi, în cazul în care, peste 10 ani, să zicem, doresc să revină la naționala țării natale, pentru că e posibilă doar o singură astfel de trecere dintr-o tabără în alta.

Alexia Căruțașu în acțiune pentru Turcia la Campionatul European U22
Alexia Căruțașu în acțiune pentru Turcia la Campionatul European U22 (FOTO: CEV)

De asemenea, pentru ca țările cu putere financiară să nu își facă naționalele doar din jucători naturalizați, există o limită impus de regulament, astfel că  în fiecare lot de la o competiție într-o echipă reprezentativă nu poate exista decât un singur sportiv naturalizat.

Echipa ideală a Campionatului European U22, cu Alexia Căruțașu printre titulare
Echipa ideală a Campionatului European U22, cu Alexia Căruțașu printre titulare (FOTO: CEV)

Cum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite

Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant.

Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe E-rovinieta.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

 

Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati acest site. Cert este că e un loc dedicat exclusiv voleiului, voleibalistilor si iubitorilor acestui frumos sport, cazut pe nedrept parcă in dizgratie. În perioada noiembrie 2020 - martie 2023 am fost ofițerul de presă al FRV. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail contact@doarvolei.ro, pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei sau pe cea de Instagram: https://www.instagram.com/doarvolei/ .
http://doarvolei.ro

One thought on “Alexia Căruțașu a luat bronzul la Campionatul European U22 cu Turcia. Ea e și în echipa ideală a competiției

Lasă un răspuns