

Campionatul European de volei feminin care va începe de sâmbătă în Belgia și Olanda este unul care se anunță foarte interesant. Și nu doar pentru că echipa României se numără printre competitoare.
În cele ce urmează voi încerca să fac o prezentare a competiției și a celor patru grupe, plecând de la un articol postat pe site-ul oficial al CEV.
La acest Campionat European de volei feminin care se dispută în Belgia și Olanda în perioada 26 septembrie – 4 octombrie vor participa 16 echipe, care vor fi împărțite în 4 grupe de câte 4. Ultima clasată în fiecare serie va pleca acasă după desfășurarea meciurilor din grupe. Prima clasată din fiecare grupă se va califica direct în sferturi. Ocupantele locurilor 2-3 din fiecare serie vor juca un meci eliminatoriu, denumit play-off, după următoarea împerechere:
Play-off
- Locul 2 din Grupa B – Locul 3 din Grupa D
- Locul 2 din Grupa D – Locul 3 din Grupa B
- Locul 2 din Grupa A – Locul 3 din Grupa C
- Locul 2 din Grupa C – Locul 3 din Grupa A
Învingătoarele celor 4 meciuri vor juca în sferturile de finală contra câștigătoarelor grupelor, în vreme ce învinsele vor pleca acasă. Sferturile de finală sunt tot eliminatorii, învingătoarele vor merge în semifinale.
Iată acum componența celor 4 grupe și care sunt favoritele.
Grupa A – Apeldoorn (Olanda, Italia, Polonia, Slovenia)
Meciurile Grupei A vor avea loc pe un teren amenajat în interiorul velodromului acoperit din orașul olandez Apeldoorn. Adversarele echipei gazdă, Olanda, vor fi Italia, Polonia și Slovenia. Campioane europene în urmă cu 20 de ani, olandezele se află în căutarea gloriei pierdute. Ele au cucerit ultima medalie în 2009 – argint – și speră ca și cu ajutorul propriului public vor reuși să revină pe podium. La șase ani de la ultimul ei succes continental, naționala Italiei, dublă campioană europeană (2007 și 2009), vrea să revină în top cu o echipă reînnoită din temelii. Polonezele, de asemenea duble campioane ale Europei (2003 și 2005), au și ele ambiții mari, mai ales că la Jocurile Europene, competiția disputată în vară la Baku, au cucerit medaliile de argint. Aflată la debutul la un turneu final al unui Campionat European, Slovenia poate reprezenta surpriza, neavând nici un obiectiv concret.
Grupa B – Antwerp (Belgia, Turcia, Azerbaidjan, Ungaria)
Cea de-a doua gazdă a Campionatelor Europene de volei feminin, Belgia, va juca în grupe la Antwerp, în fața propriilor fani. Intrate în competiție ca deținătoare a medaliilor de bronz – cea mai bună performanță – belgiencele vor avea de înfruntat câteva dintre cele mai valoroase echipe ale continentului. Principala favorită a grupei pare a fi Turcia. Turcoaicele vin aureolate de titlul cucerit la Jocurile Europene de la Baku și vor să răzbune prestația slabă din urmă cu doi ani, când au ocupat doar locul 7. Ocupanta poziției a patra la Jocurile Europene organizate în propria țară, echipa din Azerbaidjan vrea să folosească acest turneu final ca o competiție de pregătire a viitoarei ediții, cea din 2017, pe care o vor organiza în cooperare cu Georgia. Calificată din nou la un turneu final după 28 de ani, Ungaria, fosta medaliată cu bronz din 1983, vrea să fie surpriza grupei.
Grupa C – Rotterdam (Rusia, Bulgaria, Croația, Belarus)
Grupa C se va desfășura la Rotterdam, acolo unde spectatorii vor avea ocazia să vadă la lucru campioana europeană, Rusia. De 18 ori câștigătoare a competiției – s-au adunat și trofeele de pe vremea URSS – Rusia pare a fi favorită clară la primul loc. Bulgaria și Croația se vor bate pentru poziția a doua în serie. Campioane europene în 1998, bulgăroaicele au terminat pe locul 13 la ediția trecută și acum ar vrea să-și spele imaginea. În contradicție cu adversarele lor, croatele au ocupat în 2013 cel mai bun loc din istoria participărilor la Europene: 5. În fine, Belarus, a patra echipă din serie, speră să poată produce surpriza. Chiar dacă cel mai bun loc ocupat este 8, în 1995, această țară este la a șaptea participare la întrecerea continentală.
Grupa D – Eindhoven (Germania, Serbia, Cehia, România)
Grupa D e poate cea mai dificilă dintre cele trei. Dacă eram la fotbal spuneam că e o grupă de foc. Așa spun doar că e grea și că vom avea câteva meciuri de clasă. Chiar dacă Germania este vicecampioana ultimelor trei ediții – nici nu știu dacă e de bine, că au cucerit argintul de atâtea ori, sau de rău, că au pierdut de trei ori consecutiv finala – vedeta grupei pare a fi Serbia. Selecționerul acesteia, Zoran Terzic, care a activat câțiva ani și în România, a venit la Europene cu același lot cu care, în urmă cu aproximativ 3 săptămâni în urmă, a ocupat locul secund în Cupa Mondială, obținând astfel calificarea pentru Jocurile Olimpice. AICI revedeți imagini de la acea competiție. Cehia, campioana Ligii Europene din 2012, a sosit la Eindhoven cu scopul de a-și vinde cât mai scump pielea și de a reuși să depășească acel loc 10 de la ediția trecută. Am lăsat special la urmă România, pentru că eu cred că fetele noastre pot produce surpriza. Cu o singură medalie – de bronz – în palmaresul european (cucerită în 1963, la ediția organizată în România), jucătoarele noastre nu au nici un fel de presiune. De talentate sunt talentate, de antrenat s-au antrenat, așa că nu există motive să nu se lupte pentru fiecare minge ca și cum ar fi ultima. Un Campionat European este un eveniment de excepție și în teren și în afara lui, așa că, fetelor, bucurați-vă de tot ce vi se întâmplă acolo!
Mai trebuie spus că acest Campionat European nu pune la bătaie nici un bilet pentru Jocurile Olimpice din 2016.
AICI vedeți ce meciuri sunt transmise de DolceSport în faza grupelor.
[wpdevart_like_box profile_id=”doarvolei” connections=”show” width=”300″ height=”550″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]