Dacă sunteți curioși să aflați cât v-ar costa să vă înființați o echipă și să jucați direct pe prima scenă a voleiului românesc, protocolul de colaborare dintre CSS LAPI CNEV Dej și SCM Zalău vă dă răspunsul: un set de echipament și 10 mingi Mikasa.
Înființat în luna iunie, SCM Zalău va juca începând din octombrie direct în Divizia A1. Cum o echipă nou-născută nu poate începe activitatea direct pe prima scenă, zălăuanii au încheiat un protocol de colaborare cu o divizionară secundă, cu ajutorul căruia au reușit să își vadă obiectivul împlinit. Miercuri au apărut în spațiul public și documentele oficiale care stau la baza acestui protocol. AICI le puteți vedea. Au fost publicate de Sălăjeanul, și din ele putem afla cât costă un loc în prima divizie.
La Articolul 5 al Protocolului de Colaborare se menționează: ”SCM Zalău se obligă să ofere materiale sportive, constând în: un rând de echipament de joc și 10 mingi oficiale Mikasa”. Practic, cu asta se alege Dejul din această colaborare, foarte puțin dacă mă întrebați pe mine, măcar pentru faptul că LAPI este una dintre puținele echipe care are echipe la toate categoriile de vârstă – minivolei, speranțe, cadeți și juniori. Drept urmare, ar fi trebuit ca toți copiii să aibă câte un echipament nou. Trecând peste această negociere nereușită, totuși în contract trebuia specificat ”echipament de joc pentru volei”, ca să nu te trezești că primești echipament de rugby sau fotbal, și ”mingi oficiale de volei Mikasa”, ca să nu le fie livrate, de exemplu, mingi de handbal. Știu că sunt cârcotaș și că astfel de lucruri nu se vor întâmpla, dar mai știu și că într-o lume civilizată în contracte trebuie scrise toate detaliile, pentru a nu exista discuții la proces.
Protocolul este forma cea mai ușoară pentru ca o nou-înființată să joace direct în Divizia A1
Acum, trebuie să vorbim puțin și despre această colaborare între CSS LAPI CNEV Dej și SCM Zalău, de care ați putut citi pe Doarvolei.ro încă din iulie – habar n-aveam că era vreo exclusivitate, recunosc. Acest protocol publicat de ”Sălăjeanul” nu a apărut pentru că zălăuanii vroiau să îmbrace echipa din Dej sau pentru ca banii zălăuanilor să ajungă la Dej, așa cum alarmist și în mare parte neadevărat sună titlul materialului din publicația respectivă. Era una dintre cele două forme legale pentru ca SCM Zalău să poată fi înscrisă în Divizia A1 la volei. Cealaltă era fuziunea cu o formație din A2 sau din A1, dar asta însemna că respectiva echipă dispărea. Așa, prin acest protocol, LAPI Dej își poate vedea în continuare de activitate, putând însă, așa cum scrie în protocol, să introducă de câte ori dorește jucători în nou înființata echipă, care va juca în Divizia A1 sub numele de CSS LAPI CNEV Dej-SCM Zalău. Evident că asta nu se va petrece niciodată, dar trebuia scris, așa cum trebuia scris în protocol, chiar de la Articolul 1, și că acesta ”are ca scop depistarea, selecția și instruirea copiilor și juniorilor talentați în volei în vederea formării lor ca sportivi de înaltă performanță și pentru asigurarea unui lot valoros care să participe la Campionatul Național de Volei sezon 2020/ 2021”. O enormitate, așa cum probabil că v-ați dat seama cu toții după ce v-ați oprit din râs…
Pentru a participa în Divizia A1 o echipă trebuia să fi jucat în sezonul trecut măcar în Divizia A2
Revenind la protocol, acesta reprezintă forma cea mai simplă pentru ca o echipă nou-înființată să joace din primul an în prima ligă. Și era necesar pentru ca noua echipă a Zalăului să poată fi invitată, prin interpuși, să joace în Divizia A1. Doar divizionarele secunde puteau fi întrebate dacă vor să evolueze pe prima scenă în campionatul 2020/ 2021, dar SCM Zalău, ca entitate separată, nu îndeplinea acest criteriu, ea fiind înființată în luna iunie 2020, după terminarea Diviziei A2. Drept urmare, acestei invitații i-a răspuns pozitiv CSS LAPI CNEV Dej, care a anunțat, așa cum vedeți din actele publicate de Sălăjeanul, că va juca sub forma pe care ați văzut-o mai sus. Evident, el putea fi încheiat cu oricare altă echipă participantă la trecuta ediție a ligii secunde, nu neapărat cu dejenii.
Federația Română de Volei, care și-a dorit de la început ca Zalăul, un oraș important pe harta voleiului românesc, să continue să aibă echipă în primul eșalon, nu putea decât să accepte acest protocol. Fără el, SCM Zalău nu putea fi prezentă în Divizia A1 decât printr-un abuz de putere al FRV, de genul celui făcut de FRF prin acceptarea nou înființatei Universitatea Craiova direct în Liga 2 în urmă cu peste 10 ani. Nu s-a întâmplat asta și nu pot decât să salut rezolvarea legală a unei situații ce putea deveni explozivă.
La Zalău, dezinformările vin din toate părțile
În ceea ce privește informația că banii sălăjenilor vor ajunge la Dej, nu este vorba decât de o dezinformare bine scrisă. Pentru că jucătorii sunt legitimați de SCM Zalău și doar împrumutați pentru proiectul comun cu LAPI CNEV Dej, așa cum și jucătorii pe care îi ale LAPI Dej rămân legitimați acolo. Deci impozitele din salarii se întorc la municipalitatea din Zalău. De altfel, acest lucru e scris la Articolul 3 din Protocol: ”Începând cu data semnării și obținerii aprobărilor necesare pentru prezentul protocol, Centru Național de Excelență de volei masculin care funcționează în cadrul CSS LAPI CNEV Dej colaborează cu secția de volei din cadrul Sport Club Municipal Zalău”. Care, adaug eu, vine cu sportivii ei, cu care face înțelegeri în aceste zile.
Nu trebuie uitat cine deține publicația respectivă, ca să înțelegeți contextul: este vorba de aceiași oameni care au condus fosta prim-divizonară Volei Municipal Zalău, cei care nu și-au plătit jucătorii cu lunile de au ajuns pe bună dreptate să fie dați în judecată de sportivi pentru obținerea drepturilor lor.
Proiectul ”românesc” SCM Zalău are deja 6 străini, foarte probabil titulari
La fel de adevărat este că dezinformările au venit și din partea taberei adverse, pentru că la fel au procedat și cei de la SCM Zalău în momentul înființării. Ei și-au obținut finanțarea de peste 400.000 de lei de la primărie prezentând un proiect prin care se dorea apariția unei echipe care să ajute voleiul românesc, în care jucătorii români să fie predominanți, în special cei din zonă. Deși se știa că este o utopie, având în vedere că primele două ținte, despre care chiar s-a vorbit oficial, au fost Tudor Magdaș și Rareș Bălean. Ambii aflați sub contract cu alte echipe, Unirea Dej, respectiv VfB Frederichschafen. Deci ținte imposibile. După ce au ridicat ștacheta pretențiilor cu acest praf în ochi, conducătorii formației au făcut ce știu cel mai bine să facă șefii cluburilor românești de volei: au început să transfere din străinătate, dovedind că deși oamenii sunt noi, metehnele sunt aceleași. Conform celor de la ”Sportul Sălăjean”, în lot sunt acum doi sârbi de națională, Ivan Kostic și Nikola Pekovic (ultimul din postura de campion european), un brazilian, Nicolas Bernard dos Santos, care s-a numărat printre cei mai buni centri ai campionatului Franței, un component al naționalei Cubei, Yohan Armando Leon Napoles (recent campion în Argentina) și un ucrainean cu un CV impresionant, Andriy Levchenko. Evident, văzându-le cărțile de vizită, este greu de crezut că ei au venit la Zalău de dragul locurilor și nu pentru salarii competitive la nivel european… Lor li se mai adaugă și brazilianul Leo del Bosco, dar el deja poate fi asimilat ca român la cât a jucat aici. În total avem șase străini care e de așteptat să nu fi fost aduși doar să-și încurajeze echipa din ”pătrățel”, așa că echipa prezentată ca ”românească” va avea momente în care nu va avea nici un conațional în teren, mai ales că și selecționarea lor a fost făcută cu cap: doi secunzi, un centru, un ridicător, un fals și un libero…
ALIMENTEAZĂ-ȚI DRAGOSTEA PENTRU VOLEI CU PRODUSELE DE PE DOARVOLEI SHOP Pentru comenzi mai mari de 100 de lei, transportul este gratuit pretutindeni în țară
Cum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite
Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant.
Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe E-rovinieta.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Cum puteți susține Doarvolei.ro prin donații
Există și posibilitatea de a ajuta la dezvoltarea acestui site prin donații, dacă doriți acest lucru. Vedeți mai jos câteva posibilități. Prima este o donație prin PayPal – este de ajuns să apăsați pe butonul ”Donate” și sunteți redirecționați la pagina respectivă, unde puteți dona 1, 3 sau 5 euro, ori o altă sumă aleasă de voi – iar cea de-a doua este prin platforma Patreon, care este foarte folosită în această perioadă de multe site-uri și care funcționează pe același sistem. Donațiile pot fi singulare (prin PayPal) sau recurente (prin Patreon), adică se repetă în fiecare lună, putând fi oprite oricând doriți, desigur. Vă mulțumesc.
Donație prin PayPal