Din acest campionat a apărut o schimbare interesantă și – după părerea mea – binevenită, privitoare la condițiile de talie în campionatele masculine și feminine de juniori, respectiv cadeți.
Astfel, din campionatul 2019/ 2020, nu mai este obligatoriu să ai pe teren un jucător sau o jucătoarea cu talia specificată în regulament, ci echipele pot avea pe teren și un jucător cu până în 3 centimentri mai mic decât talia, cu condiția ca acesta să îndeplinească baremele de sărituri impuse de FRV. Acești sportivi poartă numele de ”jucători cu talie echivalentă”.
În anii trecuți, inclusiv în campionatul recent încheiat, echipele erau obligate fie să aibă un jucător cu talie sau mai înalt decât limita impusă, fie unul din categoria inferioară, dar care să îndeplinească și el condițiile de înălțime corespunzătoare vârstei lui.
Ce diferență este față de anii trecuți în regula taliei în campionatul de volei pentru cadeți, respectiv juniori
Ca un exemplu, la juniori, până în campionatul masculin trecut, la juniori, echipele erau obligate să aibă pe teren fie un junior de 1,93 m, fie un cadet de 1,90 m. Dacă aveau un junior cu o înălțime între 1,90 m și 1,92 m, nu se considera că au talie și, deci, nu se puteau înscrie în campionat.
Acum, însă, echipele de juniori trebuie să aibă fie un jucător de 1,93 m sau mai mare, fie să aibă un jucător cu o înălțime cuprinsă între 1,90 m și 1,92 m, indiferent de categoria de vârstă. Adică cine are juniori cu o înălțime cuprinsă între aceste limite nu trebuie decât să-o antreneze pentru a îndeplini baremurile de sărituri, pentru a putea juca în campionat.
Nu vreau să fie luată ca o critică – din contră cred că este un mare pas înainte făcut de FRV în ceea ce privește îmblânzirea acestei reguli – dar eu aș fi mers chiar și mai departe dacă aș fi fost în locul celor de la FRV: aș fi considerat drept ”jucător cu talie echivalată” orice jucător sau jucătoare, indiferent de înălțime, dar care îndeplinește condițiile de barem de sărituri impuse de Federație. Pentru că dacă există un sportiv care are, de exemplu, 1.83 m, și la cadeți poate ataca de la 3,20 m și poate bloca la 3,00 m, înseamnă că avem parte de un copil care chiar trebuie încurajat. Iar echipa care l-a descoperit și format trebuie la rândul ei încurajată să continue să pregătească în acel fel copiii. Până la urmă, în volei nu este important unde ajungi cu mâna sus când stai pe loc, ci unde ajungi cu mâna sus atunci când sari, căci acolo, la înălțime, se dă bătălia pentru minge și, implicit, pentru puncte.
Singura mea întrebare este însă cum se va cunoaște dacă un jucător cu trei centimetri mai mic decât înălțimea stabilită ca etalon și-a îndeplinit cu adevărat baremurile de săritură sau nu. Ei vor da aceste două norme de control și înaintea începerii campionatului? Cu ce supervizor din partea FRV? Sau se merge pe încredere? Probabil că ar trebui specificate și aceste condiții de verificare în Buletinul Informativ, ca să nu existe comentarii și contestații după aceea.
Condițiile de talie la volei juniori și cadeți în campionatul 2019/ 2020
Iată, în continuare, care sunt condițiile de talie care se vor aplica în campionatul 2019/ 2020 la juniori și cadeți, masculin și feminin. (textul e copiat din Buletinul Informativ al FRV).
Cadeți masculin – obligatoriu în teren un jucător de 190 cm(nu contează anul nașterii) sau jucător cu talie echivalată cu valorile baremelor săriturilor (min. 320cm – atac SI minim 300 cm – blocaj)
Cadeți feminin – obligatoriu în teren un jucător de 178cm (nu contează anul nașterii) sau jucător cu talie echivalată cu valorile baremelor săriturilor (minim 280cm – atac SI minim 270cm – blocaj)
Juniori masculin – obligatoriu în teren un jucător de 193 cm (nu contează anul nașterii) sau jucător cu talie echivalată cu valorile baremelor săriturilor (minim 325 cm – atac SI minim 305 cm – blocaj)
Juniori feminin – obligatoriu în teren un jucător de 180 cm (nu contează anul nașterii) sau jucător cu talie echivalată cu valorile baremelor săriturilor (minim 285 cm – atac SI minim 275 cm – blocaj)
SE ADMIT ÎN CATEGORIA JUCĂTORILOR CU TALIE ECHIVALATĂ, DOAR SPORTIVII AVÂND TALIA MAI MICĂ CU 3 cm FAȚĂ DE CERINȚĂ.
Dacă nu ați făcut-o încă, puteți arunca un ochi și da un like și pe Pagina de Instagram a Doarvolei. AICI o puteți vedea.
Cum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite
Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant .
Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe E-rovinieta.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Meli Melo, vă rog să folosiți link-ul de AICI
În opinia mea, dacă o echipă fără talie câștigă un meci cu 3-0 în fața unei echipe cu talie, nu numai că trebuie premiată ci și încurajată să meargă mai departe. În regulamentul internațional nu sunt specificate astfel de elucubrații, iar juridic asta demonstrează clar o discriminare. Mâine nu vor fi acceptați decât jucătorii cu un ochi albastru și mai ce mai visează unul sau altul din decidenții vremelnici ajunși la „butoane”. Oare își mai pune cineva întrebarea dacă mai avem jucători de volei în România, sau de ce voleiul românesc nu mai contează prin străinătate?