
Istoria voleiului românesc și-a mai trecut o filă de aur în istoria sa azi, luni, 29 aprilie 2024. Corona Brașov a cucerit pentru prima dată titlul în voleiul masculin, însă, deși e o perfomanță istorică, aceasta e învinsă prin KO de un alt amănunt: Corona Brașov este primul club din voleiul românesc – masculin sau feminin – care câștigă titlul național din postura de nou-promovată! O performanță fantastică în condițiile în care a triumfat într-unul din cele mai puternice campionate ale ultimului deceniu.
Vi s-a întâmplat vreodată să vi se facă pielea de găină în timp ce scrieți despre ceva? Ei bine, asta trăiesc eu acum, după ce am asistat la extraordinara victorie a brașovenilor în fața campioanei ultimelor cinci ediții a campionatului României. V-am mai spus că eu sunt suporter universal, nu țin cu nimeni și țin, totodată, cu toată lumea la volei, pentru că nu cred că există echipă masculină sau feminină în care să nu am 2-3 cunoscuți și nu am cum să fiu împotriva lor vreodată. Dar ceea ce a reușit Laurențiu Lică la Brașov nu poate să lase indiferent pe nimeni. Și de aceea încă resimt emoția transmisă prin intermediul transmisiei televizate de jucătorii din teren, dar și de fantasticii suporteri din tribune, care au epuizat biletele încă de la orele dimineții și care au făcut o atmosferă de meci mare. De asemenea, resimt, cumva, și tristețea gălățenilor, care au pierdut, după cinci ani, titlul.
Dar adevărul este că – judecând în ansamblul întregului campionat – dacă cineva merita din acest campionat să o detroneze pe Arcada, aceea era Corona Brașov. Și acest lucru, iată, s-a întâmplat, după ce formația din orașul de sub Tâmpa s-a impus cu scorul de 3-1 la „general”. Victoria finală a venit în meciul al patrulea, scorul de 3-1 (24-26, 25-21, 25-21, 25-19).
Să joci un meci decisiv este mereu foarte dificil, în special pentru echipa care conduce. Știi că ești atât de aproape – îți mai trebuie trei seturi, practic – de victoria pe care tu mereu ai sperat-o, dar în care poate foarte puțini au crezut la începutul campionatului. De aceea, presiunea de pe umerii lui Colito și ai coechipierilor săi a fost fantastică și s-a văzut în special în primul set, pe care l-au pierdut la 24. Numai că, din actul al doilea, scandările celor aproape 1.500 de fani au reușit parcă să-i elibereze pe favoriții locali, care ca prin farmec au scăpat de apăsări și au dat drumul la joc.

Colito a fost jucătorul meciului, cu 25 de puncte
Colito, autor a 25 de puncte, a fost fenomenal într-un meci crucial, Halilovic și-a pus în evidență coechipierii senzațional, iar Magdaș și cu Lupu, pe centru, au fost magistrali. Iar victoria a venit cumva firesc, spre marea bucurie a unui oraș care, iată, trăiește și prin sport. Pentru că trebuie spus că în afară de acest titlu cucerit la volei, Corona a mai cucerit, în urmă cu câteva săptămâni, titlul și la hochei pe gheață. Astfel, Brașovul este alături de București singurul oraș din România cu cel puțin două campioane în sporturile de echipă din 2024.
În ceea ce-i privește pe cei de la Arcada, aceștia au luptat, dar parcă nu au reușit să facă în ultimele două seri pasul de la echipă bună la echipă foarte bună, așa cum trebuie să fii atunci când vrei să cucerești trofeul. Au apărut greșeli la mingi care păreau ușoare, au apărut unele desincronizări în apărare, iar într-o finală orice amănunt contează. Desigur că e greu să pierzi titlul după cinci ani, însă acest sistem de play-off face chiar și eșecul mai ușor digerabil. Pentru că nu contează doar un meci în care prinzi o zi proastă, te bate adversarul și „la revedere” titlul. Nu, aici, în finala play-off-ului, trebuie să pierzi trei partide pentru a termina pe locul 2, ceea ce înseamnă că rivala chiar ți-a fost superioară. Iar Corona, așa cum am mai spus, este o campioană mai mult decât meritată, în ciuda statutului de nou-promovată (se pare că rescrierea istoriei mă transformă și în poet, îmi cer scuze, nu e intenționat).
În urmă cu un an, antrenorul Coronei, Laurențiu Lică, era încă jucător activ, la SCMU Craiova
Nu pot încheia fără a spune câteva cuvinte despre marele erou al acestui an în voleiul brașovean, Laurențiu Lică. Știu că toată lumea a avut ochi în acest campionat doar pentru Colito, care a fost o forță de la început până la final, sau pentru Halilovic, care a fost un adevărat magician de-a lungul întregului sezon, însă nimic nu era posibil fără Laurențiu Lică. Antrenorul debutant care a construit o echipă după chipul și asemănarea sa – am remarcat acest lucru încă din primele etape ale campionatului și mă bucur că am avut dreptate. Antrenorul are a demonstrat că dacă aplici și ca tehnician aceleași principii pe care le-ai avut ca jucător: muncă, seriozitate și spirit de echipă, succesul nu are cum să nu vină.
Vorbeam de spirit de echipă. Cred că nimeni nu poate să mă contrazică atunci când spun că acest titlu a fost câștigat de ECHIPĂ, nu de Colito sau de cine știe ce alt jucător (recunosc, urăsc să scriu cuvinte cu majuscule, dar acum chiar nu aveam cum să nu o fac, atât de pregnant a fost sentimentul dat de brașoveni în 2023/ 2024). Tunarul spaniol nu ar fi ajuns la performanțele din acest sezon fără sprijinul echipei din spatele lui, iar echipa nu ar fi ajuns atât de sus dacă în multe meciuri Colito nu te făcea să te întrebi ce caută în campionatul nostru și de ce nu-l vedem la vreo echipă de top în Liga Campionilor, atât de strălucitor era jocul lui. A fost un mix ideal pentru atingerea scopului comun, titlul.
Revenind la Laurențiu Lică, să nu uitați, vă rog, că anul trecut pe vremea asta, adică pe 29 aprilie 2023, el era încă jucător activ și se afla în plină luptă pentru medalia de bronz, pe care avea să o câștige cu SCMU Craiova. De atunci știa că va veni antrenor la nou-promovata Corona Brașov, probabil că știa și câțiva jucători cu care urma să lucreze, dar nici lui nu cred că îi trecea prin cap că formația sa va deveni campioană în doar un an. Și nu oricum, ci după un duel senzațional cu bunul său prieten, finul său, Sergiu Stancu, cel care, să ne reamintim, a cucerit primul titlu de campion ca antrenor acum 7 ani, cu Lică în teren, la Tricolorul Ploiești!
Corona Brașov, prima nou-promovată care cucerește titlul la volei în România
Numai că visul lui Laurențiu Lică și al celor care au crezut în el și în jucătorii săi a devenit realitate, poate cumva contra pronosticurilor. Păstrând proporțiile, aș asemui această victorie finală a Coronei Brașov cu cursa de acum 20 de ani a Cameliei Potec, din finala de 200 m liber de la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004. Atunci, calificată cu al optulea timp în finală, ea a pornit de pe culoarul 1, cel considerat cel mai defavorabil obținerii unei medalii. Numai că ea nu doar că a urcat pe podium, dar a devenit campioană olimpică, într-una dintre cursele care sunt date și azi copiilor ca exemplu de determinare și de nerenunțare la visul propriu. Ei bine, cumva tot de pe culoarul 1, al outsider-ului, a plecat și Laurențiu Lică împreună cu Corona în acest campionat și iată că, 8 luni mai târziu, brașovenii au devenit prima nou-promovată din istoria voleiului românesc campioană națională!
Totodată, felicitările mele merg și spre conducătorii clubului, în special spre domnul Petrică Stancu, coordonatorul secției de volei, cel care a avut încredere să-i propună acest proiect lui Laurențiu, dar și să-i dea mână liberă în alegerea jucătorilor, un lucru foarte rar în sport, nu doar în volei.
În final – chiar că acum închei, că începe sezonul viitor până termin – un gând pios pentru cel care sunt sigur că s-a bucurat de undeva din ceruri de această victorie istorică a voleiului brașovean, pe care l-a iubit atât: domnul Tănase „Tică” Tănase, reputatul antrenor care a plecat dintre noi la începutul acestei luni, la 3 aprilie, la vârsta de 98 de ani! Mereu se mândrea cu istoria voleibalistică a Brașovului, mereu lăuda acest proiect început sub comanda lui Laurențiu Lică și sunt convins că dacă mai există ceva dincolo, s-a bucurat nespus de această victorie.
Lotul cu care Corona Brașov a cucerit titlul de campioană
1. Augusto Colito
4. Ioan Băcilă
6. Ewoud Gommans
7. Tudor Balu
8. Cristiano Oliveira dos Santos
9. Radu Dediulescu
10. Tudor Magdaș
11. Rusmir Halilovic
12. Santiago Alesson de Lima
14. Ștefan Lupu
16. David Runcan
17. Vlad Kantor
19. Filip Kovacevic
20. Dușan Stojsavljevic
Antrenor principal: Laurențiu Lică
Antrenor secund: Bogdan Preda
Scouter: Mart Pajuslau
Preparator fizic: Ștefan Gerea
Maseur: Florin Dima
Conducător secție volei: Petrică Stancu
Corona – Arcada 3-1 (24-26, 25-21, 25-21, 25-19)
Au jucat pentru Corona: Colito 25p (+13), Lupu 10p (+5), Magdaș 9p (+6), Stojsavljevic 6p (+2), Gommans 6p (+2), Cristiano 4p (0), Kovacevic 3p (-2), Halilovic 2p (+2), Santiago 0p (0), Balu 0p (-), Runcan 0p (-2), Kantor (libero, 0). Nu au jucat: Dediulescu, Băcilă (libero). Antrenor: Laurențiu Lică.
Au jucat pentru Arcada: Nikula 12p (+3), Nery Lopes 10p (+6), Bala 9p (+4), Woch 8p (+6), Aldea 5p (+1), Mihălescu 4p (+1), Butnaru 3p (+1), Javad 2p (+2), Lescov 2p (+1), Lescov 2p (+1), Gergye 2p (-7), Talpă 1p (0), Hamacher 1p (-1), Toman (libero, -2). Nu a jucat: Cristudor (libero). Antrenor: Sergiu Stancu.
Bravo lor !! Să se mai câştige titluri şi prin Ardeal. Dar cel mai mult mi-a plăcut că pe tricourile sportivilor nu scria Consiliul Judeţen sau Consiliul Local. De cuvintele astea politice m-am săturat, că apar aproape la toate echipele.