Cupa României (m): SCMU Craiova și Arcada Galați vor lupta azi pentru trofeu, după ce au câștigat două semifinale dramatice

Arcada Galați și bucuria victoriei

Trofeul Cupei României la volei masculin își va afla azi, duminică, noii stăpâni. Pentru el se vor lupta, de la ora 17.00, SCMU Craiova și Arcada Galați, ambele calificate în finală după meciuri fabuloase. 




Prima finalistă s-a stabilit după meciul dintre SCMU Craiova și Steaua. S-au impus oltenii cu scorul de 3-2 (25-22, 20-25, 25-22, 23-25, 17-15), infirmând pronosticurile, care îi dădeau pe bucureșteni mari favoriți. Dar, pe de altă parte, s-a dovedit încă o dată ceea ce vă spuneam și în avancronica semifinalelor: competițiile eliminatorii sunt cu totul altceva decât cele din campionat. Câștigă cei stăpâni pe ei, care au mai multă experiență și, desigur, care prind o zi bună. Iar acum au fost cei de la Craiova.

A fost un meci în care am văzut până unde pot fi duse limitele umane, căci Laurențiu Lică, la cei 43 de ani ai săi, s-a aflat în teren în fiecare secundă din cele două ore și 28 de minute. Mai mult decât atât, a făcut 20 de puncte – cele mai multe din echipa lui, la egalitate cu Vinicius. Practic, am asistat la evoluția unui jucător-fenomen, un jucător care a demonstrat încă o dată ce înseamnă să joci din pasiune, ce înseamnă să nu te gândești la tine, ci doar la echipă.

Dacă nu știți exact de ce îl laud și mă înclin în fața performanțelor lui Laurențiu, vă invit să faceți un experiment. Întâi, să ne uităm puțin pe cifre. Acestea spun că a atacat de 41 de ori și a servit de 22. Asta înseamnă că a lovit mingea cu putere din săritură de 63 de ori. Și-a trecut în cont și două blocaje, dar de sărit la blocaj a sărit, probabil, de 60 de ori. Când nu făcea asta, era mereu alert pentru a intercepta o minge sărită din blocaj sau plasată de adversar. Acum încercați să dați în timpul liber 63 de lovituri cu putere maximă într-o minge precum cea de box din parcurile de distracții, să săriți de 130 de ori la înălțime maximă, să faceți măcar 10 plonjoane și să stați în semi-flexie sau să faceți fandări în rest, așa cum face un jucător de volei în timpul unui meci. Totul, în decurs de două ore, căci vreo 28 de minute să spunem că au fost pauzele generate de time-out-uri, challenge sau perioadele dintre seturi. Vă spun, e greu și să ne imaginăm așa ceva, dar pentru Lică și toți ceilalți jucători de volei asta înseamnă un meci, acesta e efortul pe care îl fac.

Victoria Craiovei a fost una meritată, pentru că a fost echipa care a crezut parcă mai mult în șansa ei, oricât de demodat ar suna asta. De luptat pentru mingi au luptat toți cei de pe teren, iar diferențele, deși au fost mici,  au contat. Astfel, raportul blocajelor de 13-10 pentru Craiova (Robert Călin a fost liderul, cu 5 reușite) sau de 64% – 60% preluări pozitive tot pentru Craiova au înclinat cumva balanța asupra învingătoarei. De asemenea, cred că a contat faptul că antrenorul oltenilor, Dănuț Pascu, a schimbat ridicătorul în anumite momente, introducerea lui Teleleu în locul lui Viiber aducând o limpezire a ideilor în cadrul echipei, dar dându-i și timp gigantului coordonator estonian să-și refacă puterile.

Cele două echipe se vor întâlni, probabil, și în semifinalele campionatului, numai că acolo cred că lucrurile vor sta diferit. Nu doar că steliștii vor fi puși în temă de forța reală a adversarei, dar acolo știi că nu depinzi neapărat de un meci, pentru că ai șansa să ”dregi busuiocul” în partidele următoare.

Au jucat pentru SCMU Craiova: Vinicius dos Santos (20), Lică (20), Lupu (12), R. Călin (12), Kovacevic (11), Hukicevic (2), Viiber (1), Teleleu (-), Diaconescu (libero). Nu au jucat: Pereira, Pantic, Cîrlogănescu. Antrenor: Dănuț Pascu.

Au jucat pentru Steaua: Pokersnik (23), Peța (15), C. Matei (15), Vologa (11), Wilson (7), Sobala (2), Kostic (2), Iftime (-), Lakcevic (libero). Nu au jucat: Baziliuc-Iordache, Cl. Dumitru, Bontea, Păun (libero). Antrenor: Bogdan Kotnik.




Arcada Galați a învins-o pe Dinamo în cinci seturi

În cea de-a doua semifinală s-au întâlnit Arcada Galați și Dinamo. Două echipe care pare că și-au propus ca anul acesta să facă show indiferent unde se întâlnesc. Aceasta a fost a patra partidă directă dintre ele în acest sezon, după finala Supercupei (3-2 pentru Dinamo) și cele două meciuri din sezonul regulat, unde fiecare s-a impus în cinci seturi pe propriul teren. Și acum am avut tot un meci terminat în setul decisiv, iar învingătoare a fost Arcada Galați, scor 3-2 (25-18, 21-25, 25-20, 18-25, 15-10). A fost victoria unei formații care a știut să-și valorifice la maximum toți jucătorii. Vă spuneam înaintea jocului că antrenorul Sergiu Stancu a ajuns la experiența pregătirii și disputării meciurilor importante. Știe că nu există titulari de drept – toți antrenorii spun că știu, dar foarte puțini și aplică în practică asta. Astfel că la meciurile Arcadei veți vedea că de foarte multe ori nu există voleibaliști care nu intră pe teren. Pentru că voleiul, fiind un joc atât de dinamic, cu atât de multe momente în care ai nevoie pentru o anumită poziționare de un anumit tip de jucător, încât e aproape imposibil să îți îndeplinești planurile doar cu cei 7 titulari, incluzând aici și libero-ul. Astfel că Arcada poate începe cu un ridicător și termina cu altul, așa cum s-a întâmplat acum, poate scoate în ultimele două seturi cel mai înalt jucător din campionat, Talpă, pentru a-l introduce în locul lui pe internaționalul român Magdaș, care a fost omul finalului de meci. De fapt, cred că e incorect să nominalizez pe cineva, pentru că victoria a fost una a echipei și a sistemului tactic impus de antrenor. Căci cele 16 blocaje reușite împotriva celei mai puternice echipe (din punct de vedere al întregului lot) din campionat asta înseamnă: o victorie a tacticii. Spre comparație, dinamoviștii nu au izbutit decât 5 blocaje, iar asta depinde nu doar de inspirația atacanților adverși, ci și de tactica impusă ridicătorilor.

În ceea ce-i privește pe dinamoviști, aceștia au suferit o înfrângere dureroasă în fața unui adversar pe care îl vor reîntâlni în semifinalele campionatului. La fel ca și în cazul viitorului posibil duel dintre Steaua și Craiova și aici cred că bucureștenii vor porni favoriți, deși, după cum ne-a demonstrat realitatea, nu există favorite atunci când se întâlnesc cele patru mari forțe ale întrecerii interne. Un campionat care a crescut mult ca valoare în ultimii ani, iar în acest sezon pare mai tare ca oricând.

Au jucat pentru Arcada Galați: Bala (17), Madsen (13), Rață (12), Butnaru (10), Magdaș (7), Vilimanovic (3), Talpă (2), Mihălescu (-), Smits (-), Lescov (-), Cristudor (libero), Kantor (libero). Antrenor: Sergiu Stancu.

Au jucat pentru Dinamo: Felix Junior (20), Cuk (13), Bălean (10), Cherbeleață (8), Bartha (7), Mihalcea (3), Gommans (1), Pujol (-), Thondike (-), Watanabe (libero). Nu au jucat: Ghionea, Sanchez, Ramirez Pita, Dovale (libero). Antrenor: Fernando Munoz Benitez.

Finala Cupei României, un duel între doi antrenori români

Nu pot să închei înainte de a remarca un lucru care mă bucură: în finala Cupei României, care va avea loc de la ora 17.00 și va fi în direct la TVR 3, sunt două echipe conduse de antrenori români. Fostul și actualul selecționer al naționalei, Dănuț Pascu și Sergiu Stancu. Pentru asta, mă înclin încă o dată în fața lor și le doresc să găsească formula potrivită pentru a continua și azi spectacolul de ieri.




Cum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite

Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant.

Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe E-rovinieta.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI</

Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati acest site. Cert este că e un loc dedicat exclusiv voleiului, voleibalistilor si iubitorilor acestui frumos sport, cazut pe nedrept parcă in dizgratie. În perioada noiembrie 2020 - martie 2023 am fost ofițerul de presă al FRV. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail contact@doarvolei.ro, pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei sau pe cea de Instagram: https://www.instagram.com/doarvolei/ .
http://doarvolei.ro

Lasă un răspuns