
Pe site-ul Federației Române de Volei este publicat de câteva săptămâni Buletinul Informativ pentru sezonul viitor. Acolo sunt trecute și componențele seriilor din Divizia A2, sau din campionatul de copii și juniori, atât la feminin cât și la masculin.
Azi mă voi referi doar la componența celor două serii din Divizia A2 la volei feminin, acolo unde împărțeala echipelor în cele două serii geografice a fost făcută de o manieră cel puțin ciudată. Am remarcat acest lucru de la început, dar nu am scris până acum deoarece am crezut că totul va reveni la normal, având în vedere că până la 1 septembrie pot fi făcute propuneri de modificări de către membrii afiliați. Nu a fost cazul, cel puțin din documentele postate pe frv.ro, așa că m-am gândit să atrag atenția până nu trece termenul limită.
Ei bine, este vorba, așa cum am mai spus, de împărțirea echipelor în cele două serii, care acum arată așa:
Seria Est
- CS Top Volei Constanța
- CSM 2007 Focșani
- CSU Galați
- CTF Mihai I București
- CSS 1 Momentos Constanța
- CS Medgidia
- CSM București
- CSM Unic Piatra Neamț
Seria Vest
- CSU Politehnica Timișoara
- CS Volei Club Deva
- CSU Medicina Târgu Mureș
- Rapid București
- ACS Transilvania Brașov
- CSU Oradea
- FC Argeș Pitești
Capitolul III al Regulamentului de Organizare al Diviziei A2, sezonul 2017/2018, scrie negru pe alb: ”Echipele înscrise în această competiţie vor fi împărţite, atât la feminin cât şi la masculin, după criterii geografice, în câte două serii de câte 6/8 echipe”. Acum, nu știu dacă doar mie mi se pare ciudat, dar e cel puțin absurd ca Bucureștiul să fie și în Seria Vest și în Seria Est. Singura explicație, în acest caz, e că poate Giuleștiul e mai la Vest față de CTF Mihai I, deși sunt la două stații de tramvai, sau, poate, față de locul în care își va desfășura CSM București întâlnirile. Altfel, nu are absolut nici o logică plasarea giuleștencelor în Seria Vest.
Înțeleg că ar trebui, conform aceluiași regulament publicat în Buletinul Informativ, ca o serie să aibă între 6 și 8 echipe. Dar așa cum tot FRV a fost de acord ca în sezonul 2017/ 2018 Seria Vest a Diviziei A2 la masculin să aibă doar 5 echipe, cred că nu se va crampona nimeni de acolo dacă nu vor fi cel puțin 6 echipe în Seriile din Divizia A2 la feminin.
Sugestia mea este ca Rapidul și FC Argeș Pitești să revină acolo unde le-a fost mereu locul, în Seria Est. Așa, Seria Vest ar avea 5 echipe, iar Seria Est două grupe a câte 5 formații. Astfel, am avea același număr de etape în toate cele trei grupe (una în Seria Vest și două în Seria Est). Iar pentru stabilirea calificatelor în turneul play-off din Seria Est, soluția ar putea fi simplă: ocupantele locurilor 5 în cele două grupe să fie eliminate după prima fază, iar cele 4 locuri din turneul play-off să fie ocupate după disputarea unor meciuri în ”cruce”, între locul 1 din grupa A contra locului 4 din grupa B și tot așa. Evident, partidele ar avea loc după actualul sistem, din play-off adică cel mai bun din trei meciuri.
Trecând peste absurdul despărțirii unui oraș între Est și Vest, aruncarea Rapidului și chiar a piteștencelor în Seria Vest are și consecințe negative asupra desfășurării campionatelor de junioare și cadete. De regulă, echipele din liga secundă au în componență multe junioare și cadete, acesta fiind și unul din scopurile acestui campionat. Ele au dublă legitimare și, evident, joacă și în campionatele corespunzătoare vârstei lor. Numai că, de exemplu, Medicina Târgu Mureș cum ar putea să joace fără a fi afectată calitatea jocului sâmbătă la București, în liga secundă și duminică acasă, la junioare? E doar un exemplu, pentru că știu că Medicina e formată cam 90% din junioare și cadete, dar raționamentul este valabil și la o deplasare Oradea – București (600 km), Timișoara – București (546 km), sau Deva – București (397 km).
De aceea, cred că nu ar fi rău dacă s-ar regândi această împărțire pe serii geografice, cât timp se mai poate. E foarte bine că avem înscrise mai multe echipe decât am avut până acum în liga secundă, dar în loc să fie motiv de bucurie e unul de pedeapsă la adresa unor jucătoare sau cluburi – pentru că deplasările lungi sunt și costisitoare.