EXCLUSIV: Cristina Pîrv: ”Reîntâlnirea cu voleiul românesc a fost una emoționantă”

Cristina Pîrv a jucat volei cu cei mici la inaugurarea Academiei Pîrv11 (FOTO: Vakarcs Loránd)

După aproape 30 de ani petrecuți în străinătate, Cristina Pîrv (47 de ani) a revenit în voleiul românesc, în calitate de manager. Ea a acordat un amplu interviu site-ului Doarvolei.ro, în care a vorbit despre cum i s-a părut reîntâlnirea cu campionatul intern, ce părere are despre evoluția ca jucătoare a fiicei sale, Nicoll, dar și despre Academia de volei Pîrv 11 pe care a deschis-o în luna noiembrie a anului trecut. De asemenea, povestește care sunt planurile ei cu aceasta, dar și cu ACS Volei Cristina Pîrv Turda, echipa din Divizia A2 cu care anul viitor vrea să atace promovarea în prima divizie.



Doarvolei.ro: Cum ți s-a părut reîntâlnirea cu voleiul românesc?

Cristina Pîrv: Pentru mine, reîntâlnirea cu voleiul românesc a fost una emoționantă, la fel ca întoarcerea acasă, în România, după 27 de ani petrecuți peste granițe. Mi-am dorit întotdeauna să pot să îi ofer voleiului românesc puțin din ceea ce acesta mi-a dat la începutul carierei mele sportive, iar acum a sosit acest moment. Spre deosebire de alte țări în care am jucat, unde voleiul se joacă la un nivel avansat, în România lucrurile sunt încă departe. Avem mult de lucru, multe aspecte de schimbat, de îmbunătățit, dar în primul rând trebuie să creștem și să promovăm mai mult jucătoarele de la noi din țară. Dorință de schimbare există, ceea ce nu poate decât să mă bucure, dar faptele sunt cele care vorbesc cu adevărat, astfel că, e momentul să facem fiecare dintre cei implicați în sport, atât cât ține de noi, pentru ca lucrurile să fie așa cum ne dorim și cum visăm pentru voleiul românesc.

Cristina Pîrv: ”Sunt foarte mândră de fiecare jucătoare în parte de la Turda”

Cum ți se pare că s-a descurcat Turda în campionatul Diviziei A2, având în vedere că a fost prima experiență de acest gen pentru majoritatea fetelor? Se putea obține mai mult?

Cristina Pîrv: Sunt foarte mândră de echipa de la Turda și de fiecare jucătoare în parte. Am crescut mult împreună, atât în timpul antrenamentelor, dar mai ales în timpul meciurilor din campionat sau a turneului semifinal de promovare al Diviziei A2 Vest. Echipa Asociația „Club Sportiv (ACS) Volei Cristina Pîrv” este una tânără, întrucât ne-am format în urmă cu jumătate de an. Mai bine de jumătate din fetele care intră în componența echipei sunt fete locale, de la Turda sau din împrejurimi. Echipa este tânără și în ceea ce privește media de vârstă. În cadrul campionatului, am evoluat cu două jucătoare de clasa a opta, de 14 ani. De asemenea, pentru Nicoll, care are 15 ani, a fost primul an de volei și primul campionat la care a participat. Avem și sportive cu experiență, dar și aici, vârsta media de vârstă e mică, în comparație cu alte echipe. Cele mai în „vârstă” două sportive din echipă au 28 de ani. La Craiova, la turneul  fazei a II-a a Seriei Vest, media de vârstă a echipei noastre a fost de 17 ani. A fost un turneu în urma căruia am învățat multe lucruri, cum de altfel, fiecare evoluție pe teren ne oferă o lecție importantă de volei, dar, de ce nu, și de viață.

Fiecare etapă vine cu propriile provocări, iar noi trebuie să ne concentrăm și să dăm 100% în fiecare moment. Uneori ne iese, alteori nu, dar până la urmă aceasta este frumusețea sportului: să înveți din propriile greșeli și să devii din ce în ce mai bun. Mie, ca sportivă, nu mi-a plăcut niciodată mediocritatea și îmi doresc să le transmit fetelor această mentalitate de învingător: să dai tot timpul 100% cu ceea ce ai în prezent și să muncești pentru ceea ce îți dorești, dar să muncești cu adevărat.

Fetele sunt tinere, fără experiență, dar au un potențial extraordinar pe care îmi doresc să-l fructific prin multă muncă. Nu ne oprim aici, asta e sigur! Dacă se putea obține mai mult? Probabil că da, dar experiența celorlalte echipe și mai ales în ceea ce privește momentele tensionate în timpul turneului semifinal, și-a spus cuvântul.

Echipa Volei Turda, al carei manager este Cristina Pirv, e gata de debutul în Divizia A2 la volei
Echipa Volei Turda, al carei manager este Cristina Pirv, e gata de debutul în Divizia A2 la volei

Cristina Pîrv: ”Pasiunea lui Nicoll pentru volei s-a născut odată cu revenirea în România”

Cum s-a descurcat Nicoll la prima ei experiență în A2?

Cristina Pîrv: Pentru Nicoll nu a fost doar prima experiență în A2, ci și primul an de volei, la nivel profesionist. Pe lângă echipa de A2, face parte și din echipa de cadete. Efortul ei a fost pe măsură și sunt mândră de ea. Pasiunea pentru volei s-a născut odată cu revenirea în România. În Brazilia nu îi plăcea, pentru că era multă presiune pe ea. Acum însă, lucrurile s-au schimbat: face zilnic naveta la Turda pentru a participa la antrenamente, este entuziasmată, se simte foarte bine în cadrul echipei. Nu e ușor, dar își dorește să facă performanță, lucru care presupune anumite sacrificii. Mă bucur să văd cât de pasionată și muncitoare este. Consider că fiecare copil trebuie să facă ceea ce îi place și să fie încurajat în acest sens, nu să fie „împins” să facă un anumit sport din cauză că mama sau tata au făcut performanță în respectivul domeniu. Mă bucură faptul că Nicoll a ales voleiul, dar aș fi susținut-o la fel de mult, orice alt sport ar fi ales. Cred că pasiunea este principalul „motoraș” care ne face să mișcăm lucrurile și susțin cu tărie că fiecare copil, începând cu ai mei, trebuie să facă ceea ce iubesc, atât când vorbim despre sport, cât și despre domeniile în care vor alege să se perfecționeze pe viitor.

Nicol Pirv în atac la turneul Seriei Vest a Diviziei A2 care a avut loc la Turda
Nicol Pirv în atac la turneul Seriei Vest a Diviziei A2 care a avut loc la Turda (FOTO: Sportul Doljean)

Cristina Pîrv: ”La anul vrem să promovăm în Divizia A1”

Continuați proiectul și anul viitor? Dacă da, cu ce obiectiv?

Cristina Pîrv: Da, cu siguranță vom continua și anul viitor. Principalul obiectiv este să devenim o echipă mult mai bine închegată, o echipă care să se cunoască și care să acționeze ca un tot unitar. Ne dorim să promovăm în Divizia A1, pentru că, așa cum spuneam, există potențial, fetele nu sunt doar talentate, ci și foarte tinere, astfel că le putem forma atât tactic, cât și din punct de vedere al caracterului de învingător. Ne dorim să creștem ca echipă, să avem meciuri cât mai bune, să dăm 100% în absolut tot ceea ce facem.

Cadoul ideal pentru practicanții voleiului de toate vârstele este la un click distanță. Îl găsiți pe site-ul Doavolei Shop, de unde puteți comanda fel de fel de produse personalizate pasiunii voastre. Mai jos vedeți Brățara Charm ”Love Volleyball”, care este disponibilă în mai multe culori.

Cristina Pîrv: ”Pentru mine, Academia de Volei Pîrv11 este un vis împlinit”

Cum merg lucrurile la Academie? Ești în punctul dorit pentru acest moment, sau s-au depășit așteptările?

Cristina Pîrv: Pentru mine, Academia de Volei Pîrv11 este un vis împlinit. Trebuie însă, să fac o precizare pentru că am observat că unele persoane confundă puțin lucrurile. Asociația „Club Sportiv (ACS) Volei Cristina Pîrv” este un proiect distinct față de Academia de Volei Pîrv11. Academia de Volei Pîrv11 este un ONG, lansat pe 11.11.2019, din dorința mea de a mă implica și mai mult în voleiul românesc, de a crește și de a descoperi copii și tineri talentați. De ce am ales să fac acest lucru? Mi-am dorit să mă implic mai mult, prin fapte concrete, în voleiul românesc, să se vorbească mai mult despre volei, să atragem copii, tineri, spre acest sport. Îmi doresc să crească numărul celor care practică voleiul, numărul legitimaților din România, indiferent dacă aceștia vor ajunge sau nu să facă performanță. Îmi doresc să le oferim copiilor și tinerilor talentați o șansă aici, la noi acasă, în România. Primul pas pentru a face acest lucru, este să investim în copii, să creștem jucători și jucătoare autohtoni/autohtone. Rezultatele se vor vedea în timp. Sportul nu se învață de pe o zi pe alta, la fel cum performanța nu se obține fără muncă și răbdare. Sădim acum, culegem roadele mai târziu. Partea bună a acestui aspect este faptul că „sădind” în sport, nu ai cum să greșești. Poate că nu vei obține neapărat performanța pe care o aștepți, dar vei „culege” tineri mult mai sănătoși și disciplinați, educați. Mulți oameni refuză să vadă acest lucru, dar sportul este o formă de educație și nu cred că greșesc dacă spun că una dintre cele mai puternice.  Ar trebui să profităm mai mult de acest lucru. Revenind, am început acest proiect acum patru luni și da, pot să spun că mi-au fost depășite așteptările, pentru că am văzut că există un interes real vizavi de volei.

Cristina Pîrv, la inaugurarea Academiei de Volei Pîrv 11, care a avut loc la 11.11.2019
Cristina Pîrv, la inaugurarea Academiei de Volei Pîrv 11, care a avut loc la 11.11.2019 (FOTO: Instagram Cristina Pîrv Official)

Câți cursanți ai și de ce vârste?

Cristina Pîrv: Inițial ne doream să facem grupe doar pentru copii între 8 și 18 ani, dar s-au înscris mulți adulți, astfel că am luat decizia de a face încă de la început și o grupă dedicată acestora. În prezent, avem patru grupe de sportivi, în funcție de categoria de vârstă din care fac parte: 7-9 ani, am scăzut vârsta de înscriere la 7 ani, întrucât am avut multe cerințe în acest sens; 10-12 ani, 13-18 ani și grupa de adulți. În total avem peste 50 de cursanți.




Cum se pot înscrie doritorii la Academia ta și câte antrenamente faci cu ei pe săptămână?

Cristina Pîrv: Pentru înscrieri, avem un formular care trebuie completat: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeESKWA3N06ATESbENVNqBDhimxLjrXacytBxny6hGCjJ9IPw/viewform . Acesta se regăsește pe Facebook-ul academiei, @AcademiaPirv11, la fel ca numărul meu de telefon sau adresa de mail a academiei (academiapirv11@gmail.com). Doritorii ne pot contacta prin orice metodă își doresc, inclusiv prin mesaj privat pe Facebook-ul meu @Pirv11Oficial, pe Instagramul meu @Pirv11Oficial sau pe Instagramul Academiei @AcademiaPirv11. Pe ambele rețele de socializare avem postat programul antrenamentelor, împreună cu locațiile acestora, asftel încât orice doritor să îl poată consulta. Avem câte două antrenamente pe săptămână pentru fiecare grupă.

La Academia de Volei Pîrv 11 copiii au parte de antrenamente, dar și de surprize foarte plăcute
La Academia de Volei Pîrv 11 copiii au parte de antrenamente, dar și de surprize foarte plăcute (FOTO: Facebook/ Academia de Volei Pîrv 11)

Cristina Pîrv: ”Voleiul nu este un sport care se învață repede, trebuie multă muncă, perseverență, determinare”

Ce planuri ai pentru Academie? Ai vrea să înscrii anul viitor în campionat o echipă la vreo categorie de vârstă ?

Cristina Pîrv: Academia de Volei Pîrv11 este un proiect nou, avem doar patru luni de existență. Momentan ne focusăm pe pregătirea sportivilor, facem foarte multă tehnică, pentru că eu consider că este esențial să învățăm totul bine de la început. Voleiul nu este un sport care se învață repede, trebuie multă muncă, perseverență, determinare. E adevărat, sportivii noștri au progresat mult, este vizibil acest lucru, dar momentan nu ne putem gândi la campionate. Pe viitor, nu excludem această posibilitate, dar momentan luăm lucrurile pas cu pas. Echipa de adulți își dorește să participe la o serie de evenimente caritabile, de amatori și îi voi susține în acest sens, dar aici vorbim despre hobby, nu despre performanță. În ceea ce îi privește pe copii avem sportivi talentați, dar nu vrem să ne grăbim, vrem să facem lucrurile ca la carte, înainte de a ne înscrie în orice campionat.

Brățara cu charm ”Volleyball Girl” este unul dintre produsele cele mai vândute pe Doarvolei Shop. Puteți vedea mai jos mai multe modele, iar pe site puteți afla detalii despre ele și despre culorile disponibile.

Cristina Pîrv: ”Postura de antrenor este cea mai dificilă”

Dat fiind că acum, la Academie ești și antrenoare, se poate spune că ai trecut în carieră prin toate pozițiile dintr-o echipă: antrenoare, manager și jucătoare. Care postură ți se pare mai dificilă?

Cristina Pîrv: Fiecare dintre cele trei poziții are farmecul și greutățile ei. Ca sportivă, răspunzi cumva doar de tine, de pregătirea ta, de dăruirea ta, de munca depusă, deși voleiul este cel mai de echipă sport dintre toate și trebuie să ai foarte bine dezvoltat spiritul de echipă, să fii dispus să colaborezi cu celelalte sportive, pentru a face un joc bun. Dar, în mare parte, decizia este la tine. Ești responsabil de ceea ce faci tu, de ceea ce reprezinți.

Ca manager, ai parte de alte provocări și deja devii responsabil și pentru alte persoane, pentru echipă, ca tot unitar. Aici ai parte și de taskuri ce nu țin doar de volei, ci și de buna funcționare a lucrurilor. Munca de manager este mai rece, în schimb cea de antrenor, este, din punctul meu de vedere, dedicație pură.

Ca antrenor și mai ales ca antrenor al copiilor, lucrezi cu cea mai pură, sinceră resursă a sportivilor și anume sufletul acestora, dincolo de pregătirea fizică și tehnica pe care le faci. Un antrenor bun trebuie să își cucerească sportivii antrenament după antrenament și trebuie să le insufle în primul rând, dragostea pentru volei. Copiii sunt sinceri și te taxează dacă nu dai 100%. Ei sunt cea mai bună oglindă a ta, ca antrenor. Acest lucru rămâne valabil și la grupele mai mari sau în cazul fetelor de la A2. Mai devreme sau mai târziu, felul în care un antrenor se dedică sportivilor, se vede. Astfel, cred că postura de antrenor este cea mai dificilă, pentru că modelezi, dincolo de sportivi de performanță, caractere și suflete.

Cristina Pîrv adoră să antreneze copiii la Academia de volei Pîrv 11
Cristina Pîrv adoră să antreneze copiii la Academia de volei Pîrv 11 (FOTO: Facebook/ Academia de Volei Pîrv 11)

Cristina Pîrv: ”Dorința mea este aceea de a susține voleiul românesc”

Cum te-ai decis să îți depui candidatura pentru postul de vicepreședinte al FRV? Ce intenționezi să faci din această postură în voleiul nostru?

Cristina Pîrv: Dorința mea este aceea de a susține voleiul românesc. Îmi doresc să fac tot posibilul ca experiența acumulată pe parcursul carierei mele naționale și internaționale să fie folosită la maximum pentru promovarea sportului care mi-a dat totul. Din ce postură, însă, rămâne să vedem. Momentan, situația din țară, dar și din afara granițelor, este îngrijorătoare. S-au anulat antrenamente, evenimente, competiții, campionate importante, atât în țară, cât și pe plan mondial. În acest context, Federația Română de Volei a luat cea mai bună decizie și anume aceea de a amâna alegerile, atât ca o măsură de siguranță, cât și ca formă de respect pentru situația în care ne aflăm. Tot ce pot să vă spun este că eu, personal, voi susține în continuare voleiul românesc și creșterea jucătoarelor autohtone.


Cum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite

Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant.

Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe E-rovinieta.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Meli Melo, vă rog să folosiți link-ul de AICI


Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati acest site. Cert este că e un loc dedicat exclusiv voleiului, voleibalistilor si iubitorilor acestui frumos sport, cazut pe nedrept parcă in dizgratie. În perioada noiembrie 2020 - martie 2023 am fost ofițerul de presă al FRV. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail contact@doarvolei.ro, pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei sau pe cea de Instagram: https://www.instagram.com/doarvolei/ .
http://doarvolei.ro

Lasă un răspuns