Așa cum am promis, continuăm interviul acordat site-ului Doarvolei.ro de unul dintre candidații la președinția Federației Române de Volei, profesor universitar doctor Adin Cojocaru (alegerile vor avea loc la 30 septembrie). Dacă în prima parte ați putut afla ce îl mână în luptă, precum și câteva aspecte din planul managerial cu care va veni în fața alegătorilor sau ce modificări ar vrea să propună a-i aduse Statutului FRV, în acest al doilea episod vă invit să descoperiți mai multe despre activitatea lui în volei, de la postura de jucător la cea de oficial al FRV și profesor universitar.
CITEȘTE AICI: Prima parte a interviului cu Adin Cojocaru, candidat la președinția Federației Române de Volei
Doarvolei.ro: Ați fost implicat în volei din toate posturile: jucător, antrenor, conducător, profesor. Cum au fost începuturile carierei de jucător?
Adin Cojocaru, vicepreședinte FRV, candidat la președinția Federației Române de Volei:: Pentru începuturile mele ca jucător, trebuie să facem un arc în timp și să ajungem la Rm. Vâlcea. Am început voleiul în clasa a V-a la Liceul de Matematică-Fizică “Vasile Roaită”, actualmente “Colegiul Național Mircea cel Bătrân”, sub îndrumarea domnului profesor Laurențiu Stilea, care era atunci directorul clubului CSS Rm. Vâlcea. La finalul clasei a IV-a, am dat toți examen pentru promovarea în clasa a V-a, un examen care a constat în viteza pe 50 de metri, săritura de pe loc, aruncarea mingii de oină și pase de sus din față, peste fileu, pe perechi! Menționez că la orele de educație fizică si sport, în clasa a IV-a, am fost inițiați și în ABC-ul voleiului. Sub îndrumarea domnului profesor Stilea am continuat până în clasa a VII-a, vând s-au unit două grupe (născuți 1969/1970) și am continuat cu domnul profesor Cristian Iancu. În 1985 am reușit să câștigăm titlul de Campioni Naționali pentru prima dată, la Bistrița Năsăud. Atunci mergeam la antrenamente atât la domnul profesor Iancu, cât și la divizia scolară (juniori I), unde era domnul profesor Dinu Dumitrașcu. La Turneul final de la Bistrița au fost antrenori amândoi. Din acea echipă, am avut colegi oameni extraordinari precum Relu Voicu, Marius Lațiu, Daniel Enache, Dragoș Gibea, Florin Dobrotă, Dragoș Creangă, Cătălin Răcaru, Ionuț Ciuciu etc. Iar ca adversari la turneu final de la Bistrița Năsăud și apoi ne-am tot întâlnit, îi pot menționa pe Marius Botea sau pe Marius Lazăr.
Pe toată perioada junioratului la CSS Rm. Vâlcea, la intrarea în sală, către vestiare, pe pereți erau postere cu echipele campioane ale clubului, multe conduse de antrenorii mei! După ce am câștigat și noi titlul, a ajuns și tabloul nostru să fie pus acolo! Târziu am înțeles cât de important era să se vadă munca acelui club, dar și să vedem zilnic idolii, modelele către care trebuia să tindem! Junioratul l-am încheiat în clasa a XI-a, pentru că în 1988/1989, s-a decis ca jucătorii născuți în 1970 să nu mai fie juniori, deși eram încă elevi! Asta a fost, dar eu am avut o șansă, că în Râmnicu Vâlcea era echipa de divizia B Metalul IUCF Rm. Vâcea, unde am jucat în clasa a XII-a.
”Pe vremea mea se juca volei de plăcere”
V-ați continuat cariera și la seniori?
Da, am continuat la AS Metalul IUCF Rm Vâlcea până în 1991 și apoi în campionatul 1991/ 1992 am jucat la AS Electrocarbon Slatina, care a promovat în divizia A. În 1992 am intrat la ANEFS București și am jucat în București, la IOR și Electra București, până la final. Am reușit să fac și facultate și să și joc, la nivelul celor două echipe de București. Erau totuși echipe destul de tari la nivelul diviziei B. Din păcate multe s-au desfințat, chiar si cele la care am evoluat de-a lungul carierei mele. Așa, ca o nostalgie a vremurilor apuse, pot să spun că se juca volei din plăcere, fiecare încerca să se antreneze cât mai bine și conștient. Eu eram student, bursier, la care se adăugau banii pe care îi primeam. La Electra am fost angajat în UMEB, pentru a primi salariu. Astăzi este foarte greu să faci anumite lucruri din plăcere, pentru că societatea s-a schimbat, mentalitatea s-a schimbat, sportul a devenit un job serios.
Ce a urmat după retragerea din activitatea de jucător?
După ce am încheiat activitatea de jucător, am trecut în zona universitară. Din 1996, când am terminat facultatea, am fost cooptat la catedra de volei din ANEFS (propus de domnul profesor Stelian Tudor și de domnul profesor Marcel Șerban), unde am predat un an, pe perioada desfășurării Masteratului. În această perioadă am fost contactat de domnii profesori Ioan Kunst Ghermănescu, Virgil Hnat și ulterior de domnul Aurel Drăgan, de la Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Educație Fizică și Sport. Astfel că după un an de ANEFS, am ajuns să susțin examenul de preparator universitar la FEFS din cadrul Universității Spiru Haret. Așa am ajuns la această universitate, în care am muncit împreună cu colegii mei pentru a o dezvolta, la nivelul cerințelor fiecărei etape. În paralel, în 1998, când domnul profesor Șoacă a plecat la Bacău să antreneze în divizia A, împreună cu unii jucători ai dumnealui, am antrenat grupe, la actualul club CTF Mihai I, având grupe de minivolei și de speranțe. Dacă am facut sau nu treabă, domnii profesori Daniel Droc Daniel și Sorin Dragne pot da detalii oricui dorește! De asemenea, în cadrul facultății m-am ocupat de echipa reprezentativă a universității de volei masculin, iar la Campionatul Național Universitar am ocupat un loc II (Galați) și două locuri I (Tg. Mureș și Galați).
Aurel Drăgan, ”ridicătorul cu mâini de aur” l-a cooptat ca Secretar General al FRV, în 2002
De aproape 20 de ani activați în cadrul Federației Române de Volei. Cum și când ați intrat în FRV? Ce funcții ați îndeplinit?
Eram coleg cu domnul profesor Aurel Drăgan de 5 ani (un om de la care am învățat enorm) și la un moment dat m-a întrebat dacă vreau să vin la federație, pe postul de Secretar general, dar să renunț la activitatea din facultate. Primul răspuns, după ce am analizat oferta, a fost negativ. În final am acceptat, dar cu condiția să plec detașat de la facultate la FRV. Trebuie să spun că am avut și spijin de la nivelul universității, pentru că îmi trebuia avizul și al dlui Rector Aurelian Bondrea. Asta s-a întâmplat în 2002, din luna august și am rămas în funcție până în 2005, în ianuarie. Președinte al federației era domnul Ovidiu Natea. În 2004, dânsul și-a dat demisia din funcția de presedinte și au avut loc alegeri anticipate, pe care le-a câștigat domnul Vișan. În 2008, am candidat cu succes la funcția de membru al Consiliului Director. Am fost cooptat în Colegiul Central de Antrenori și altă dată în Colegiul Central de Observatori. În ambele comisii mi-am făcut datoria cât am putut de bine, eu fiind dornic de a contribui la bunul mers al lucrurilor. În 2012 am candidat la președinția federației și nu vrea să mă repet, am ajuns membru în Consiliul Director. După un timp, am devenit presedintele Colegiului Central de Antrenori. În 2016 am candidat la postul de vicepreședinte al federației, post pe care îl ocup și astăzi.
Multe proiecte realizate în cadrul Federației Române de Volei
Care au fost proiectele de care sunteți cel mai mândru?
Să știți că am fost legat de fiecare proiect în parte. Unii vor spune că nu este așa, dar lucrurile demostrează că anumite lucruri s-au mișcat tocmai datorită proiectelor, așa cum au fost ele! Pe scurt, am preluat federația în 2002, calificată la Campionatul Mondial de senioare din Germania și am lăsat federația calificată de două ori la Campionatul European (2003 Turcia și 2005 Croația). La nivelul seniorilor, erau în grupa a II-a valorică și i-am lăsat în prima grupă valorică.
Tot ca un proiect, în 2003 am avut jocuri de verificare cu Turcia, la Tulcea (Turcia fiind organizatoarea Campionatului European) și am semnat un protocol de colaborare cu Federația Turcă, la toate nivelele. Ne-au invitat în iunie cu echipa de senioare, calificată la turneul final european, la un turneu, înaintea CE, împreună cu Polonia și Cehia, competiție la care România a terminat pe locul II. Pentru a înțelege la ce nivel de turneu a fost invitată echipa noastră, vă spun că finala Campionatului European a fost în acel an Polonia – Turcia. De asemenea, au fost realizate protocoale de colaborare cu Grecia, astfel că înaintea Jocurilor Balcanice, România mergea înainte și realiza 3 jocuri de verificare pe cheltuiala Greciei și invers. La juniori masculin am avut astfel de înțelegeri cu Ungaria, pentru a se realiza jocuri bilaterale, pregătire comună etc. Ca rezultat al acestor colaborări, la nivelul juniorilor, la cadete, generația NNekăi Onyejekwe a câștigat Balcaniada în 2005.
Începând cu anul 2008 au fost introduse probele și normele de control, la nivelul juniorilor, care s-au adaptat din mers până astăzi, eu fiind atunci membru al Colegiului Central de Antrenori (CCA), președinte Gilă Dumitrescu. Am susținut acest proiect, dar singur nu cred că se putea realiza! Am inițiat, împreună cu CCA și cu sprijinul lui Viorel Manole, secretarul general al federației, cursurile de perfecționare pentru antrenorii români, cu invitați străini.
Am încercat, ca președinte al CCA să lucrăm corect cu colectivele tehnice ale loturilor naționale, în sensul de a realiza planurile de pregătire real și să le urmărim în derulare! Nu știu dacă este întâmplare, noroc sau altceva, dar trei generații de băieți și de fete s-au calificat la Campionatele Europene, cea a lui Marius Macarie a ajuns chiar de două ori acolo, apoi o dată la un Campionat Mondial (loc VI) și la FOTE (loc II). Am realizat proiectul de pregătire comună în București la Școala generală 194, a vârfurilor generației din Capitală, de unde majoritatea fetelor au format lotul național Under 16, care anul trecut la Ploiești s-a calificat la Campionatul European și anul acesta este din nou calificat la un nou turneu final.
Este în derulare Baby Volei, un proiect care a adus 100 de copii la Izvorani și 10-12 antrenori de copii. Toate aceste lucruri s-au realizat cu ajutorul tuturor celor implicați, nu eu singur le-am făcut. Federația cu angajații săi, cărora le-am mulțumit de fiecare dată, antrenorii care au avut încredere că putem realiza lucruri normale.
”Nu sunt un tip care să se hrănească cu scandal”
Ce vă reproșați din toată această perioadă de 18 de ani petrecută la FRV?
Poate că sunt destule de reproșat, e clar că am făcut și greșeli, poate am acceptat unele lucruri prea ușor, dar viața ne cizelează pe toți, ne învață că nu totul este perfect. Nu sunt un tip care să se hrănească din scandal, ci un om care urmărește să realizeze ceva corect, stabil, durabil și atunci dacă știu că se poate realiza acel lucru, încerc să fiu diplomat, pentru că altfel s-ar putea ca proiectul tău gândit, să dispară sau să fie amânat. Eu în toate postările mele mi-am cerut scuze, dacă am greșit față de cineva sau față de o situație. Nu cred că este cineva coborât din icoană, dar am frica lui Dumnezeu, respect oamenii și dacă cineva îmi demonstrează că nu am dreptate, am capacitatea de a ridica mâna și de a recunoaște că este mai bine ca acea persoană! Nu sunt un om care să țină la o idee la infinit, dar eu am argumentat mereu de ce gândesc așa, nu a fost o toană sau un moft al meu.
Sunteți și profesor universitar. Câte generații de profesori și antrenori v-au trecut prin mână? Câteva exemple…
Sunt profesor universitar și am urcat fiecare etapă necesară atingerii acestui grad didactic. La fiecare grad didactic trebuie să îndeplinești destule cerințe impuse de universitate, dar și de Ministerul Educației și Cercetării. Acolo nu se pot închide ochii. Există grile clare pe care trebuie să le realizezi, altfel rămâi acolo până când le atingi. Am realizat, în activitatea mea, cărți de specialitate și peste 90 de studii şi lucrări prezentate la diferite conferinţe internaţionale. Referitor la întrebare, sunt în facultate din 1997, deci am 23 de ani de învățământ superior și mi-au trecut prin mână destui studenți. Eu sunt mândru de toți studenții mei, pentru că fiecare a făcut câte un efort să îmbine sportul, munca și studiile unei facultăți. Vă dau câteva exemple dintre cei care au finalizat studiile, unii sunt în școli profesori, iar alții în antrenorat. Deci…. Marian Constantin (se stiu rezultatele lui), Eduard Chermeș (Dinamo), Ovidiu Bălan, Alin Bălan, Dănuț Mavrodin (campion, vicecampion, bronz etc), Claudiu Simion (”Zenga” de la CTF Mihai I, cu medalii în campionat), Maria Mavrodin (bronz la speranțe, împreună cu Sorina Moise la Constructorul), Ion Atanasiu (CSS Târgoviște, turneu final sperante, minivolei), Cristiana Dorobanțu (10 la titularizare în București, rezultate la CSU Tg. Mures la junioare), Marius Lazăr (Zalău, Academia Marius Lazăr, turneu final), Răzvan Șerban (profesor la Scoala Americana), Cristian Dincă (fost jucător la Dinamo sau Știinta), Tudorel Farcaș (încă jucător activ), Alexandru Mitrănescu, Bogdan Mureșan, Marius Iftime (jucător la Steaua acum), Cristian Bartha (ridicătorul echipei naționale), Vlad Kantor (libero națională) și lista poate continua… Repet, sunt mândru de ei și sper să mă fi ridicat și eu la cerințele lor, pentru a deveni specialiști ai domeniului!
CITEȘTE AICI: Prima parte a interviului cu Adin Cojocaru, candidat la președinția Federației Române de Volei
Cum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite
Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant.
Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe E-rovinieta.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Cum puteți susține Doarvolei.ro prin donații
Există și posibilitatea de a ajuta la dezvoltarea acestui site prin donații, dacă doriți acest lucru. Vedeți mai jos câteva posibilități. Prima este o donație prin PayPal – este de ajuns să apăsați pe butonul ”Donate” și sunteți redirecționați la pagina respectivă, unde puteți dona 1, 3 sau 5 euro, ori o altă sumă aleasă de voi – iar cea de-a doua este prin platforma Patreon, care este foarte folosită în această perioadă de multe site-uri și care funcționează pe același sistem. Donațiile pot fi singulare (prin PayPal) sau recurente (prin Patreon), adică se repetă în fiecare lună, putând fi oprite oricând doriți, desigur. Vă mulțumesc.
Donație prin PayPal