Explorări a dat lovitura la Zalău, Arcada s-a impus pe terenul Științei. Etapa 1 se încheie cu SCMU Craiova – Dinamo, programat luni, la TVR Sport

Ramirez Pita a făcut 22 de puncte cu Explorări, dar SCM Zalău a pierdut

Campionatul masculin de volei al Diviziei A1 a început spectaculos. Am avut și victorii clare, dar și o surpriză. Luni, 7 octombrie, runda se încheie cu un super-meci televizat: SCMU Craiova – Dinamo!

Marea surpriză a etapei s-a produs la Zalău, acolo unde echipa locală, considerată pe bună dreptate una dintre formațiile care pot lupta pentru semifinalele campionatului, a fost învinsă cu 3-2 de Explorări Baia Mare. Rezultatul e cu atât mai surprinzător, deci reușita băimărenilor cu atât mai mare cu cât în pre-sezon cele două echipe au disputat câteva meciuri amicale, încheiate, toate, cu victorii liniștitoare pentru zălăuani. Numai că în partidele oficiale totul se schimbă.

Baia Mare a venit cu lecțiile bine învățate, iar noul ridicător cubanez al echipei, Adrian Chirino (22 de ani) a prins o zi de grație. Nu doar că și-a pus în valoare coechipierii și a știut exact când să alterneze jocul cu centrii și cu extremele, dar el singur a contribuit cu 9 puncte la „zestrea” echipei. Iar 4 dintre ele au venit din blocaj, fiind chiar cel mai bun jucător la blocaj al echipei! E adevărat că are 1,95 m, însă chiar și așa, e ceva neobișnuit ca un ridicător să fie numărul 1 la blocaje.

Dincolo de prestația lui, trebuie remarcată cea a centrului Franco Medina, un jucător de 25 de ani adus din Argentina, care a reușit 14 puncte și a terminat meciul pe +11, adică a făcut doar trei greșeli tot meciul. Trei dintre puncte au fost făcute din blocaj.

De partea cealaltă, Zalăul a suferit de pe urma inconstanței lui Ramirez Pita. Un jucător pe care deja îl cunoaștem de doi ani – a mai jucat la Dinamo și la Explorări Baia Mare – și care a demonstrat că are fluctuații mari nu de la un meci la altul, ci de la un sfert de oră la altul. Acum, să fim cinstiți, probabil că dacă ar fi și constant, la ce calități fizice are, nu ar juca în România, ci ar face furori în Italia. Așa, ca antrenor al lui, ești la mâna destinului, dacă se poate spune așa. Poate prinde o zi incredibilă în care să bată pe oricine, dar poate avea o zi cu fluctuații, cum a fost cea de sâmbătă, în care a făcut 22 de puncte pentru echipa lui și 17 pentru băimăreni. Adică a terminat doar pe +5…

În ceea ce privește desfășurarea meciului, dacă în primele patru seturi fiecare echipă și-a dominat setul pe care l-a câștigat, în decisiv a fost o adevărată nebunie! Gazdele au condus cu 8-2 și părea că nimic nu se mai poate schimba în desemnarea învingătoarei. Numai că băimărenii au revenit fabulos, cu cinci puncte consecutiv, până la 8-7, au egalat apoi la 10, au condus chiar cu 13-10, dar au fost egalate la 13! Apoi, au ratat două mingi de meci înainte de a se impune cu 17-15. Acest ultim act a fost și un fel de confirmare a ceea ce vă spuneam mai devreme, cu prestația foarte bună a ridicătorului băimărenilor, Chirino, și cea oscilantă a falsului gazdelor, Ramirez Pita. În timp ce Chirino a făcut 3 puncte, dintre care două din blocaj, Ramirez Pita a reușit 3 puncte pentru gazde, dar și 4 pentru oaspeți, fiind blocat de două ori și greșind două servicii.

Per total, o victorie meritată a oaspeților, care au demonstrat încă o dată că în volei calculele hârtiei nu înseamnă nimic atunci când ai încredere în propriile forțe și pui în aplicare sfaturile antrenorului.

Scor final: SCM Zalău – Explorări Baia Mare 2-3 (19-25, 25-22, 22-25, 25-19, 15-17)

Autor a 22 de puncte, Ramirez Pita a fost cel mai bun marcator al partidei, însă, așa cum spuneam, când termini doar cu +5, îți anulezi, practic, toate lucrurile bune, pentru că lumea reține, de regulă, greșelile. A fost secondat, dintre coechipierii săi, de americanul Gillis, autor a 15 puncte, deși a fost introdus abia din setul al doilea, și de centrul portughez Cveticanin, revenit la Zalău și autor a 11 puncte. Amândoi, după cum veți vedea în statistica partidei, au fost constanți în prestații, făcând foarte puține cadouri adversarilor.

De partea cealaltă, deja nu mai e o surpriză că Marius Cheagă a fost cel mai bun marcator. El a reușit 16 puncte. A fost urmat de cei doi jucători cu 14 puncte, Medina și Tarța, acesta din urmă revenind la echipă după un an petrecut la Craiova.

Au jucat pentru SCM Zalău: Ramirez Pita 22p (+5), Gillis 15p (+11), Cveticanin 11p (+10), Simoes 11p (-1), Suarez Mendoza 6p (+3), De Miranda Vargas 5p (+3), C. Bartha 3p (0), Cuk 2p (-1), Bratu 0p (0), Bizduhan 0p (-1), Mărieș (libero, 0). Nu au jucat: Bode, Ciocan, Platon (libero). Antrenor: Cristian Imhoff.

Au jucat pentru Explorări: Cheagă 16p (+7), Medina 14p (+11), Tarța 14p (+3), Szabo 13p (+10), Csanad 11p (+3), Chirino 9p (+5), Tănase 0p (-1), Breban 0p (-1), Crișan (libero, -1). Nu au jucat: Șugubețu, Badea, Socaciu, Urian (libero). Antrenor: Marius Botea.

Știința București a pus probleme Arcadei Galați

Celelalte trei meciuri ale etapei au avut loc la București. În sala Politehnica a avut loc cel mai spectaculos dintre ele. Arcada Galați s-a impus cu 3-1 în fața nou-promovatei Știința după o partidă care a durat 116 minute și în care două seturi s-au încheiat la limită.

Partida a fost marcată de multe fluctuații. În primul set, gălățenii s-au desprins la 11-5 și 12-7, dar s-au trezit egalați la 14, grație unui joc foarte bun al gazdelor. Apoi, s-a mers cap la cap – e adevărat că niciodată cu bucureștenii în avantaj – însă faptul că gălățenii au reușit să se impună doar cu 25-23, după ce au ratat o primă minge de set, este un semn că Știința ar putea produce ceva surprize în această ediție de campionat.

Al doilea set nu a avut istoric, gălățenii câștigând la 15, însă în actul al treilea am avut parte de o răsturnare de situație, chiar dacă el a început în nota generală a meciului, cu gălățenii la conducere. Arcada a avut chiar și 9-4, însă ușor-ușor, Știința s-a trezit din pumni și a egalat la 10. Ba chiar a trecut la conducere pentru prima dată în meci, 12-11. A fost parcă semnalul că pot da lovitura. Și, într-adevăr, de la 16-15, nu au mai cedat inițiativa chiar dacă s-a trecut printr-un 19-19. Și, ceea ce părea imposibil la începutul partidei (spun asta doar judecând doar după faptul că se întâlneau o nou-promovată cu o multiplă campioană a României), a devenit realitate: bucureștenii lui George Carpen au câștigat setul cu 25-23! Văzând că nu e de joacă, în actul al patrulea oaspeții au apăsat pe accelerație și nu au mai putu fi opriți, iar rezultatul, 25-19, e relevant.

Oricum, prestația Științei în fața unei adversare care sigur și în acest an se va lupta pentru semifinale, e dătătoare de speranțe pentru bucureșteni, care sunt convins că nu au în acest sezon griji cu evitarea retrogradării, ci doar cu pătrunderea în play-off.

În ceea ce privește prestația jucătorilor, Alex Rață, revenit la Galați după un an petrecut în campionatele Belgiei și Rusiei, a furat privirile. A reușit de unul singur 26 de puncte și, lucru și mai important, a terminat pe +20, ceea ce înseamnă că a fost constant în evoluție. De altfel, el a greșit doar 4 atacuri, ceea ce într-un meci de patru seturi e un rezultat personal bun. Antrenorul Arcadei, Sergiu Stancu, a demonstrat încă o dată ce înseamnă schimbările în volei. V-am mai spus și o să repet de fiecare dată, îmi place foarte mult stilul acesta de antrenor, care nu așteaptă ca jucătorii să facă 10 greșeli ca să ia decizia schimbării lor. Știe că are 14 voleibaliști în lot și face înlocuiri imediat ce vede că cineva „scârțâie”. Pe de o parte e bine pentru echipă, căci se pot corija greșelile, pe de altă parte e bine pentru jucători, pentru că știu că au mereu șansa de a evolua, simt pe propria piele că nu sunt doar eterne rezerve, ci oameni importanți în lot.

Iar la București, am avut mai multe exemple de cum au fost făcute schimbările la gălățeni. S-a început cu ridicătorul croat Bakonji, însă când a început să greșească a fost introdus Filip Constantin, care a jucat apoi până la final. Știu că pare logic ca dacă rezerva joacă bine, să continue în teren, însă doar câțiva antrenori fac acest lucru. De multe ori, chiar dacă un set e câștigat de jucătorul de rezervă, el e înlocuit cu titularul în startul setului următor. Ceea ce nu e cazul la Sergiu Stancu.

Un alt exemplu din meciul de la București este schimbarea centrilor. Singurul care a jucat tot meciul a fost egipteanul Mohamed. În rest, s-a început cu Butnaru, care în timpul setului 2 a fost schimbat cu Freimanis, care a fost înlocuit, la rândul lui, de Aldea, în timpul setului al treilea. Iar dintre toți, Aldea a fost cel mai eficient, cu 3 puncte, din care două din blocaj. Este o dovadă că în volei trebuie să cauți formula ideală nu doar înaintea partidei, ci și în timpul ei și mereu voi lăuda antrenorii care știu să facă acest lucru.

În ceea ce-i privește pe bucureșteni, aceștia au impresionat în jocul pe extreme, acolo unde falsul Mihail Mărgineanu și americanul Burgi au reușit câte 19 puncte. Au fost susținuți și de centrii Bryan Avila (5 blocaje) și Blumbergs, care și-au trecut în cont câte 10, respectiv 8 puncte și, repet, sunt o echipă de urmărit în continuare.

Un singur lucru mai am de spus despre partida disputată în sala Politehnică din București – primul din Divizia A1 găzduit după refacerea ei: la gălățeni s-a consemnat debutul în prima divizie al adolescentului de 15 ani Mario Panait.

Scor final: Știința București – Arcada Galați 1-3 (23-25, 15-25, 25-23, 19-25)

Au jucat pentru Știința: M. Mărgineanu 19p (+11), Burgi 19p (+8), Bryan Avila 10p (+4), Blumbergs 8p (+1), Pliasetskyi 6p (+5), R. Năstase 4p (-8), I. Mărgineanu 1p (+1), Șt. Cătălin 0p (0), T. Aciobăniței 0p (-1), Kumagai (libero, 0). Nu au jucat: Druță, R. Constantin, Hortopeanu, Milcică. Antrenor: George Carpen.

Au jucat pentru Arcada: Rață 26p (+20), Mohamed 9p (+9), Bala 9p (+2), Marshall 8p (0), F. Constantin 4p (+4), Aldea 3p (+2), Bakonji 1p (+1), Freimans 1p (+1), Al. Ionescu 1p (+1), Butnaru 1p (-3), Ed. Panait 0p (-1), Kosinski (libero, 0). Nu au jucat: Darlaczi, Cristudor (libero). Antrenor: Sergiu Stancu.

Rapid, victorie lejeră cu U Cluj

Tot la București au mai avut loc sâmbătă două partide. În sala Rapid, gazdele nu au avut nici o emoție în a se impune cu 3-0 în fața Universității Cluj, formație care a acceptat invitația FRV de a lua locul celor de la CSM Constanța. Încă plutind după câștigarea Supercupei României, rapidiștii au intrat puțin mai greu în meci, oaspeții conducând și cu 9-7. Au mai fost în avantaj până la jumătatea setului, 15-14, însă de acolo giuleștenii au luat meciul pe cont propriu, dovedind și cât contează experiența jucătorilor în obținerea unui succes.

Autor a 14 puncte, iranianul Saeid Aghajan, care joacă pe postul de extremă, a fost cel mai bun jucător al meciului. De la oaspeți s-a remarcat Mocan, care și-a trecut în cont 15 puncte.

Scor final: Rapid – U Cluj 3-0 (25-18, 25-14, 25-19)

Au jucat pentru Rapid: Saeid Aghajan 14p (+11), Wagner 9p (+9), Micu 6p (+3), Mătanie 6p (+3), Keen 5p (+5), Sueur 5p (+4), Mocanu 5p (+2), Runcan 5p (+2), Coltyn 3p (-1), Bouleau (libero, 0), Ciubotaru (libero, 0). Nu au jucat: Teleleu, P. Radu. Antrenor: Cristian Chițigoi.

Au jucat pentru U Cluj: Mocan 15p (+9), Popovici 10p (0), Savu 4p (+2), Onofrei 4p (+2), Vasian 4p (-1), Someșan 0p (0), Iosza 0p (0), Opriș 0p (0), Abraham 0p (0), Verciuc 0p (-2), Neag 0p (-2), Szabo (libero, 0), Borod (libero, -5). Antrenor: Piotr Sobolewski.

Steaua, victorie cu 3-0 în fața Unirii Dej

În sala „Mihai Viteazul”, Steaua a învins cu 3-0 pe Unirea Dej, formație care le-a pus probleme bucureștenilor doar în setul secund, care s-a încheiat cu 25-23. Totuși, în acea parte a jocului steliștii au fost în permanență în avantaj în finalul setului, cu excepția trecerii printr-un 20-20.

Desigur, nu acesta este meciul după care se trag concluzii referitoare la Unirea Dej. Dar, din câte s-a văzut și din perioada de pregătire, antrenorul grec Nikolaos Gitzekos a construit o formație care luptă pentru fiecare punct și nu renunță la minge niciodată. Și, foarte important, e o echipă alcătuită în mare parte din tineri români, care au găsit un loc foarte bun pentru a se dezvolta.

De partea cealaltă, Steaua a arătat ce trebuia să demonstreze: că e o formație solidă, care anul acesta, așa cum ne-a obișnuit, se va lupta pentru semifinale. Eu tot repet că semifinalele trebuie să fie obiectivul unei formații, pentru că în sistemul cu play-off, din această fază se poate întâmpla absolut orice, oricine poate cuceri titlul dacă ajunge acolo. Așa că obiectivul ar trenui să fie semifinalele, iar de acolo să înceapă lupta pentru titlu și pentru realizarea viselor.

Autor a 15 puncte, Gabriel Bontea a fost cel mai bun marcator al meciului. A fost urmat de nou-venitul Rareș Bălean, care și-a trecut în cont 14 puncte.

Scor final: Steaua – Unirea Dej 3-0 (25-16, 25-23, 25-12)

Au jucat pentru Steaua: Bontea 15p (+7), Bălean 14p (+7), Alghoul 5p (+4), Vologa 5p (+4), Toro Ramella 5p (-3), Talpă 4p (+2), Baziliuc-Iordache 3p (+3), Petrovic 2p (+2), Iftime 2p (+2), Cl. Dumitru 0p (0), Asmarandei 0p (0), Arroyo (libero, 0). Nu au jucat: S. Filip, Grigorie, McConnell, Păun (libero). Antrenor: Atanas Petrov.

Au jucat pentru Unirea Dej: Martonos 8p (-5), Suson 6p (+2), Grigoraș 5p (+1), Ciubotariu 3p (+2), Balu 3p (+1), Ștreangă 2p (+1), Preda 1p (-2), Alireza 1p (+1), Câmpean 0p (-2), Săvoiu (libero, 0). Nu au jucat: D. Pop, Stinea, M. Pop. Antrenor: Nikolaos Gitzekos.

Luni avem în direct la TV SCMU Craiova – Dinamo

Etapa inaugurală a Diviziei A1 la volei masculin se va încheia luni seară, de la ora 19.00, cu un super-meci: SCMU Craiova – Dinamo. Din fericire, va fi transmis în direct la TVR Sport, astfel că fanii voleiului vor putea vedea la lucru două formații valoroase, care au avut prestații foarte bune în meciurile amicale. Ambele formații și-au schimbat mult fața în pauza competițională și și-au adus jucători foarte buni. Va fi un meci special pentru liberoul dinamovist Sergio Diaconescu, care va juca pentru prima dată împotriva echipei la care a jucat din 2017 până în primăvară.

La SCMU Craiova, cu exepția lui Gojko Cuk, Andrei Capotă și Alex Cozma toți jucătorii sunt noi. Se detașează, ca palmares, liberoul polonez Korneliusz Banach, care are 30 de ani și care a jucat până acum doar la ZAKSA sau „sateliți” ai acesteia și care are în palmares 3 Ligi ale Campionilor patru titluri de campion în Polonia și tot atâtea Cupe, dar și 3 Supercupe ale acestei țări.

La Dinamo veți revedea jucători care au făcut furori sub alte culori în trecuta ediție de campionat: românii Mircea Peța și Sergio Diaconescu sau germanul Fromm. Venirea lor, dar și a altora, precum și păstrarea în lot a unor jucători valoroși, precum Mihalcea, Ghionea sau Matei fac din Dinamo una dintre candidatele la semifinale și, apoi, de ce nu, la titlu. Până atunci mai este însă, așa că haideți să ne bucurăm de acest meci și de faptul că putem vedea volei de calitate la TVR Sport.

Cum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite

Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant.

Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati acest site. Cert este că e un loc dedicat exclusiv voleiului, voleibalistilor si iubitorilor acestui frumos sport, cazut pe nedrept parcă in dizgratie. În perioada noiembrie 2020 - martie 2023 am fost ofițerul de presă al FRV. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail contact@doarvolei.ro, pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei sau pe cea de Instagram: https://www.instagram.com/doarvolei/ .
http://doarvolei.ro

Lasă un răspuns