
Etapa a patra a Diviziei A1 la volei masculin a început cu o mare surpriză, la Baia Mare, și a continuat cu alte patru partide extrem de interesante.
La Baia Mare, Explorări a dat lovitura. Gazdele au învins echipa care părea a fi cea mai în formă în acest start de campionat, Rapid, cu scorul de 3-1, după un meci pe care l-au controlat în cea mai mare parte. Și băimărenii au făcut asta în condițiile în care au jucat fără unul dintre jucătorii de bază, Marius Cheagă! Este adevărat, și de la Rapid a lipsit căpitanul Codrin Mocanu, un adevărat motor al echipei în primele partide.
Tactica băimărenilor a fost simplă: toate mingile la falsul Tarța și la extrema David Csanad! Fiecare dintre ei a primit câte 34 de pase, dublu față de următorul jucător din listă, Radu Tănase. Este adevărat, un lucru bun în acest meci a fost că și ridicătorul Chirino a fost mai preocupat de a-și pune coechipierii în situații favorabile decât de a găsi el soluții de atac, așa cum a făcut până la meciul cu Steaua, din etapa trecută. Aici cu siguranță că a intervenit și mâna antrenorului Marius Botea, care l-a „ținut în frâu” și i-a dat o idee de joc clară, pe care cubanezul a și respectat-o. De asemenea, a surprins absența centrului Medina, dar mă bucur foarte mult pentru Bălăi, care a jucat titular și a făcut-o bine.

De partea cealaltă, rapidiștilor nu le-a ieșit nimic. După ce că nu a putut să-l folosească pe Mocanu, antrenorul Cristi Chițigoi s-a trezit și cu un Wagner departe de orice prestație anterioară. De altfel, acesta a și fost înlocuit cu Runcan în primul set, la scorul de 18-14, și a mai revenit doar pentru scurt timp pe teren în setul al treilea. În plus, și coordonatorul Keen a părut că și-a lăsat inspirația la București, așa că pentru cine a văzut meciul, în special în seturile trei și patru, era clar că Rapidul nu se poate impune. Pur și simplu nu a fost ziua giuleștenilor.
Se mai întâmplă, cred că toate echipele trec prin asta la un moment dat, așa că nu trebuie făcută vreo tragedie în echipă, așa cum nici băimărenii nu trebuie să se simtă zmei că au învins. Campionatul este lung, multe se mai pot întâmpla de-a lungul lui.
Scor final: Explorări Baia Mare – Rapid 3-1 (25-22, 21-25, 25-18, 25-20)
Au jucat pentru Explorări: Csanad 19p (+11), Tarța 19p (+10), Tănase 9p (+7), Balai 6p (+4), Szabo 5p (+3), Badea 4p (+2), Chirino 1p (-2), Breban 0p (-1), Crișan (libero, -1). Nu au jucat: Socaciu, Șugubețu, Medina, Cheagă, Urian (libero). Antrenor: Marius Botea.
Au jucat pentru Rapid: Aghajani 16p (+5), Runcan 13p (+3), Micu 12p (+9), Coltyn 8p (+1), Sueur 6p (+2), Wagner 5p (-1), Teleleu 2p (+2), Keen 1p (+1), Mătanie 0p (0), Bouleau (libero, 0), Ciubotaru (libero, 0). Antrenor: Cristian Chițigoi.
Arcada Galați, dusă spre victorie de tactica lui Sergiu Stancu și de ziua perfectă a lui Alex Rață
La Galați, Arcada a arătat „pe viu” cum se revine după o înfrângere grea. Pentru că eșecul din Giulești, normal, nu le-a picat bine celor de la malul Dunării. Dar la fel de convins sunt că eșecul a fost folosit de antrenorul Sergiu Stancu pentru a corecta erorile și a-i mobiliza pe jucătorii săi și mai puternic pentru meciul cu SCMU Craiova. Iar rezultatele s-au văzut pe teren, sâmbătă, când Arcada a obținut o victorie clară, cu 3-0.
Poate că studiind scorurile pe seturi ar putea părea că gălățenii au tremurat într-una din cele trei părți pentru victorie. Nu a fost așa, gazdele au condus mereu cam de la punctul 18, atunci când începe, de fapt, lupta serioasă pentru fiecare set. Pentru că tot am spus că s-au învățat multe după eșecul din Giulești, Arcada a avut sâmbătă nu mai puțin de 11 blocaje, de aproape trei ori mai multe decât au avut contra Rapidului. În plus, Alex Rață a prins o zi de vis. A reușit 25 de puncte și a terminat meciul pe +19, greșind doar 6 mingi de-a lungul întregului meci.
Dar ceea ce vreau să subliniez este că a fost o victorie decisă și de tactica aleasă de antrenorul Sergiu Stancu. Acesta i-a bulversat pe adversari schimbând direcțiile de atac al echipei de la un set la altul. Astfel, după ce în primul set al meciului tot jocul a părut făcut pentru Alex Rață, care a primit 18 pase din cele 35 date de ridicător (doar două la centri), în setul secund punctul de greutate s-a mutat pe centrul atacului. Pentru că Rață a primit de data aceasta doar 8 pase, dar, în același timp, centrii au primit fiecare câte 4 pase, reușind în total 5 puncte și țintuindu-și astfel pe loc omologii de post aflați pe partea cealaltă a fileului. Ei bine, în setul al treilea, s-a revenit la planul inițial, cu Rață vârf de lance. Dintr-un total de 35 de pase, 20 s-au dus la el, iar jucătorul originar din Suceava nu a dezamăgit.
Scor final: Arcada – SCMU Craiova 3-0 (25-23, 25-22, 25-20)
Au jucat pentru Arcada: Rață 25p (+19), Marshall 9p (+1), Mohamed 7p (+3), Freimanis 6p (+3), Bala 5p (-1), F. Constantin 3p (+2), Bakonji 1p (+1), Hernandez 0p (0), Butnaru 0p (0), Kosinski (libero, 0). Nu au jucat: Darlaczi, Aldea, Al. Ionescu, Cristudor (libero). Antrenor: Sergiu Stancu.
Au jucat pentru SCMU Craiova: Dulchev 13p (+5), Dukic 11p (+5), Mihălescu 6p (+3), Stankov 5p (+4), Chavers 5p (+1), Silvășan-Pașca 3p (+3), B. Cuk 1p (+1), Catrina 1p (+1), Cuciureanu 1p (-5), Strugar 0p (-2), Cosma (libero, 0), Banach (libero, -1). Nu a jucat: Capotă. Antrenor: Dănuț Pascu.
Dinamo a suferit mult la Dej, în fața Unirii
La Dej, tânăra echipă a Unirii a făcut un joc excelent în fața lui Dinamo. Cu un joc precis, gazdele i-au surprins pe bucureșteni încă de la început și doar lipsa de experiență a făcut să nu câștige și setul secund, în care au condus cu 20-18 și 22-21. Oricum, echipa crește de la meci la meci, semn că se lucrează bine, iar favoritele vor avea meciuri foarte dificile contra dejenilor, al căror obiectiv rămâne încercarea calificării în play-off.
Dinamoviștii au un start de sezon greoi, însă nu neapărat din vina lor, pentr că și ghinionul a avut un cuvânt foarte greu de spus în ceea ce-i privește. Ambii jucători pe care se bazau pe postul de fals la începutul sezonului, Ciprian Matei și croatul Petar Premovic sunt accidentați, astfel că acum, la Dinamo, singura soluție pentru acest post e reprezentată de Alin Ion (20 ani), legitimat pe ultima sută de metri. Un jucător tânăr, foarte talentat, dar la care se simte încă lipsa meciurilor „în picioare”, în cei doi ani petrecuți la Rapid având în fața lui titulari mult mai experimentați. Drept urmare, în momentul în care se simte nevoia de schimbare sau de dublă schimbare, antrenorul Bogdan Tănase trebuie să reprofileze un secund pe postul de fals. O face cu Marino Marelic, care la Dej a jucat chiar pe ambele posturi. A fost introdus titular ca extremă, însă a fost înlocuit în setul secund cu Peța, iar el a fost trimis apoi pe teren ca fals. Și acolo a rămas, descurcându-se foarte bine, reușind 21 de puncte și fiind, în opinia mea, cel mai bun jucător de pe teren.
Scor final: Unirea Dej – Dinamo 1-3 (25-21 24-26, 23-25, 19-25)
Au jucat pentru Unirea Dej: Suson 17p (+13), Martonos 15p (+2), M. Preda 9p (+5), Alireza 8p (+1), Ciubotariu 6p (+4), Balu 3p (-2), Grigoraș 1p (-1), Săvoiu (libero, 0). Nu au jucat: D. Pop, Ștreangă, Stinea, Câmpean, M. Pop (libero). Antrenor: Nikolaos Gitzekos.
Au jucat pentru Dinamo: Marelic 21p (+18), Fromm 12p (+7), Peța 12p (+5), Nikacevic 7p (+2), Mihalcea 7p (-2), A. Ion 3p (-2), Contreras 2p (-1), Visic 1p (-1), Sanchez 0p (0), Diaconescu (libero, -1). Nu au jucat: Ghionea, C. Matei, Verdeș, Bozoki (libero). Antrenor: Bogdan Tănase.

SCM Zalău, prima victorie din acest sezon
La Zalău, gazdele au început meciul cu Știința București decise să obțină prima victorie din acest sezon. Numai că startul a fost foarte complicat, zălăuanii alergând după egalare și prinzând-o in extremis, la 23. Acela a fost momentul în care au prins în mâini frâiele partidei și nu le-au mai cedat până la final. Introdus titular pentru prima dată în acest campionat, Buzduhan și-a redemonstrat valoarea și a arătat de ce este iubit de fanii locali. A reușit 15 puncte, fiind și cel mai bun marcator și cel mai bun jucător al meciului.
De partea cealaltă, Știința a avut un mare handicap: nu l-a putut folosi pe cel mai important jucător al ei, americanul Burgi. Fără el, echipa și-a pierdut o bună parte din forța de atac, iar șansele de victorie au fost mult diminuate, așa cum s-a și văzut pe teren.
Scor final: SCM Zalău – Știința București 3-0 (26-24, 25-18, 25-17)
Au jucat pentru SCM Zalău: Buzduhan 15p (+11), B. Cuk 13p (+6), Suarez Mendoza 12p (+9), Cveticanin 8p (+6), Gillis 4p (+2), Cr. Bartha 2p (0), Simoes 2p (-2), Bratu 0p (0), De Miranda Vargas 0p (0), Mărieș (libero, 0), Platon (libero, 0). Nu au jucat: Bode, Ramirez Pita, Ciocan, Bratu. Antrenor: Cristian Imhoff.
Au jucat pentru Știința: Bryan Avila 9p (+4), Năstase 6p (+5), T. Aciobăniței 6p (+2), M. Mărgineanu 4p (+2), Druță 4p (-5), Blumbergs 3p (+2), R. Constantin 2p (-1), Pliasetskyi 1p (0), I. Mărgineanu 0p (0), Hortopeanu 0p (0), Șt. Cătălin 0p (-1), Kumagai (libero, 0). Antrenor: George Carpen.
Corona Brașov, victorie fără mari emoții cu Steaua
Ultima partidă a rundei s-a disputat la Brașov. Corona a primit vizita Stelei și s-a impus fără mari emoții, chiar dacă oaspeții au luat un set. Statistica acestui meci relevă un adevăr dur pentru bucureșteni: le-au făcut singuri viața ușoară adversarilor. Pentru că atunci când termini cu 60 de puncte reușite de jucători prin acțiuni personale, dar, după ce se scad greșelile făcute de proprii voleibaliști în favoarea adversarilor, rămâi doar cu +9, atunci nu poți emite mari pretenții, mai ales în fața unei formații valoroase precum e campioana. Practic, steliștii au făcut pentru adversari prin greșeli personale nu mai puțin de 51 de puncte, adică două seturi! Din acestea, 15 au fost pierdute prin servicii greșite, 19 din atacuri în aut sau fileu, 13 din puncte pierdute prin blocaj făcut de adversari și 4 din preluări greșite.
De partea cealaltă, brașovenii au jucat ce au repetat la antrenamente sub îndrumarea lui Laurențiu Lică. Azerul Melnikov e tot mai sigur pe el de când pare că a câștigat lupta de titular cu Colito, care încă se recuperează după o accidentare, Gommans de când a preluat banderola de căpitan pare parcă și mai inspirat în atac și în preluare (steliștii l-au avut ca țintă predilectă la serviciu, trimițând mingea pe el de 38 de ori, fără să-l facă să greșească decisiv), iar centrii Brașovului, fie că e vorba de Lupu, de Graham sau de Magdaș, funcționează ca un mecanism bine uns. Este adevărat, parcă victoriile se obțin ceva mai greu decât în sezonul trecut, dar atunci „la butoane” era coordonatorul Halilovic, care prin simpla atingere a mingii făcea parcă voleiul mult mai ușor pentru toți ceilalți coechipieri.
Scor final: Corona – Steaua 3-1 (25-18, 22-25, 25-20, 25-16)
Au jucat pentru Corona: Melnikov 15p (+7), Gommans 14p (+10), Kovac 9p (+5), Lupu 7p (+2), Arquez 4p (+4), Graham 4p (+3), Stojsavljevic 2p (+2), Butler 2p (+1), Colito 2p (-1), Magdaș 1p (+1), Laza 0p (0), Băcilă (libero, 0), Kantor (libero, 0). Nu a jucat: Kovacevic. Antrenor: Laurențiu Lică.
Au jucat pentru Steaua: Bălean 14p (0), Bontea 13p (-3), Talpă 12p (+6), Toro Ramella 11p (+4), Vologa 6p (+2), Petrovic 2p (0), Cl. Dumitru 1p (+1), Iftime 1p (-1), Alghoul 0p (0), Arroyo (libero, 0). Nu au jucat: Baziliuc-Iordache, Asmarandei, Grigorie, Păun (libero). Antrenor: Atanas Petrov.
Cum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite
Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant.
Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI