
Gianni Crețu a devenit primul român medaliat la Campionatul European masculin de volei din 1977 încoace! Adică de 46 de ani! Iată cine au fost ultimii reprezentanți ai României care au urcat pe podiumul de premiere al unei competiții continentale.
Ultima medalie obținută de voleiul masculin românesc la Campionatul European a fost bronzul de la ediția disputată în 1977, în Finlanda. Atunci, competiția a strâns la start 12 formații, care au fost împărțite în două grupe de câte 6. Primele două clasate din fiecare grupă au jucat apoi în semifinale, învingătoarele disputând finala, iar învinsele urmând să joace pentru bronz. Demn de menționat este că aceea a fost prima ediție a Campionatelor Europene în care s-a adoptat regula meciurilor eliminatorii în semifinale și finale.
România a făcut parte din grupa disputată la Helsinki, iar rezultatele au fost următoarele: 2-3 (16-14, 12-15, 15-8, 8-15, 11-15) cu Italia, 3-0 (15-8, 15-7, 15-3) cu Franța, 3-1 (15-13, 11-15, 15-4, 15-11) cu Iugoslavia, 3-1 (15-5, 15-9, 10-15, 15-7) cu Ungaria și 3-0 (15-9, 15-8, 15-13) cu Finlanda. Merită de remarcat faptul că aceea a fost prima înfrângere din istorie suferită de români în fața italienilor!
În semifinale am pierdut cu 3-1 (15-8, 16-18, 15-8, 15-5) în fața Poloniei, pentru ca în finala mică să ne reîntâlnim cu Ungaria, de care am dispus cu scorul de 3-0 (15-9, 15-13, 15-9).
Trebuie menționat că atunci seturile se jucat până când ajunge o echipă la 15 puncte sau până când are două puncte avans, după ce se trece de această limită. Numai că pe vremea aceea punctele se făceau doar de echipa aflată la serviciu, așa că putea dura mai multe minute până să se facă un punct, dacă serviciul trecea de o parte și de alta a fileului.
Au scris o pagină de istorie pentru România în 1977 următorii jucători: Nicu Pop, Laurențiu Dumănoiu, Mircea Tutovan, Dan Gîrleanu, Ioan Țerbea, Cornel Chifu, Vasile Mășcășan, Teo Chiș, Gabriel Udișteanu, Adrian Arbuzov, Petre Ionescu, Sorin Macavei.
Antrenori au fost George Eremia (principal) și Constantin Bengeanu (secund).

Ei bine, iată că acum, după nu mai puțin de 46 de ani, avem din nou un român în elita voleiului continental și mondial! Gianni Crețu a reușit o nouă performanță de răsunet pentru el, dar și pentru voleiul românesc, după ce, anul trecut, reușise să cucerească Liga Campionilor cu polonezii de la Zaksa.
Cum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite
Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant.
Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe E-rovinieta.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI
sscuze, dar nu inteleg, cum adică „Gianni Crețu, primul român din 1977 pe podiumul Europenelor” ? Mai punem si noi niste virgule, ca să se înțeleagă ce vrem să spunem? sau reformulăm , tot așa, ca să înteleagă si altii ???!!! Grea e limba română !!!!