Miercuri se alege conducerea Federației Române de Volei pentru următorii 4 ani. Iată cine sunt candidații

Mingi oficiale de joc CEV

Federația Română de Volei își va alege, miercuri, 2 octombrie, conducerea pentru următorii patru ani. Alegerile vor avea loc la București, de la ora 12.00 și pe Doarvolei.ro veți găsi în timp real rezultatul lor. Vor fi aleși președintele, cei doi vicepreședinți și cei 9 membri ai Consiliului Director.

Pentru funcția de președinte candidează Adin Cojocaru, actualul deținător al funcției, și Marian Ștefan, șeful secției de volei a clubului Rapid.

Au fost respinse candidaturile lui Gheorghe Vișan și a lui Sandu Kapelovies, pentru depășirea vârstei de 72 de ani, și a lui Horațiu Nicolau. Acesta din urmă nu a întrunit condițiile care cereau o experiență de 10 ani într-o funcție de conducere în volei. Decizia a fost luată de Comisia de Etică și Disciplină a Federației Române de Volei. Nu intru în amănunte, pentru că știu că sunt două tabere în acest caz, dar din moment ce hotărârea FRV a fost confirmată și de justiție, cred că nu mai are nimeni ce să comenteze. Pentru că probabil știți că Horațiu Nicolau a vrut să obțină o ordonanță președințială de a putea participa la alegeri, însă cererea a fost respinsă de judecător ca neîntemeiată. AICI aveți decizia justiției din 30 septembrie 2024.

Pentru cele două posturi de vicepreședinte sunt patru candidaturi: Mihai Duță (actual vicepreședinte), Cristina Pîrv, Iulian Pîslaru și Marian Ștefan. Nume pe care iubitorii voleiului le cunosc foarte bine.

Pentru cele 9 locuri de membru în Consiliul Director se luptă 16 candidați. Aceștia sunt:

Ramona Ceamuru (fostă Sebe)

Emilian Crihană

Mihai Duță

Nicoleta Gonțea

Răzvan Ifrim

Cornel Itu

Alin Mataizer

Lucian Năstase

Iulian Pîslaru

Traian Rad Tăut

Răzvan Roșu

Adina Salaoru

Iulian Stoian

Marian Ștefan

Gabriel Terheș

Florin Voinea

Evident, după desemnarea vicepreședinților vor rămâne cel mult 15 candidați, pentru că măcar unul dintre Mihai Duță, Iulian Pîslaru sau Marian Ștefan va fi ales vicepreședinte și atunci va ieși de pe această listă.

Eu nu îmi permit să dau nimănui sfaturi sau să fac recomandări de oameni pe care să-i votați sau să nu-i votați. Pot doar să vă rog să vă gândiți bine pe cine alegeți și să alegeți pentru volei și pentru viitorul lui.

Votați pentru binele și dezvoltarea voleiului românesc

Și o să vă spun ceea ce le spun mereu celor care au putere de decizie nu doar la volei, ci la orice sport. Cred că în Consiliul Director al unei federații trebuie să fie oameni care au demonstrat de-a lungul timpului că sunt buni organizatori, care au reușit să asigure stabilitatea financiară a echipelor la care activează. Care au reușit să treacă peste greutăți nu prin tragerea obloanelor, ci prin încercarea de a găsi soluții reale și vizibile de îmbunătățire a situației. Oameni care se gândesc la toți cei implicați în fenomen, nu doar la funcția lor. Persoane a căror purtare nu a fost schimbată de funcții.

Sau, în cazul în care nu lucrează la un club, votați pentru oameni care sunteți convinși că vă pot reprezenta interesele în Consiliul Director prin cunoștințele lor, prin experiența lor în volei sau în activitatea pe care o desfășoară. Și chiar aveți mulți candidați care îndeplinesc toate aceste condiții.

Adin Cojocaru, favorit pentru al doilea mandat consecutiv de președinte al FRV

Nu pot să închei înainte de a vă spune câteva cuvinte și despre actualul președinte, Adin Cojocaru. Care, după părerea mea, merită să obțină un al doilea mandat. Și nu vreau ca dl. Marian Ștefan să înțeleagă că am ceva împotriva dânsului sau a candidaturii sale.

Ceea ce vă spun în continuare ar putea fi considerat subiectiv, iar detractorii lui sau ai mei o să se lege imediat de noi. Pentru a lămuri lucrurile de la început, vă mai spun o dată că sunt prieten cu Adin Cojocaru de 32 de ani, de când am fost colegi de grupă la ANEFS, actualul UNEFS, și mă mândresc cu acest lucru. Am ținut să spun asta pentru că am auzit mai multe variante de-a lungul timpului și e bine ca lucrurile să fie clarificate din start.

Dar dincolo de aceste puncte comune și de altele care ne leagă și ne vor lega mereu, rămân realizările din mandatul său și al echipei cu care a condus Federația (pentru că toate deciziile au fost luate de Consiliul Director, deci dacă sunt lucruri bune, sunt și meritele lor) în acești patru ani. Și care pot fi prezentate obiectiv, indiferent dacă am fost sau nu colegi.

Mă simt dator să vi le reamintesc pe câteva dintre ele pentru că am impresia că multă lume le-a uitat sau multora li s-au părut realizări firești, deși multe au fost obținute cu eforturi din partea tuturor. Și într-o perioadă nu ușoară, pentru că vă reamintesc că în prima parte, după ce că a fost pandemia de COVID cu toate limitările sale incredibile care acum par rupte din filmele de groază, a mai apărut și problema cu nerecunoașterea, timp de 2 ani, a Consiliului Director de către justiție. Din cauza unor reclamații care s-au dovedit a fi, până la urmă, fără fundament, dar care și-au atins scopul, acela de a da peste cap activitatea FRV pentru o perioadă.

Iată câteva dintre realizările care cred că merită reamintite.

  • În primul rând – și asta aș trece-o ca o reușită personală a lui Adin Cojocaru – a izbutit să-l detroneze, după 16 ani, pe fostul președinte, Gheorghe Vișan, un lucru care părea imposibil pentru mulți și care a fost imposibil pentru toți ceilalți candidați de la alte alegeri.
  • De la alegeri, în Consiliul Director este democrație. Toate propunerile se discută, indiferent cine le face. Și dacă președintele face o propunere, ea poate fi respinsă dacă majoritatea o consideră inoportună. Nimeni nu obligă pe nimeni să ia decizii doar pentru că așa vrea șeful.
  • A fost promotorul regulii obligativității prezenței a doi jucători români pe teren tot meciul, iar membrii Consiliului Director au fost de acord. A fost o regulă contestată – fără succes – inclusiv în instanță, dar care acum funcționează foarte bine și care a dus și la creșterea în valoare a naționalelor României. Iar cea masculină, după ce a terminat anul trecut pe locul 7 la Campionatul European, a reușit, în această lună, să se califice, după mai bine de 40 de ani, la Campionatul Mondial! De asemenea, întinerirea naționalelor – cea feminină, cel puțin, e una dintre cele mai tinere din Europa – este un alt câștig.
  • Nu în ultimul rând, în ultimii ani, Federația Română de Volei a primit constant competiții europene importante. Campionatul European de volei de plajă U22 de anul trecut de la Timișoara, Campionatul European feminin U18 de anul acesta de la Blaj sau găzduirea unei grupe a Campionatului European de seniori în 2026, sunt realizări care nu ar fi fost posibile fără diplomație și legături la nivelul CEV.
  • A insistat și s-a reușit ca toate partidele de volei să fie transmise fie pe Facebook, fie pe Youtube, indiferent de nivelul competiției. Spre deosebire de perioada trecută, când voleiul se vedea rar la TV, acum avem câte un meci din fiecare etapă la TVR Sport (până la apariția lui aveam la TVR 3), un post care transmite parcă din ce în ce mai mult volei. Iar acest lucru este și o consecință a lobby-ului făcut de președinte. Iar asta nu v-o spun din prietenie, ci pe baza informațiilor venite din surse independente.
  • În această perioadă s-a promovat disputarea Cupei României sau a Supercupei în diverse orașe din țară. De asemenea, naționalele au jucat în mai multe localități în ultimii ani, ceea ce demonstrează deschidere. Astfel, s-a văzut volei de calitate la Brașov, Constanța, Mioveni, Pitești, Piatra Neamț, Blaj, Râmnicu Vâlcea sau București (ultima Supercupă).

O să mă opresc aici, deși ar mai fi multe de spus, pentru că nu vreau să devină jurnal de campanie electorală. Am scris toate astea nu pentru că vreau să influențez pe cineva, ci doar pentru a fi cu conștiința împăcată că v-am reamintit ce s-a petrecut în ultimii patru ani. Nu m-a interesat să-i fac campanie electorală nici lui Adin Cojocaru, nici altcuiva, de aceea nici nu am scris despre alegeri decât în aceste ultime 12 ore, când e greu să mai schimbi opțiunea cuiva.

Acum chiar voi încheia, nu înainte de a vă ruga încă o dată să votați pentru binele voleiului românesc.

Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati acest site. Cert este că e un loc dedicat exclusiv voleiului, voleibalistilor si iubitorilor acestui frumos sport, cazut pe nedrept parcă in dizgratie. În perioada noiembrie 2020 - martie 2023 am fost ofițerul de presă al FRV. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail contact@doarvolei.ro, pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei sau pe cea de Instagram: https://www.instagram.com/doarvolei/ .
http://doarvolei.ro

One thought on “Miercuri se alege conducerea Federației Române de Volei pentru următorii 4 ani. Iată cine sunt candidații

  1. Foarte binevenit mesajul și îl susțin pe Adin, mai ales că am făcut parte din Comisia de susținere a doctoratului de către dl Președinte! PS. Poate că trecerea la 3 români prezenți permanent în teren ar fi necesară! Păstrând argumentele, ar fi și o chestiune de patriotism! Succes alegerilor! Cu stimă prof.univ.dr. Octavian Bâc

Lasă un răspuns