Propunere Doarvolei.ro: Introduceți capii de serie în stabilirea grupelor semifinale la speranțe, cadeți și juniori

În ultima săptămână au fost stabilite grupele turneelor semifinale atât în campionatele de volei pentru junioare, cât și în campionatele de cadete.
Seriile le-ați văzut deja pe site, nu vi le mai prezint acum. În acest articol aș vrea să vorbesc puțin despre niște greșeli făcute în alcătuirea grupelor. Concret, atât la junioare, cât și la cadete, avem cazuri similare: se vor înfrunta în grupele semifinale campioana și vicecampioana edițiilor 2018/2019 a campionatelor de cadete, respectiv speranțe! Vă voi spune mai jos de ce e importantă această perioadă de doi ani în aprecierea valorii unei generații.

Așadar, la cadete vor lupta pentru singurul loc calificabil în finală CSM București și CSS Târgoviște, adică aurul și argintul ediției 2018/ 2019 a campionatului de speranțe!

La junioare, se vor bate pentru locul 1 în grupă, calificabil automat la turneul final, CSS Lugoj, Dinamo și Dacia Mioveni, adică aurul, argintul și locul 5 din campionatul 2018/ 2019 al campionatului de cadete! E adevărat, la junioare se califică și cele mai bune două locuri 2 din grupele semifinale, dar tot va rămâne pe dinafară cel puțin o echipă valoroasă. Pentru că formațiile astea sunt chiar tari: dacă la primele două evoluează jucătoare cu ștate deja vechi în Divizia A1, Mioveni e echipa care a participat luna trecută la turneul de promovare în prima divizie. Deci vorbim de voleibaliste cu adevărat valoroase, care ar fi meritat, toate, șansa de a se califica la turneul final. Nu mai spun că și nivelul turneului final ar fi putut fi cu totul altul.

De ce e important criteriul celor doi ani distanță la copii și juniori

Acum, să vă explic de ce e foarte important criteriul de doi ani pentru judecarea vârfurilor unei generații. În sectorul juvenil valoarea cluburilor rămâne constantă de la un nivel la celălalt din doi în doi ani, adică atunci când sportivii sunt în anii maximi ai categoriei lor. De aceea cele mai valoroase echipe se socotesc din doi în doi ani și nu din an în an, pentru că se ia în considerare sezonul în care componentele sau componenții unei formații sunt în anii terminali.

Dacă veți cerceta în istoricul campionatelor, veți vedea că, de regulă, aceleași echipe care, să spunem, au fost prezente la turneul final al campionatului de minivolei în 2015, au fost și la turneul final al campionatului de speranțe din 2017 și la turneul final al campionatului de cadeți din 2019 și vor fi și la turneul final al campionatului de junioare sau juniori 2021.

Desigur, pot să mai apară sau să dispară una-două formații, se mai pot transfera jucători de la o echipă la alta și atunci valoarea grupului mai crește sau mai scade, dar de regulă fluctuațiile sunt mici, pentru că vorbim de componentele sau de componenții aceleiași generații, iar masa practicanților nu e deloc mare, din păcate.

De aceea, plasarea în aceeași grupă a formațiilor respective la cadete și junioare este total surprinzătoare și chiar nu cred că face bine voleiului. Mai ales că grupele nu sunt formate prin tragere la sorți, ci sunt făcute pe criterii geografice – deși de la București și Mioveni la Lugoj e o cale lungă! Cred că ar trebui făcut ceva pentru a fi introdus în calcul criteriul sportiv, pentru că deciziile luate pe baza kilometrilor, nu a valorii, pot chiar să îndepărteze niște copii de la volei! De asemenea, sunt convins că, în prezent, chiar nu există interese în alcătuirea grupelor, ci doar o stare de nepăsare a celor care au alcătuit seriile față de realitățile din teren (nu vă grăbiți să îl înjurați pe președintele FRV, pentru că el chiar nu are nici o legătură cu formarea grupelor sau cu activitate comisiilor federale, pe care le vrea, așa cum e normal, independente în adevăratul sens al cuvântului).

După părerea mea – am mai spus-o și o voi susține mereu -,  una dintre preocupările celor care se ocupă de sectorul juvenil într-un sport ar trebui să fie și ca echipele cele mai bune dintr-o generație să aibă șansa de a se lupta pentru titlu, pentru că doar astfel, prin meciuri tari și cu miză reală, crește și valoarea jucătoarelor, dar se asigură și o mai bună și eficientă selecție a loturilor naționale. Dar această șansă dispare dacă formațiile respective sunt puse în aceeași grupă semifinală.
Propunere pentru FRV: introducerea capilor de serie în turneele semifinale la speranțe, cadeți și juniori din campionatul 2022/ 2023

Tocmai de aceea, am o propunere pentru cei care vor organiza viitoarele ediții ale campionatelor de speranțe, cadeți și juniori: introducerea, din campionatul 2022/ 2023, a capilor de serie în stabilirea grupelor semifinale. Concret, ocupantele primelor patru locuri din campionatul jucat cu doi ani înainte în eșalonul inferior ca vârstă să fie capi de serie în turneele semifinale. O eventuală excepție ar trebui să fie în stabilirea capilor de serie la junioare, acolo unde, fiind jucătoare din ultimii trei ani, ar putea fi luat în calcul clasamentul turneului final al întrecerii de acum trei ani, pentru că acele voleibaliste se află în ultimul an de juniorat, precum erau și în urmă cu trei sezoane în ultimul an de la cadete. Sau să se facă o medie între clasamentele finale ale ediției din urmă cu trei ani și din urmă cu doi ani… Dar asta doar la junioare, pentru că acolo este o situație specială.

Astfel, s-ar evita întâlnirea directă în această fază între cele mai bune echipe dintr-o generație și s-ar evita orice alte nemulțumiri sau interpretări.

De asemenea, această măsură ar crește și lupta pentru locul 4 la turneele finale, deoarece de multe ori echipele care știu după primele trei zile că nu pot prinde podiumul – când se joacă sistem turneu – joacă mai fără interes ultimele partide. Din păcate, modificarea nu ar putea fi introdusă din sezonul următor pentru că pandemia a anulat campionatele 2019/ 2020 înainte de faza semifinalelor, deci nu ar fi bazată pe date obiective.

Dacă vreți, ca o măsură suplimentară pentru echilibrarea șanselor față de celelalte echipe și pentru creșterea spectaculozității întrecerii, se poate stabili și regula ca favoritele să nu joace acasă în semifinale. Indiferent de varianta aleasă, cred că e foarte importantă introducerea unui criteriu obiectiv pentru a da o șansă echipelor valoroase să ajungă să lupte pentru titlu. Pentru că dacă pui campioana și vicecampioana în aceeași grupă cu doar un loc calificant, automat o ”omori” pe una dintre ele.

Această regulă a favoritelor s-ar aplica doar de la nivelul speranțe în sus, pentru că la minivolei nimeni nu poate știi dinainte care e valoarea unei generații la un club sau altul, copilașii fiind la prima participare în întrecerea națională.
Cadoul ideal pentru practicanții voleiului de toate vârstele este la un click distanță. Îl găsiți pe site-ul Doavolei Shop, de unde puteți comanda fel de fel de produse personalizate pasiunii voastre. Mai jos vedeți Brățara Charm ”Love Volleyball”, care este disponibilă în mai multe culori. La comenzi de minimum 100 de lei, transportul este gratuit pretutindeni în țară.

Cum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite

Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant.

Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe E-rovinieta.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Cum puteți susține Doarvolei.ro prin donații

Există și posibilitatea de a ajuta la dezvoltarea acestui site prin donații, dacă doriți acest lucru. Vedeți mai jos câteva posibilități. Prima este o donație prin PayPal – este de ajuns să apăsați pe butonul ”Donate” și sunteți redirecționați la pagina respectivă, unde puteți dona 1, 3 sau 5 euro, ori o altă sumă aleasă de voi – iar cea de-a doua este prin platforma Patreon, care este foarte folosită în această perioadă de multe site-uri și care funcționează pe același sistem. Donațiile pot fi singulare (prin PayPal) sau recurente (prin Patreon), adică se repetă în fiecare lună, putând fi oprite oricând doriți, desigur. Vă mulțumesc.

Donație prin PayPal


Donație prin Patreon

Become a Patron!Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati - mai des sau mai rar - acest site. Un loc facut exclusiv pentru volei, pentru voleibalisti si pentru iubitorii acestui frumos sport, cazut pe nedrept in dizgratie. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail andrei@doarvolei.ro sau pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei
http://doarvolei.ro

Lasă un răspuns