Povestea primei etape a Diviziei A1 la volei masculin. Favoritele s-au impus pe linie

Colito a reușit 24 de puncte cu Craiova (FOTO: Facebook/ SCM Craiova)

Campionatul Diviziei A1 la volei masculin a început fără mari surprize. Am avut cinci victorii la zero, un meci maraton, de două ore și 23 de minute, încheiat în cinci seturi. Din păcate, am avut și dezamăgirea de a nu fi transmise meciurile pe noul sistem implementat de FRV. Nu o să insist pe treaba asta, pentru că e treaba federației dacă vrea să pară că își păcălește fanii – măcar un anunț independent pe Facebook că meciurile nu sunt pe FRVTV putea fi pus.




Revenind la lucruri concrete, cel mai spectaculos meci a avut loc la Craiova. Un meci plin de emoție pentru Laurențiu Lică, pentru care destinul a făcut să debuteze în meseria de antrenor chiar în sala în care a scris istorie. Corona Brașov, echipa fostului internațional, a demonstrat în Bănie că nu este doar o nou-promovată. A arătat că este o formație bine articulată și antrenată, care va pune mari probleme forțelor campionatului. Și care ar putea decide chiar configurația finală la vârful clasamentului, pentru că sunt convins că marile favorite ale întrecerii interne vor avea mari dificultăți în a se impune în fața „galben-albaștrilor”.

Primul set a fost unul epic și a durat de unul singur aproape cât unele meciuri întregi: 43 de minute. Corona a ratat trei oportunități de a se impune, dar echipa mai sigură pe ea la serviciu s-a impus. Iar aceasta a fost Craiova. Știu că poate părea ciudat să spun acest lucru, dar singura diferență dintre cele două echipe a fost făcută la precizia serviciului. Statistica acestui set e identică la numărul blocajelor (4) și al așilor (1). La punctele făcute din atac Corona conduce cu 19-18, dar adevărata diferență a fost făcută de greșelile comise la serviciu: 11 în cazul brașovenilor, respectiv 6 în cazul craiovenilor.

Când ai ca antrenor pe cineva care atunci când era jucător nu renunța la luptă nici când totul atârna de un fir de păr, nu ai cum să fii altfel ca echipă. Așa că pierderea primului set nu a făcut altceva decât să-i ambiționeze și mai tare pe jucătorii Coronei. Deloc demoralizați, aceștia au avut puterea de a reveni de la 15-19 la 19-19 și de la 19-23 la 24-23. S-au impus la 25, egalând situația pe tabelă. Ca un element statistic care îmi susține și ce am spus despre primul set: acum brașovenii au făcut doar 4 greșeli de serviciu, față de 5 ale gazdelor.

Colito a reușit 24 de puncte cu Craiova (FOTO: Facebook/ SCM Craiova)
Colito a reușit 24 de puncte cu Craiova (FOTO: Facebook/ SCM Craiova)

Seturile 3 și 4 parcă au fost ecranizări ale unor meciuri de box, în care fiecare pugilist câștigă câte clar câte o rundă. Numai că acum croșeele au fost înlocuite de torpilele atacurilor și de precizia serviciilor. „Numărătoarea” arbitrului s-a văzut pe tabelă (25-18 pentru Craiova, respectiv 25-16 pentru Brașov). Ajunși în setul decisiv, craiovenii s-au dovedit mai inspirați în atac, reușind 11 puncte prin acest procedeu, față de doar 6 ale oaspeților. Astfel, meciul s-a încheiat cu o victorie muncită, dar meritată, a celor de la SCMU Craiova, dar, sunt convins, Corona se anunță una dintre echipele care poate influența lupta la vârful clasamentului în această ediție de campionat.

De asemenea, brașovenii propun și un fals la care vor trebui să fie atenți toți adversarii: Augusto Colito Lopez. În vârstă de 26 de ani și dublu campion al Spaniei, el a reușit 24 de puncte, fiind cel mai bun marcator al partidei. De partea cealaltă, secundul Hernandez a fost liderul marcatorilor, cu 18 puncte.

Scor final: SCMU Craiova – Corona Brașov 3-2 (36-34, 25-27, 25-18, 16-25, 15-9)

Au jucat pentru SCMU Craiova: Hernandez 18p (+12), Tarța 14p (+5), R. Călin 12 (+8), Stohr 10 (+7), Jimenez 10 (-1), G. Cuk 9 (+7), Krstic 8p (+4), Finolli 3p (0), Paez 0p (0), Ocunschi 0p (0), Diaconescu (libero, -1). Nu au jucat: Dunăreanu, Capotă, Purcaru (libero). Antrenor: Dănuț Pascu.

Au jucat pentru Corona Brașov: Colito 24p (+12), Gimmans 20p (+14), Oliberira dos Santos 20p (+6), Lupu 13p (+9), Alesson de Lima 4p (-2), Magdaș 3p (0), Halilovic 0p (0), Runcan 0p (-2), Băcilă (libero, 0), Kantor (libero, -1). Nu au jucat: Tîrcavu, Balu, Dediulescu, Stojsavljevic. Antrenor: Laurențiu Lică.

Arcada Galați a fost superioară Zalăului

Celălalt meci de mare interes al acestei runde s-a jucat la Galați, acolo unde Arcada și SCM Zalău au reluat disputa de top încheiată atât de spectaculos în sferturile de finală ale play-off-ului campionatului trecut. Ca și atunci, și acum gălățenii antrenați de selecționerul Sergiu Stancu s-au impus, numai că de data aceasta cu scorul de 3-0. Având în căpitanul Marian Bala un adevărat conducător de „oști” – nu doar că a fost cel mai bun marcator al echipei sale, cu 15 puncte, dar a fost și cel mai bun jucător din preluare -, campionii ultimelor cinci ediții au dominat partida de la un capăt la altul. Practic, oaspeții au condus doar în primul set de câteva ori, cea mai mare diferență pentru ei a fost 18-15, dar au fost egalați, după care gazdele s-au impus cu 25-21. În setul 2, câștigat de Arcada cu 25-19, aceasta a fost în avantaj în permanență. Nici actul al treilea nu a fost cu mult diferit, chiar dacă s-a încheiat foarte strâns. Arcada a condus în permanență până la 22-21, uneori și cu 7 puncte (12-5) sau cu 6 (ultima dată la 16-10). Numai că, oarecum surprinzător, dar cu atât mai de apreciat, oaspeții nu au renunțat la luptă și au egalat la 22, după care au trecut în avantaj, 23-22. Chiar dacă a fost singurul moment în care zălăuanii au condus, a fost momentul care a animat partida, căci alta e tensiunea atunci când se joacă finalul de set la limită, și alta atunci când știi de la punctul 20 cine va câștiga.

O victorie meritată a Arcadei, care a demonstrat că integrarea nou-veniților s-a făcut foarte bine, aș spune chiar că mai bine decât anul trecut, de exemplu. Ceea ce îmi dă mari speranțe pentru participarea în preliminariile Ligii Campionilor, de la finalul acestei luni. De partea cealaltă, zălăuanii sunt precum un puzzle care așteaptă să fie construit. Cu majoritatea jucătorilor nou-veniți, ardelenii au nevoie de câteva meciuri pentru a se suda și a arăta ca o echipă în adevăratul sens al cuvântului. Dar jucătorii sunt valoroși, așa că întregul nu are cum să nu fie și el valoros. Ca o paranteză, mă bucură foarte mult startul bun al lui Alex Ionescu, care a reușit 18 puncte și care, sper, nu va mai păți ca anul trecut, când nu știa niciodată dacă va juca sau nu, indiferent de câte puncte făcea în precedenta partidă.

Scor final: Arcada Galați – SCM Zalău 3-0 (25-21, 25-19, 27-25)

Au jucat pentru Arcada: Bala 15p (+9), Gergye 9p (+2), Butnaru 8p (+6), Theo Lopes 7p (+1), Woch 5p (+3), Hamacher 4p (+3), Nikula 4p (-1), Lescov 3p (+3), Mihălescu 2p (+1), Talpă 0p (0), Toman (libero, -1), Cristudor (libero, -1). Nu au jucat: Ghimeș, Aldea. Antrenor: Sergiu Stancu.

Au jucat pentru SCM Zalău: Al. Ionescu 18p (+11), Pinto Cardoso 12p (+2), Vigil Gonzales 5p (+3), Buzduhan 4p (-2), Stevanovic 2p (+2), Simoes 2p (+1), C. Bartha 2p (0), Taboada 0p (0), Mărieș (libero -1). Nu au jucat: Suarez Mendoza, Bode, Abraham, Platon (libero). Antrenor: Rainer Vassiljev.

Steaua, victorie așteptată la Cluj-Napoca

O altă permanentă favorită la titlu, Steaua, este și în acest an o echipă de temut. A luat un start lansat, impunându-se cu 3-0 la Cluj-Napoca, în fața Universității, dar primul set a fost unul neașteptat de strâns. De fapt, nu neașteptat, pentru că nu știu dacă ați observat, dar e deja clasic ca echipa cotată cu a doua șansă într-un meci – fie că e vorba de meciuri interne sau internaționale – să aibă cea mai bună perioadă de joc în primul set. Veți vedea de multe ori că outsider-ul câștigă primul act, după care lucrurile se reglează în sensul că favoriții, care de regulă au jucători mai experimentați, își rezolvă problemele din propriul joc și nu doar că egalează, dar se și impun. Ei bine, la Cluj-Napoca, jucătorii Universității – echipă care are un nou antrenor, Bogdan Nicolae, dar și doi stranieri – nu doar că au ținut aproape de valoroșii lor adversari în primul set, dar chiar au avut 21-19. A fost momentul de glorie, pentru că apoi experiența bucureștenilor și-a spus cuvântul și setul s-a încheiat cu 25-22 în favoarea lor. Apoi, steliștii și-au ridicat mult nivelul și au înălțat și „barajul” în fața atacurilor adversarilor, așa că dacă în primul set au reușit doar 3 blocaje, în următoarele două și-au trecut în cont nu mai puțin de 12! Așadar, și cu acest atu, al blocajelor, următoarele două seturi nu au reprezentat pentru steliști decât un antrenament cu public în vederea derby-ului cu Rapid, de sâmbătă, din etapa a doua a campionatului.

Autor a 16 puncte, Gabi Cherbeleață a fost cel mai bun marcator al partidei, integrarea fostului dinamovist în echipa antrenată de Bogdan Kotnik făcându-se fără nici un fel de probleme.

Scor final: U Cluj – Steaua 0-3 (22-25, 17-25, 15-25)

Au jucat pentru U Cluj: Mocan 12p (0), Popovici 7p (0), Kholman 4p (+3), Iov 3p (+3), Borisow 3p (+1), Tănase 2p (+1), Vasian 2p (-4), Savu 1p (+1), R. Mureșan 1p (0), Negrean 0p (-1), Verciuc 0p (0), Neag (libero, 0). Nu au jucat: Opriș, Cîrlogănescu, Borod (libero). Antrenor: Bogdan Nicolae.

Au jucat pentru Steaua: Cherbeleață 16p (+8), Peța 12p (+7), Wiese 10p (+3), Sobala 7p (+5), Krajcovic 5p (+5), Cl. Dumitru 3p (+3), Viiber 1p (-1), Kroiss (libero, 0). Nu au jucat: Iftime, Wildman, Bontea, Laza, Păun (libero). Antrenor: Bogdan Kotnik.




Vedetele Rapidului s-au impus la Dej, cu Unirea

Și viitoarea adversară a steliștilor, Rapid, a avut parte de o victorie de trei seturi, obținută în același județ, Cluj, dar la Dej. Giuleștenii și-au prezentat pentru prima dată în public vedetele achiziționate în această vară, iar ele nu au dezamăgit. Nu a făcut-o nici noul tehnician, Dragan Kobiljski (fost la SCM Zalău), care a respectat adversarul și publicul și a introdus chiar cea mai bună formație, deși bucureștenii porneau ca favoriți indiferent de numele titularilor. Astfel, iubitorii voleiului din Dej au putut vedea cum medaliatul cu bronz la Europene, slovenul Vincic, a coordonat perfect atacurile echipei sale. Astfel, iranienii Ghafour și Mojarad, ambii cu câte 15 puncte, au fost cei mai buni marcatori ai partidei, iar germanul Fromm și francezul Marechal i-au secondat, fiecare acumulând câte 9 puncte. O notă foarte bună pentru Răzvan Olteanu, are după un an de pauză a revenit în volei și a făcut-o într-un mare stil, cu 5 puncte pentru giuleșteni.

A fost o victorie logică a rapidiștilor, dar care nu trebuie să arunce niciuna dintre echipe în brațele disperării (Unirea Dej) sau ale extazului (Rapid). Pentru că meciurile dificile și importante pentru ambele formații abia urmează.

Scor final: Unirea Dej – Rapid 0-3 (16-25, 18-25, 19-25)

Au jucat pentru Unirea Dej: A. Grigoraș 7p (+2), Baziliuc 7p (+3), M. Preda 5p (+4), Câmpean 4p (+2), Ciubotariu 4p (+2), Suson 4 (-2), D. Pop 2p (-1), Ștreangă 1p (+1), Martonos 1p (0), Ciubotaru 0p (0), Bratu 0p (-2), Urian (libero, 0). Antrenor: Ovidiu Tamaș.

Au jucat pentru Rapid: Ghafour 15p (+12), Mojarad 15p (+10), Fromm 9p (+5), Marechal 9p (+3), Vinicius dos Santos 6p (+4), R. Olteanu 5p (+2), Vincic 1p (0), Micu 0p (0), F. Constantin 0p (0), A. Ion 0p (-1), Kosinski (libero, -1). Nu au jucat: Rebrișorean, R. Constantin, Ciubotaru (libero). Antrenor: Dragan Kobiljski.

CSM Constanța, victorie logică în fața timișorenilor

Tot sâmbătă s-a jucat și partida dintre CSM Constanța și CSU UV Timișoara. Un meci în care gazdele din Constanța porneau ca favorite și în care nu au dezamăgit. Venită cu doar 10 jucători la malul mării, formația de pe Bega, nou-promovată în acest an, a luptat de la egal la egal doar în primul set, după care s-a frâiele meciului au fost luate de „marinari”. Cu un nou antrenor pe bancă, argentinianul Cristian Imhoff, aceștia au avut în Valentino Vidoni, autor a 15 puncte, cel mai bun marcator și jucător al partidei.

Scor final: CSM Constanța – UV Timișoara 3-0 (25-16, 25-12, 25-17)

Au jucat pentru CSM Constanța: Vidoni 15p (+12), Druță 14p (+8), St. Jean 8p (+8), Dinculescu 8p (+1), A. Grigore 7p +5), Frîncu 3p (+3), T. Constantinescu 1p (0), Arquez 1p (-1), E. Popa 0p (0), Gavriz (libero, 0), Săvoiu (libero, 0). Nu a jucat: Asmarandei. Antrenor: Cristian Imhoff.

Au jucat pentru UV Timișoara: Vîrlan 12p (-2), Moroșan 6p (+1), Drăgan 3p (+1), R. Preda 3p (-1), Moraru 3p (-2), Agachi 0p (0), Curic (libero, -1), Boldiș (libero, -2). Nu au jucat: S. Popa, Gologănean. Antrenor: Sorin Schiesz.

Stelian Moculescu a debutat ca antrenor în campionatul României

Runda s-a încheiat cu partida unei alte echipe care și-a anunțat intențiile de a intra în lupta pentru titlu: Dinamo. Un meci care a bifat un eveniment istoric: prima partidă ca antrenor pentru Stelian Moculescu pe banca tehnică a unei formații de club din România. Bucureștenii au primit vizita formației Explorări Baia Mare, care chiar în ziua meciului a anunțat legitimarea unui fost dinamovist, cubanezul Ramirez Pita. Ajuns în țară în dimineața partidei, acesta nu a fost folosit decât sporadic, dar probabil că va deveni o soluție pe viitor. În ceea ce-i privește, a părut că dinamoviștii au folosit partida pentru reglarea unor automatisme, iar antrenorul lor, Stelian Moculescu, pentru găsirea celei mai bune formule de joc. Astfel, cu excepția lui Verdeș și a liberoului Lakcevic, spectatorii i-au putut vedea la lucru pe toți componenții lotului „alb-roșu”. Dacă formula ideală a fost descoperită sau nu, vom vedea în etapele următoare. Autor a 15 puncte, Ciprian Matei a fost cel mai bun marcator al meciului.

Scor final: Dinamo – Explorări 3-0 (25-21, 25-14, 25-19)

Au jucat pentru Dinamo: C. Matei 15p (+11), Bălean 12p (+7), B. Cuk 9p (+6), F. Bartha 8p (+5), Felix Junior 5p (+1), Ghionea 4p (+3), Yamamoto 1p (+1), Verissimo 1p (-1), Butler 1p (-2), Mocanu 0p (0), Arroyo (libero, 0). Nu au jucat: Mihalcea, Verdeș. Antrenor: Stelian Moculescu.

Au jucat pentru Explorări: Breban 8p (+3),Cheagă 8p (0), Csanad 6p (-1), Balai 4p (+4), Santos 4p (-1), Catrina 1p (0), Crișan 0p (0), Wojtylla 0p (0), Ramirez Pita 0p (-1), Bouleau (libero, 0). Nu au jucat: Silvășan-Pașca, Dragomir. Antrenor: Marius Botea.

Divizia A1 (m): Rezultatele primei etape a campionatului 2023/ 2024

Sâmbătă, 14 octombrie

CSM Constanța – UV Timișoara 3-0 (25-16, 25-12, 25-17)

„U” Cluj – Steaua 0-3 (22-25, 17-25, 15-25)

Arcada Galați – SCM Zalău 3-0 (25-21, 25-19, 27-25)

SCMU Craiova – Corona Brașov 3-2 (36-34, 25-27, 25-18, 16-25, 15-9)

Unirea Dej – Rapid 0-3 (16-25, 18-25, 19-25)

Duminică, 15 octombrie

Dinamo – Explorări Baia Mare 3-0 (25-21, 25-14, 25-19)




Cum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite

Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant.

Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Dacă doriți să faceți cumpărături de pe E-rovinieta.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI

Andrei Constantinescu
Ziarist din 1995, absolvent de ANEFS in 1996 cu specializarea volei. Dupa 20 de ani de la debutul in presa am decis ca e momentul sa imi pun experienta in slujba voleiului, a popularizarii acestui minunat sport si, desigur, a celor fara de care nimic nu ar fi posibil: jucatorii, antrenorii, conducatorii de cluburi. Daca voi reusi sau nu sa fac acest lucru, veti stabili voi, cei care accesati acest site. Cert este că e un loc dedicat exclusiv voleiului, voleibalistilor si iubitorilor acestui frumos sport, cazut pe nedrept parcă in dizgratie. În perioada noiembrie 2020 - martie 2023 am fost ofițerul de presă al FRV. Daca vreti sa discutam sau sa ma criticati, o puteti face pe adresa de e-mail contact@doarvolei.ro, pe pagina de facebook a site-ului, https://www.facebook.com/doarvolei sau pe cea de Instagram: https://www.instagram.com/doarvolei/ .
http://doarvolei.ro

Lasă un răspuns