Gianni Crețu și echipa lui, Slovenia, a fost eliminată în faza sferturilor de finală ale Jocurilor Olimpice de la Paris. Dar ceea ce au reușit antrenorul român și jucătorii lui va rămâne scris pentru totdeauna în cartea de aur a sportului sloven.
Din punct de vedere sportiv, știrea seacă ar suna așa: Slovenia a fost învinsă cu scorul de 3-1 (25-20, 24-26, 25-19, 25-20) de Polonia în sferturile de finală ale Jocurilor Olimpice. În semifinale, polonezii vor juca împotriva naționalei SUA. A fost un meci disputat, dar în care experiența polonezilor în fazele superioare ale competițiilor importante și-a spus cuvântul, pentru că nu au avut emoțiile slovenilor, debutanți la această competiție. Pentru Polonia, aceasta e prima calificare în semifinalele Jocurilor Olimpice din 1980 încoace. Atunci, ei pierdeau finala mică a competiției organizate de Moscova chiar în fața României!
Știrea completă și puțin romanțată a acestui meci ar arăta, însă, așa: Cel mai frumos vis al voleiului sloven s-a încheiat în sferturile de finală ale Jocurilor Olimpice. Calificați fără înfrângere în sferturile de finală, după ce au învins în grupă Canada (3-1), Serbia (3-0) și Franța (3-2), jucătorii antrenați de Gianni Crețu nu au putut trece în sferturi de formația care le-a oprit anul trecut drumul în semifinale la Europene, Polonia. Chiar dacă au pierdut, voleibaliștii sloveni vor fi primiți acasă ca niște adevărați eroi, pentru că prin calificarea la Jocurile Olimpice au împlinit visul unei întregi țări. Iar cel care a fost pionul cel mai important în construirea și realizarea acestui vis a fost un antrenor român: Gianni Crețu.
Adus pentru prima dată la naționala Sloveniei cu câteva săptămâni înaintea Campionatului Mondial din 2022, găzduit și de sloveni, Gianni Crețu, recent câștigător al Ligii Campionilor cu ZAKSA, a reușit să scrie atunci o primă pagină de istorie pentru voleiul din această țară: calificarea în semifinale și ocuparea locului 4 în clasamentul final.
Apoi, surprinzător pentru cei din afară, normal cumva pentru cei implicați direct, drumurile dintre Gianni și Slovenia s-au despărțit pentru că se încheiase contractul, iar negocierile pentru prelungire nu ajunseseră la nici un acord. Însă discuțiile urmau să se reia la primăvară.
Calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, visul lui Gianni Crețu
Știind posibilitățile acestei formații, Gianni avea un vis: să califice naționala la Jocurile Olimpice. Numai că, pentru acest lucru, cerea dedicare totală a tuturor jucătorilor, indiferent de numele lor. Pregătire intensă și centralizată, fără învoiri și fără rabat de la muncă, pentru că urmau doi ani extrem de grei. În 2023 erau programate VNL, Campionatul European și calificările olimpice, iar în 2024 VNL și Jocurile Olimpice, la care toată lumea spera să se califice.
Din fericire, visul lui Gianni era același cu al jucătorilor și al conducătorilor federației, iar odată frontul comun realizat, odată ce vedetele echipei – și au vedete, slavă Domnului – au fost de acord ca două veri să se pună în slujba echipei naționale și să-și vadă familiile doar pe apeluri video în 99% din timp, totul a urmat rețeta simplă a succesului. Adică muncă, muncă și iar muncă, transpirație, oboseală, poate și atingerea limitelor. Dar când scopul este atât de înalt, totul merită.
Rezultatele muncii lor s-au văzut mai întâi la Campionatul European, unde Slovenia a cucerit medalia de bronz. Apoi, în turneul olimpic a pierdut la „mustață” calificarea directă, pentru că și-a întâlnit în Japonia coșmarul numit chiar Japonia. Dar prestația per-ansamblu a echipei a fost una foarte bună, iar acest lucru s-a văzut în clasamentul FIVB, cel care urma să dea, în primăvara anului 2024, ultimele calificate pentru Paris. Iar slovenii stăteau extraordinar de bine din acest punct de vedere.
În 2024 a terminat pe primul loc în sezonul regulat al VNL
A venit anul 2024, decisiv pentru îndeplinirea visului olimpic. Având în vedere poziția din clasament, slovenii aveau nevoie de rezultate cât mai bune în VNL, competiția la capătul căreia se decideau ultimele calificate pentru Paris. Iar prestațiile jucătorilor lui Gianni Crețu au fost excepționale, cu o singură înfrângere – în fața echipei care a fost coșmarul lor în ultimii doi ani, Japonia – din 12 meciuri și câștigarea sezonului regulat din VNL. Apoi, în Final Four, au ajuns până în semifinale, acolo unde au fost învinși de cine alta decât… Japonia! Dar obiectivul fusese atins, calificarea la Jocurile Olimpice era bifată, iar jucătorii și antrenorul erau cu adevărat eroi naționali.
Dar un perfecționist la Gianni Crețu nu se oprește la jumătatea drumului. Dacă tot s-au calificat la cea mai importantă competiție din lume, slovenii nu se puteau mulțumi doar cu atât. Drept urmare, au „stins lumina” în grupa din care făcea parte inclusiv deținătoarea titlului, echipa gazdă, Franța. Au intrat în sferturi de pe primul loc. Din păcate, acolo au dat peste o Polonie care, așa cum spuneam, a fructificat avantajul experienței. Însă în ciuda eliminării, povestea calificării la Jocurile Olimpice, începută acum 2 ani, și povestea antrenorului român care a crezut în forțele și capacitatea jucătorilor săi de a se bate cu titanii voleiului, vor rămâne peste ani.
Contractul dintre Gianni Crețu și Federația Slovenă de Volei a expirat
Acum, așa cum se întâmplă la toate naționalele, contractul dintre Gianni Crețu și Federația Slovenă de Volei a expirat după încheierea celei mai importante competiții curprinse în înțelegere. În acest caz a Jocurilor Olimpice. Dar eu nu sunt deloc convins că povestea s-a încheiat. Pentru că sunt sigur că vor începe negocierile pentru un alt contract – în volei funcția de selecționer se preia de la începutul lunii mai, așa că este timp destul și probabil că abia prin martie se va semna o nouă înțelegere indiferent care va fi numele tehnicianului. Iar logic ar fi ca numele selecționerului sloven să fie tot Gianni Crețu. Evident, dacă și românul va dori, sau dacă nu va primi o ofertă de la o națională și mai bine cotată. Deși, atunci când ești pe locul 3 în lume cu echipa ta – ba înainte de meciul din sferturile JO, Slovenia ajunsese în clasamentul LIVE al FIVB și pe poziția a doua! – „echipă mai bine cotată” e doar o sintagmă care nu știu dacă are acoperire în realitate.
Am scris mult, vă mulțumesc celor care ați avut răbdare să citiți până la capăt, dar poveștile de aur ale sportului, mai ales cele care sunt scrise de un român, ca în acest caz, au nevoie de mai mult spațiu.
Felicitări, Gianni, pentru tot ce ai realizat la naționala Sloveniei! Mult succes în noul sezon cu SKRA Belchatow și succes anul viitor la Mondiale, indiferent cu naționala cărei țări vei decide să participi! Pentru că sunt convins că un antrenor cu pasiunea ta nu poate sta pe margine nici măcar o vară.
Cum puteți susține Doarvolei.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite
Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMag, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant.
Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI